ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη στον Λίβανο: Δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών στη Βηρυτό

AP Photo

Η αστυνομία του Λιβάνου προχώρησε σήμερα, Σάββατο, στη χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που προσπάθησαν να περάσουν από ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα και να φτάσουν στο κοινοβούλιο στο κέντρο της Βηρυτού, στη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά της διαχείρισης από την κυβέρνηση, της καταστροφικής έκρηξης που έπληξε την πόλη.

Περίπου 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Μαρτύρων, στο κέντρο της πόλης, ενώ μερικοί από αυτούς πετούσαν πέτρες. Η αστυνομία προχώρησε στη χρήση δακρυγόνων όταν μερικοί διαδηλωτές προσπάθησαν να περάσουν από ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο, εμποδίζοντας την πρόσβασή τους στο κοινοβούλιο, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Reuters.

Οι διαδηλωτές φώναζαν “ο λαός θέλει να πέσει η κυβέρνηση”, ενώ κρατούσαν πανό που έγραφαν “Φύγετε, είστε όλοι δολοφόνοι”.

“Θέλουμε ένα μέλλον με αξιοπρέπεια. Δε θέλουμε να πάει χαμένο το αίμα των θυμάτων της έκρηξης”, δήλωσε η Ρόουζ Σίρουρ, μία εκ των διαδηλωτών.

Ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού αυξήθηκε σε 158, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, ενώ ο αριθμός των τραυματισμένων σε 6.000.

Από την έκρηξη, αγνοούνται 21 άνθρωποι. Το ωστικό κύμα κατέστρεψε ένα τμήμα της Βηρυτού.

Παραίτηση βουλευτών

Εντωμεταξύ, στην κεντρική πολιτική σκηνή, το κόμμα Καταέμπ (Kόμμα των Φαλαγγιτών ) στο Λίβανο, ένα χριστιανικό πολιτικό κόμμα, που είναι αντίθετο στην κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από την οργάνωση Χεζμπολάχ, που έχει την υποστήριξη του Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτηση των τριών βουλευτών του, από το κοινοβούλιο.

Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον ηγέτη του κόμματος Σάμι Γκεμαγέλ, στην κηδεία ενός ηγετικού μέλους του κόμματος, που σκοτώθηκε από την καταστροφική έκρηξη που έγινε την Τρίτη, στο λιμάνι της Βηρυτού και η οποία κατέστρεψε τμήματα της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

“Οι βουλευτές του Καταέμπ αποφάσισαν..., να περάσουν στην αντιπαράθεση για έναν ελεύθερο, κυρίαρχο και ανεξάρτητο Λίβανο,” είπε ο ίδιος. “Προσκαλώ όλους τους αξιότιμους [βουλευτές] να παραιτηθούν ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αποφασίσουν για το ποιος θα τους κυβερνήσει, χωρίς κάποιος να τους επιβάλλει κάτι,” πρόσθεσε.

Η Χεζμπολάχ, είναι η μόνη οργάνωση που κράτησε τα όπλα της από την εμφύλια σύρραξη στο Λίβανο (1975-1990), ενώ οι πολιτικοί της σύμμαχοι έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, που διαθέτει 128 έδρες και έχουν εκλεγεί το 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης