Λίβανος: Στους 171 οι νεκροί στη Βηρυτό - Πάνω από 300.000 οι άστεγοι
Ανανεώθηκε:
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων, μία εβδομάδα μετά τις ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν στη Βηρυτό, με τον επίσημο απολογισμό του υπουργείου Υγείας στον Λίβανο να κάνει λόγο για τουλάχιστον 171 νεκρούς.
Σύμφωνα με το δίκτυο LBC του Λιβάνου, το οποίο επικαλέστηκε ως πηγή τον υπουργό Υγείας, Χαμάντ Χας, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, ενώ τόσο το λιμάνι της πρωτεύουσας όσο και περίπου 6.000 κτήρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Associated Press, η χώρα εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της μετά τις φονικές εκρήξεις της περασμένης Τρίτης. Στις 18:08 τοπική ώρα έχει προγραμματιστεί η τήρησης ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους πριν από ακριβώς μία εβδομάδα.
Ήταν εκείνη ακριβώς η χρονική στιγμή, όταν συνολικά 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου που βρίσκονταν στοιβαγμένοι σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού για περισσότερο από έξι χρόνια, τινάχτηκαν στον αέρα.
Έκρηξη στη Βηρυτό: Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο
Η καταστροφή που προκλήθηκε οδήγησε τον οργισμένο λαό στους δρόμους του Λιβάνου, να ζητά άμεσα αλλαγή πολιτικής ηγεσίας.
Την επαύριον της καταστροφής, μια σειρά εγγράφων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, αποκάλυψαν ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι του Λιβάνου γνώριζαν για την ύπαρξη του επικίνδυνου χημικού υλικού, που βρισκόταν αποθηκευμένο στην «καρδιά» της Βηρυτού, κοντά σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και δεν έκαναν απολύτως τίποτε γι’ αυτό.
Έως και σήμερα δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά που οδήγησε στις εκρήξεις του χημικού φορτίου, το ωστικό κύμα των οποίων έγινε αισθητό ακόμη και στην Κύπρο, σε απόσταση άνω των 200 χλμ. στη Μεσόγειο Θάλασσα.
«Από τη μια στιγμή στην άλλη, ο κόσμος άλλαξε για τους πολίτες της Βηρυτού», δήλωσε η Μπάσμα Ταμπάγια, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στον Λίβανο.
Την ίδια στιγμή, ο Λίβανος αναζητεί λύση και ως προς το πολιτικό αδιέξοδο που προκάλεσε η παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ. Η κυβέρνηση του Ντιάμπ, η οποία υποστηριζόταν από τη Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της, οδηγήθηκε στη διάλυσή της, καθώς τρεις υπουργοί ανακοίνωσαν σχεδόν αμέσως την παραίτησή της.
Οι πολίτες του Λιβάνου απαιτουν τη σύσταση μιας ανεξάρτητης κυβέρνησης, η οποία δεν θα υποστηρίζεται από κανένα από τα πολιτικά κόμματα που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση με το νιτρικό αμμώνιο. Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγες οι φωνές που αξιώνουν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνες για τα αίτια της πολύνεκρης καταστροφής στη Βηρυτό, σημειώνοντας πως έχουν πλέον μηδενική εμπιστοσύνη στις εγχώριες ερευνητικές Αρχές.
Ωστόσο, αξιωματούχοι του Λιβάνου έχουν απορρίψει κατηγορηματικά τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας. Η τελευταία απόφαση της κυβέρνησης Ντιάμπ, λίγο προτού αυτή παραιτηθεί, ήταν η παραπομπή της υπόθεσης στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το ανώτατο δικαστικό Σώμα του Λιβάνου, το οποίο χειρίζεται συνήθως υποθέσεις που αφορούν σε εγκλήματα που βλάπτουν την εθνική ασφάλεια της χώρας.