ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Κασόγκι: Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν τη δικαστική απόφαση

Υπόθεση Κασόγκι: Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν τη δικαστική απόφαση
(AP Photo/Lefteris Pitarakis, File)

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) κατήγγειλαν σήμερα την απόφαση σαουδαραβικού δικαστηρίου για οκτώ από τους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, εκτιμώντας ότι η δίκη αυτή δεν επέτρεψε να γίνει γνωστή η αλήθεια για το έγκλημα αυτό.

«Η δίκη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και κατά συνέπεια δεν τηρήθηκαν οι στοιχειώδεις αρχές της δικαιοσύνης», σχολίασε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Κριστόφ Ντελουάρ, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η δίκη αυτή, χωρίς ακροατήριο και χωρίς δημοσιογράφους, δεν επέτρεψε να μάθουμε την αλήθεια και να καταλάβουμε τι συνέβη στις 2 Οκτωβρίου 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη (σ.σ. όπου δολοφονήθηκε ο Κασόγκι) και ποιος είχε δώσει την εντολή», πρόσθεσε.

Παράλληλα ωστόσο, η οργάνωση εξέφρασε την ικανοποίησή της επειδή ακυρώθηκαν οι θανατικές ποινές που είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως σε ορισμένους από τους κατηγορούμενους. Οι RSF εκτιμούσαν ότι αυτές οι καταδίκες σε θάνατο ίσως να ήταν «ένα μέσο για να σιωπήσουν για πάντα οι μάρτυρες της δολοφονίας».

Σαουδαραβικό δικαστήριο εξέδωσε νωρίτερα σήμερα τελική απόφαση για την υπόθεση της δολοφονίας το 2018 του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, καταδικάζοντας οκτώ άτομα σε επτά έως 20 χρόνια φυλάκισης.

Το δικαστήριο καταδίκασε πέντε κατηγορούμενους σε ποινή φυλάκισης 20 ετών, αναθεωρώντας προηγούμενη ετυμηγορία που εκδόθηκε πέρυσι και επέβαλε την εσχάτη των ποινών στους πέντε κατηγορούμενους.

Ένας κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια και δύο κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε επτά χρόνια φυλάκισης, αναφέρει ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα του βασιλείου.

Οι δικαστικές αυτές αποφάσεις εκδόθηκαν μετά τη δήλωση των υιών Κασόγκι τον Μάιο ότι «έχουν συγχωρέσει» τους δολοφόνους του πατέρα τους.

«Εμείς, οι γιοι του μάρτυρα Τζαμάλ Κασόγκι, ανακοινώνουμε ότι συγχωρούμε αυτούς που σκότωσαν τον πατέρα μας», έγραψε στο Twitter o Σάλαχ Κασόγκι, γιος του πρώην δημοσιογράφου της Washington Post, τον Μάιο.

Μετά τη σχετική ανακοίνωση των γιων του, η Τουρκάλα μνηστή του Κασόγκι, δήλωσε από την πλευρά της ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να συγχωρήσει τους δολοφόνους του».

«Η παγίδα που του στήθηκε και ο φριχτός θάνατός του δεν παραγράφονται και κανείς δεν έχει δικαίωμα να συγχωρήσει τους δολοφόνους του. Δεν θα σταματήσουμε προτού αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Τζαμάλ», έγραψε στο Twitter η μνηστή του Χατιτσέ Τσενγκίζ.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, έντονος επικριτής του σαουδαραβικού καθεστώτος αφού υπήρξε στενός του συνεργάτης, δολοφονήθηκε και το πτώμα του διαμελίστηκε στις 2 Οκτωβρίου του 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη όπου είχε πάει για να παραλάβει ένα έγγραφο.

Σύμφωνα με την Τουρκία, στραγγαλίστηκε και στη συνέχεια το σώμα του διαμέλισε μια ομάδα 15 ατόμων. Τα λείψανα του 59χρονου δημοσιογράφου δεν βρέθηκαν ποτέ.

Αφού αρνήθηκαν ότι πρόκειται για δολοφονία οι σαουδαραβικές αρχές στη συνέχεια προέβαλαν διάφορες εκδοχές των γεγονότων και τελικά παραδέχθηκαν ότι η δολοφονία διαπράχθηκε από πράκτορες που έπραξαν μόνοι τους, χωρίς να έχουν εντολή ανωτέρων.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θεωρείται από Τούρκους αξιωματούχους αλλά και Αμερικανούς ηθικός αυτουργός και εντολέας της δολοφονίας. Αργότερα ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη, αλλά αρνήθηκε ότι γνωρίζει ποιος τη διέπραξε.