ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις 180.000 οι θάνατοι λόγω πανδημίας

AP Photo / J. Scott Applewhite

Οι θάνατοι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανθρώπων που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό ξεπέρασαν την Πέμπτη τις 180.000 έπειτα από μια αύξηση των νέων κρουσμάτων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, πολλά από αυτά σε επίκεντρα της πανδημίας όπως η Καλιφόρνια, η Φλόριντα και το Τέξας, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινκς.

Την περασμένη εβδομάδα, οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 17% από την προηγούμενη εβδομάδα και κάτω από τον μέσο όρο των 1.000 ημερησίως για πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Ωστόσο, ενώ σύμφωνα με τις μετρήσεις των αμερικανικών αρχών οι αριθμοί κρουσμάτων, θανάτων, νοσηλειών και ποσοστών θετικών τεστ μειώθηκαν, οι ειδικοί της υγείας κρούουν τον κώδωνα ότι ενδέχεται να υπάρξει νέα άνοδος καθώς τα σχολεία ξανανοίγουν και οι ψυχρότερες καιρικές συνθήκες θα οδηγήσουν σε περισσότερες συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους.

Αυτήν την εβδομάδα, το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) τόνισε ότι άτομα που εκτέθηκαν στον Covid 19 χωρίς να είναι συμπτωματικά, μπορεί να μην χρειαστεί να κάνουν τεστ. Αυτό αντιφάσκει με την προηγούμενη οδηγία του CDC, που σόκαρε γιατρούς και πολιτικούς και προκάλεσε κατηγορίες ότι η απόφαση αυτή μπορεί να μην βασίστηκε σε επιστημονική τεκμηρίωση αλλά σε πολιτικές πιέσεις της κυβέρνησης Τραμπ.

Οι κυβερνήτες της Νέας Υόρκης, του Νιού Τζέρσεϊ και του Κονέκτικατ επέκριναν την κίνηση του CDC ως «απερίσκεπτη» τονίζοντας πως «δεν βασίζεται στην επιστήμη» και δήλωσαν ότι δεν θα αλλάξουν την οδηγία διεξαγωγής τεστ στις πολιτείες τους.

Την Τετάρτη, ο δρ. Άντονι Φάουτσι, ειδικός στις λοιμώδεις ασθένειες, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Αλλεργίες και τις Λοιμώδεις Νόσους εξέφρασε στο CNN την ανησυχία του για την κίνηση του CDC.

Οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις στις ΗΠΑ ανέρχονται πλέον σε τουλάχιστον 5,8 εκατομμύρια - το υψηλότερο σύνολο παγκοσμίως. Ο αριθμός των θανάτων στη χώρα είναι επίσης ο υψηλότερος στον κόσμο.

ΠΟΥ: Το τεστ κορωνοϊού στον ευρύ πληθυσμό δεν είναι πάντα χρήσιμο

Τα τεστ για τον εντοπισμό της μόλυνσης από τον κορωνοϊό και η γρήγορη έκδοση των αποτελεσμάτων αυτών είναι κρίσιμα για τον έλεγχο της πανδημίας, αλλά το τεστ στον ευρύ πληθυσμό δεν είναι πάντα χρήσιμο, δήλωσαν την Πέμπτη αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η υψηλόβαθμη επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Μαρία Βαν Κέρχοφ, δήλωσε ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ συνέστησε τα ύποπτα κρούσματα να υποβάλονται σε τεστ όπως και οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί τους, αν αυτό είναι εφικτό, ωστόσο, θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε άτομα με συμπτώματα του ιού.

Ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, σημείωσε ότι τα τεστ στον ευρύ πληθυσμό απορρόφησαν μεγάλο αριθμό πόρων.

Δύσκολη περίοδος για την Ευρώπη

Κατά τα λοιπά, η Ευρώπη εισέρχεται σε μια δύσκολη περίοδο καθώς ξεκινά η νέα σχολική χρονιά και, παρόλο που οι σχολικές τάξεις δεν έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του κορονοϊού, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι νέοι μολύνουν άλλους ανθρώπους σε κοινωνικές συγκεντρώσεις, όπωε δήλωσε ο Χανς Κλούγκε υπέυθυνος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη.

«Οι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι θα πρέπει να προστατευθούν κάνοντας το εμβόλιο της γρίπης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, μια περίοδος με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας», πρόσθεσε ο Κλούγκε.

«Οι νεότεροι δεν είναι απαραίτητο να πεθάνουν από τον κορωνοϊό, αλλά είναι ένας ανεμοστρόβιλος με μακριά ουρά (...) Οι νέοι, κυρίως καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, θα είναι σε πιο στενή επαφή με τον πιο ηλικιωμένο πληθυσμό», εξήγησε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης