Έκρηξη στη Βηρυτό: Ξεχειλίζει η οργή για το «φορτίο του θανάτου» - Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Ανανεώθηκε:
Σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων προχώρησαν την Πέμπτη το βράδυ οι δυνάμεις επιβολής της τάξης για να διαλύσουν δεκάδες εξοργισμένους διαδηλωτές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τις γιγαντιαίες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού την Τρίτη, οι οποίες έχουν μετατραπεί για πολλούς σε σύμβολο της ανικανότητας και της διαφθοράς των Aρχών.
Διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών στην περιοχή της πρωτεύουσας του Λιβάνου όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο, σύμφωνα με το λιβανέζικο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων.
Υπήρξαν τραυματισμοί στην επέμβαση της αστυνομίας, κατά την ίδια πηγή.
Τα επεισόδια καταγράφηκαν την προπαραμονή της μεγάλης αντικυβερνητικής κινητοποίησης που προβλέπεται να γίνει το Σάββατο στην πρωτεύουσα της χώρας, που παραμένει βυθισμένη σε οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου.
Οι εκρήξεις, που προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένοι επί έξι χρόνια 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 149 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 5.000, χωρίς να λογαριάζονται οι δεκάδες αγνοούμενοι και οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έμειναν άστεγοι.
Οι λιμενικές Aρχές, τα τελωνεία, κάποιες από τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι δικαστικές αρχές και η κυβέρνηση γνώριζαν τον κίνδυνο που ήγειρε η αποθήκευση της τεράστιας ποσότητας αυτής χημικού λιπάσματος που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εκρηκτικό στο λιμάνι της Βηρυτού, όμως οι πάντες προτίμησαν να αποποιηθούν κάθε ευθύνη, να την επιρρίψουν σε κάποιον άλλο.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, 16 άνθρωποι έχουν προσαχθεί στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η κυβέρνηση ενώ δύο αξιωματούχοι έχουν παραιτηθεί.
Πρόκειται για τον βουλευτή Marwan Hamadeh, ο οποίος παραιτήθηκε την Τετάρτη, ενώ η πρέσβης του Λιβάνου στην Ιορδανία Tracy Chamoun παραιτήθηκε την Πέμπτη, λέγοντας ότι η καταστροφή ανέδειξε την ανάγκη για αλλαγή ηγεσίας.
Στη Βηρυτό ο Μακρόν
Αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμάνουελ Μακρόν, ο οποίος την Πέμπτη βρέθηκε στη λιβανέζικη πρωτεύουσα επεσήμανε την ανάγκη το Λίβανο να δει «βαθιές αλλαγές» από τις Αρχές.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να διεξαχθεί μια «διαφανής» διεθνής έρευνα σχετικά με τις εκρήξεις που κατέστρεψαν το λιμάνι της Βηρυτού και τα περίχωρά του.
«Χρειάζεται μια διαφανής, ανοικτή, διεθνής έρευνα για να αποφευχθεί, καταρχάς, το ενδεχόμενο να αποκρυφτούν πράγματα και επίσης μην υπάρξει αμφιβολία», είπε σε ο Μακρόν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Λιβύης.
«Είναι καιρός για ανάληψη ευθυνών σήμερα για τον Λίβανο και για την ηγεσία του», δήλωσε, απευθύνοντας έκκληση για την «επανίδρυση μιας νέας πολιτικής τάξης» και για «βαθιές αλλαγές».
Εξάλλου, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μιας διάσκεψης διεθνούς βοήθειας για τον Λίβανο «εντός των επόμενων ημερών».
«Εντός των επόμενων ημερών, θα οργανώσουμε μια διεθνή διάσκεψη στήριξης και συμπαράστασης στη Βηρυτό και στον λιβανέζικο λαό», επισήμανε ο Μακρόν, προκειμένου να κινητοποιήσουμε «διεθνείς χρηματοδοτήσεις, τους Ευρωπαίους, τους Αμερικάνους, όλες τις χώρες της περιοχής και πέραν αυτής, με στόχο να προσφέρουμε φάρμακα, φροντίδα, τρόφιμα».
Μια πόλη σειρήνων, άδειων κτηρίων και έρημων δρόμων
Ο ανταποκριτής του BBC στη Βηρυτό, Γκουέντιν Σόμεροβιλ, μεταφέρει μια απόκοσμη εικόνα της πόλης: Αυτό το λιμάνι ήταν η γραμμή της ζωής του Λιβάνου με ολόκληρο τον κόσμο. Έχω ζήσει στη Βηρυτό για πέντε χρόνια και είναι σχεδόν αγνώριστη - είναι μια πόλη σειρήνων, κενών κτιρίων, κενών δρόμων.
Καθώς κοιτάζω τη γειτονιά του Gemmayze ακριβώς πίσω από το λιμάνι, δεν βλέπω ούτε ένα τζάμι. Ολόκληρες στέγες έχουν φύγει- μπορώ να δω τα διαμερίσματα φίλων, τα οποία είναι ανοιχτά τώρα στον ουρανό. Όλη αυτή η περιοχή, η οποία ήταν πραγματικά πυκνοκατοικημένη, έχει εγκαταλειφθεί. Κανείς δεν θα επιστρέψει εδώ σύντομα.
Αυτό που είναι πραγματικά αισθητό καθώς περπατάει κανείς στους δρόμους εδώ είναι ότι κάθε δεύτερο άτομο φαίνεται να έχει μια σκούπα στο χέρι του. Υπάρχουν ομάδες εκκαθάρισης παντού, αλλά είναι αρκετά χαμηλής τεχνολογίας: μικροσκοπικές ομάδες ανθρώπων με τηγάνια και βούρτσες για να καθαρίσουν μια καθολική καταστροφή.
Αυτά που με χτυπά πραγματικά είναι πόσο εξαιρετικά ανόητο ήταν αυτό που συμβαίνει, πόση εγκληματική αμέλεια χρειάστηκε για να αφήσει αυτό το εξαιρετικά εκρηκτικό υλικό ακριβώς στην καρδιά αυτής της πόλης, μέσα σε αυλές ανθρώπων, σπιτιών, επιχειρήσεων. Και οι αρχές εδώ ήξεραν - είχαν προειδοποιηθεί ότι αυτές οι χημικές ουσίες ήταν επικίνδυνες και ότι αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τη Βηρυτό και τον Λίβανο.