ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Εφιαλτικό σενάριο με έως και 85.000 νεκρούς στη Βρετανία

AP PHOTO

Έως και 85.000 νεκρούς από τον κορωνοϊό μπορεί να έχει τον χειμώνα η Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο των επιστημόνων, που περιλαμβάνεται σε έκθεση η οποία διέρρευσε.

Η έκθεση, την οποία συνέταξε η επιστημονική επιτροπή SAGE, επιχειρεί να υπολογίσει τους επιπλέον θανάτους στην Αγγλία και την Ουαλία από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021, πέραν αυτών που κανονικά θα αναμένονταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και βασίζονται σε δεδομένα ONS.

Η επιστημονική επιτροπή κάνει λόγο για ένα «λογικό χειρότερο σενάριο», σύμφωνα με το οποίο ενδέχεται να καταγραφούν 81.000 θάνατοι στην Αγγλία και την Ουαλία, άλλοι 2.600 στη Σκωτία και 1.900 στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ορισμένοι, ωστόσο, θεωρούν ότι το υπολογιστικό μοντέλο και κάποιες από τις εικασίες του ίσως να είναι ήδη ξεπερασμένα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, είναι πολύ πιθανό να επανέλθουν περισσότερα περιοριστικά μέτρα στη χώρα, ωστόσο, τα σχολεία πιθανότατα θα παραμείνουν ανοιχτά.

Η έκθεση της SAGE υποθέτει ότι μέχρι τον Νοέμβριο, τα μέτρα καραντίνας, απομόνωσης και ιχνηλάτησης των επαφών της κυβέρνησης θα είναι αποτελεσματικά μόνον κατά 40% στην αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού εκτός των νοικοκυριών.

Τα μέτρα αυτά θα παραμείνουν σε ισχύ πιθανώς μέχρι τον Μάρτιο του ερχόμενου έτους.

Εκτός από τους θανάτους, το μοντέλο υποδεικνύει επίσης πόσα άτομα μπορεί να χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένης της εντατικής θεραπείας.

Τα στοιχεία, τα οποία οι επιστήμονες λένε ότι έχουν μεγάλο εύρος αβεβαιότητας, υποδηλώνουν ότι περίπου 2,4% των μολυσμένων ατόμων θα μπορούσαν να νοσηλευτούν (εύρος: 0,0% -8,9%) με το 20,5% των νοσηλευόμενων ασθενών να εισέλθουν σε ΜΕΘ (εύρος: 1,5% - 35,25) και 23,3% (εύρος: 1,2% - 43,3%) όλων των νοσηλευομένων να πεθάνουν.

Σύμφωνα με το BBC, η έκθεση αποσκοπεί στην καλύτερη προετοιμασία των υπηρεσιών Υγείας και των δημοτικών Αρχών για όλα τα ενδεχόμενα, υπογραμμίζοντας ότι όσα περιέχονται σ’ αυτήν είναι «σενάρια κι όχι προβλέψεις».

Ο καθηγητής Carl Heneghan, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι ορισμένες από τις υποθέσεις που έγιναν στο μοντέλο ήταν «αβάσιμες» και ότι η έκθεση υποθέτει ότι «δεν έχουμε μάθει τίποτα από το πρώτο κύμα αυτής της ασθένειας».

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης σχολιάζοντας την έκθεση που διέρρευσε δήλωσε: «ως λογική κυβέρνηση καταστρώνουμε σχέδια και συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για ένα ευρύ φάσμα σεναρίων, περιλαμβανομένου και του χειρότερου. Ο σχεδιασμός μας δεν συνιστά πρόγνωση ή πρόβλεψη αυτού που θα συμβεί, αλλά αντανακλά την υπευθυνότητα της κυβέρνησης, που διασφαλίζει ότι είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης