ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Αποθέματα αλευριού για τέσσερις μήνες μετά τις φονικές εκρήξεις στη Βηρυτό

Λίβανος: Αποθέματα αλευριού για τέσσερις μήνες μετά τις φονικές εκρήξεις στη Βηρυτό
AP Photo/Bilal Hussein

Ο Λίβανος έχει 32.000 τόνους αλευριού επιπρόσθετα των 110.000 τόνων που έχουν φθάσει ή θα φθάσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας. «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρκετό για τέσσερις μήνες», ανέφερε ο Ραούλ Νεχμέ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα στέλνει επίσης 17.000 τόνους αλεύρι ως την πρώτη δόση ενός σχεδίου τροφοδοσίας 50.000 τόνων. Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε χθες ότι ο Λίβανος έχει προμήθειες μόλις για έξι εβδομάδες.

«Δεν έχουμε κρίση αποθεμάτων ούτε κρίση ψωμιού», ανέφερε ο Νέχμε στην ανάρτησή του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή, η λιβανέζικη κυβέρνηση, σε αντίθεση με πολλά άλλα κράτη που εξαρτώνται από τις εισαγωγές σίτου, δεν διατηρούσε στρατηγικά αποθέματα και όλα τα ιδιωτικά αποθέματα σίτου που ήταν αποθηκευμένα σε σιλό στο λιμάνι της Βηρυτού, καταστράφηκαν στις πολύνεκρες εκρήξεις που συγκλόνισαν την πόλη στις 4 Αυγούστου.

Ο Νέχμε δήλωσε την Παρασκευή ότι το υπουργείο του σχεδίαζε να δημιουργήσει κρατικά αποθέματα με 40.000 τόνους σίτου αλλά τα σχέδια αυτά δεν υλοποιήθηκαν πριν από τη φονική έκρηξη.

Η γιγάντια έκρηξη που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 171 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 6.000.

Η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε σε τηλεδιάσκεψη που είχε διοργανωθεί την Κυριακή από τη Γαλλία και τον ΟΗΕ για βοήθεια 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου παραιτήθηκε την Δευτέρα, αλλά ο πρόεδρος Μισέλ Αούν ζήτησε από τα μέλη της να παραμείνουν στις θέσεις τους με υπηρεσιακή ιδιότητα έως ότου σχηματιστεί ένα νέο υπουργικό συμβούλιο.

Παράλληλα η χώρα καλείται να διαχειριστεί την κρίση του κορωνοϊού, με τα νέα κρούσματα να ακολουθούν αυξητική τροχιά. Την Τρίτη οι αρχές ανακοίνωσαν νέο ρεκόρ μολύνσεων από τη νόσο Covid-19 με 309 νέα κρούσματα και επτά ακόμα θανάτους.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργείου Υγείας, η χώρα μετρά επισήμως 7.121 κρούσματα και 87 θανάτους.

Η πανδημία είχε τεθεί υπό έλεγχο σε πρώτη φάση, μετά την εμφάνισή της στα τέλη Φεβρουαρίου, όμως τα κρούσματα πήραν ανοδική πορεία μετά την επαναλειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Βηρυτού την 1η Ιουλίου και τη σταδιακή άρση των μέτρων καραντίνας.