ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στον Λίβανο

AP Photo

Ο Λίβανος, που έχει βυθιστεί στο πένθος μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις που ισοπέδωσαν συνοικίες της Βηρυτού, ανακοίνωσε σήμερα 255 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και δύο θανάτους, τις τελευταίες 24 ώρες, ένα νέο ρεκόρ στον αριθμό των ημερήσιων μολύνσεων.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, η χώρα έχει επισήμως καταγράψει έως σήμερα 4.604 κρούσματα και 70 θανάτους.

Η πανδημία τέθηκε υπό έλεγχο σε πρώτη φάση, μετά την εμφάνισή της στα τέλη Φεβρουαρίου, όμως τα κρούσματα πήραν ανοδική πορεία μετά την επαναλειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Βηρυτού την 1η Ιουλίου και τη σταδιακή άρση των μέτρων καραντίνας.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει προσωρινή καραντίνα πέντε ημερών από σήμερα, ωστόσο ακύρωσε το μέτρο μετά τις εκρήξεις της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού.

Οργισμένοι πολίτες απαιτούν απαντήσεις για την εγκληματική αμέλεια

Την ίδια ώρα, την οργή των πολιτών στο Λίβανο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις σχετικά με το επικίνδυνο φορτίο που παρέμενε αποθηκευμένο επί χρόνια στο λιμάνι της Βηρυτού αλλά και την αδιαφορία των υπευθύνων παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν, οι 2.750 τόνοι νιτρικής αμμωνίας, ενός εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού, που παρέμενε αποθηκευμένο επί χρόνια υπό μη ασφαλείς συνθήκες σε μία αποθήκη στο λιμάνι της πρωτεύουσας ήταν η αιτία της καταστροφής.

Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν τις αρχές για διαφθορά, αμέλεια και κακοδιαχείριση.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη εκτίμηση, η φονική έκρηξη σκότωσε τουλάχιστον 145 ανθρώπους και τραυμάτισε περίπου 5.000. Ο αριθμός ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί, ενώ 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

Η χώρα βρίσκεται από σήμερα και για τις δύο επόμενες εβδομάδες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Η Βηρυτός κλαίει, η Βηρυτός ουρλιάζει, άνθρωποι είναι σε υστερία και είναι κουρασμένοι», δήλωσε στο BBC η κινηματογραφίστρια Jude Chehab, απαιτώντας οι υπεύθυνοι της τραγωδίας να βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.

Ο κατ’ οίκον περιορισμός ισχύει για όλους τους αξιωματούχους του λιμανιού «που ενεπλάκησαν στην αποθήκευση και τη φύλαξη του νιτρικού αμμωνίου και τη διαχείρισης των εγγράφων του» από τον Ιούνιο του 2004, σύμφωνα με την υπουργό πληροφοριών.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Κι ενώ η αναζήτηση των υπευθύνων αναμένεται να πάρει μέρες, τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο προκειμένου να εντοπίσουν τους ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν ή θάφτηκαν στα χαλάσματα των κτηρίων που ισοπεδώθηκαν.

Με την έκρηξη να έχει χαρακτηριστεί ως η χερότερη στην ιστορία μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, πολλές κυβερνήσεις απ' όλον τον κόσμο στέλνουν αποστολές στο Λίβανο, προκειμένου να βοηθήσουν στο δύσκολο έργο των ήδη εξαντλημένων διασωστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης