«Sputnik V»: Ανησυχία για το νέο εμβόλιο της Ρωσίας για τον κορωνοϊό
Ανανεώθηκε:
Η ταχύτητα με την οποία κινείται η Ρωσία για την ανάπτυξη του εμβολίου της για τον κορωνοϊό υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της να κερδίσει τον παγκόσμιο αγώνα για ένα αποτελεσματικό προϊόν, αλλά έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι μπορεί να βάζει το εθνικό κύρος πριν από την επιστήμη και την ασφάλεια.
«Δεν είναι ξεκάθαρο τι πραγματικά συμβαίνει με το ρωσικό εμβόλιο», δήλωσε ο Michael Head, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο ίδιος εξηγεί πως είναι «ζωτικής σημασίας κάθε εμβόλιο να εμπνέει εμπιστοσύνη στο κοινό» και ο κόσμος να γνωρίζει για το επίπεδο της αποτελεσματικότητάς του καθώς και πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχει.
«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το ρωσικό εμβόλιο ώστε να μπορεί να γίνει έλεγχος από την παγκόσμια κοινότητα υγείας», σημειώνει ο ίδιος, σύμφωνα με το CNNi.
Με τη σειρά του και ο Danny Altmann, καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College London, δήλωσε στο Science Media Center ότι υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την διάθεση ενός εμβολίου προτού δοκιμαστεί πλήρως.
«Υπάρχουν πολύ υψηλά κριτήρια για την έγκριση ενός εμβολίου μετά τις κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης», εξηγεί.
Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως εάν γίνει κάποιο λάθος με το εμβόλιο, η ζημιά θα επιδείνωνε «ανυπέρβλητα τα τρέχοντα προβλήματά μας».
«Ελπίζουν να έχουν τηρηθεί όλα τα κριτήρια. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό», κατέληξε ο καθηγητής.
Πολλές οι παραγγελίες για το «Sputnik V»
Η ονομασία του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξε η Ρωσία είναι «Sputnik V» (το V αναφέρεται στο vaccin/εμβόλιο) και παραπέμπει στον πρώτο τεχνητό δορυφόρο που μπήκε σε τροχιά από την Σοβιετική Ένωση το 1957.
Η ανάπτυξη του εμβολίου πανηγυρίζεται από την Μόσχα ως μεγάλη επιτυχία αφού η Ρωσία γίνεται η πρώτη χώρα που εγκρίνει εμβόλιο.
Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, ο πρόεδρος του κρατικού επενδυτικού ταμείου RDIF το οποίο συμμετείχε στην ανάπτυξη του εμβολίου, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει ήδη δεχθεί παραγγελίες από 20 χώρες που αντιστοιχούν σε 1 δισεκατομμύριο δόσεις.
Οι δηλώσεις του έγιναν λίγη ώρα αφού ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την έγκριση του εμβολίου μόλις δύο μήνες μετά την έναρξη των δοκιμών σε ανθρώπους.
Ο Κίριλ Ντμίτριεφ διευκρίνισε ότι η φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών αρχίζει αύριο, ενώ η έναρξη της παραγωγής τοποθετείται τον Σεπτέμβριο.
Η ταχύτητα με την οποία η Ρωσία κινείται στην παρασκευή του εμβολίου οδήγησε ορισμένους διεθνείς επιστήμονες να αναρωτηθούν μήπως για την Μόσχα το εθνικό κύρος έρχεται πριν από την επιστήμη και την ασφάλεια.
Τι αναφέρει ο ΠΟΥ
Ωστόσο στην Γενεύη, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι ο οργανισμός και οι ρωσικές αρχές συζητούν την διαδικασία για πιθανή προέγκριση του ρωσικού εμβολίου.
«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις ρωσικές υγειονομικές αρχές και συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για ενδεχόμενη προέγκριση του εμβολίου, αλλά και πάλι η προέγκριση οποιουδήποτε εμβολίου περιλαμβάνει αυστηρή εξέταση και αποτίμηση όλων των δεδομένων ασφαλείας και αποτελεσματικότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του οργανισμού στην Γενεύη αναφερόμενος στις κλινικές δοκιμές.
Αμφιβολίες από το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας
Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας εκφράζει αμφιβολίες για «την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια» του ρωσικού εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό, το οποίο πήρε έγκριση σήμερα από τις ρωσικές αρχές, όπως ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Δεν υπάρχουν γνωστά δεδομένα σχετικά με την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του ρωσικού εμβολίου», ανέφερε μια εκπρόσωπος του υπουργείου, μιλώντας στον όμιλο μέσων ενημέρωσης RND. Υπενθύμισε επίσης ότι για την Ευρωπαϊκή Ένωση «η ασφάλεια των ασθενών είναι η κυρίαρχη προτεραιότητα».
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε σήμερα το πρωί ότι η χώρα του ανέπτυξε το «πρώτο» εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό, το οποίο αποκαλείται Sputnik V. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ανεξάρτητη και επιστημονική επαλήθευση αυτού του εμβολίου.
Η Μόσχα φιλοδοξεί να ξεκινήσει την παραγωγή του εμβολίου τον Σεπτέμβριο, μολονότι οι δοκιμές δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και η Φάση 3, σε χιλιάδες εθελοντές, πρόκειται να αρχίσει αύριο Τετάρτη.
«Πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι θετικός ο λόγος της χρήσης του εμβολίου ως προς τους κινδύνους, προτού να κυκλοφορήσει για το ευρύ κοινό», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου, διευκρινίζοντας ότι το Βερολίνο δεν είχε κάποια επικοινωνία με τη Μόσχα για το θέμα αυτό. «Η έγκριση ενός εμβολίου στην Ευρώπη προϋποθέτει, εκτός από την απόδειξη για τη φαρμακευτική αξία του, να υπάρξουν και επαρκείς πληροφορίες από τις κλινικές δοκιμές που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα» και την ασφάλειά του φαρμάκου, υπενθύμισε η εκπρόσωπος.
Η κόρη του Πούτιν έκανε το εμβόλιο
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι δοκιμές έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν ασφαλές, δρούσε αποτελεσματικά και παρέχει μακροπρόθεσμη ανοσία.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι το εμβόλιο έχει ήδη χορηγηθεί στην κόρη του.
«Μία από τις κόρες μου εμβολιάστηκε μόνη της», ανέφερε ο Πούτιν στη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου την Τρίτη και δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες, συνέχισε: Μετά την πρώτη ένεση, η θερμοκρασία της ανέβηκε στους 38, αλλά την επόμενη μέρα ήταν λίγο πάνω από 37».
«Είναι καλά και έχει υψηλό αριθμό αντισωμάτων», πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει ποια από τις δύο κόρες του -η Μαρία ή η Κατερίνα- έλαβε το εμβόλιο.
Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από κοινού από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια και το Υπουργείο Άμυνας, οι δοκιμές ξεκίνησαν στις 18 Ιουνίου και το σύνολο των 38 εθελοντών ανέπτυξε ανοσία στον ιό που έχει στοιχήσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό Τατιάνα Γκολίκοβα, η Ρωσία σκοπεύει να ξεκινήσει τον εμβολιασμό ιατρικού προσωπικού τον Αύγουστο, ενώ ο μαζικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει σε εθελοντική βάση στις αρχές του επόμενου έτους, με προτεραιότητα στους δασκάλους και τις ευπαθείς ομάδες.
Παρά τους ισχυρισμούς του προέδρου περί της ασφάλειας του εμβολίου, εκφράζονται ανησυχίες ότι αυτό δεν έχει ελεγχθεί πλήρως, αφού οι δοκιμές σε ανθρώπους διήρκησαν λιγότερο από δύο μήνες, ενώ δεν έχουν μπει ακόμα στο τελικό στάδιο.