ΚΟΣΜΟΣ

Θρήνος στο Λίβανο: Έξι χρόνια παρέμενε σε αποθήκη το φονικό φορτίο

AP Photo/Hussein Malla

Τις συνέπειες της τεράστιας έκρηξης στην πρωτεύουσα Βηρυτό, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 4.000 ακόμη, θρηνούν οι πολίτες στο Λίβανο και παρακολουθεί σοκαρισμένος ο υπόλοιπος πλανήτης

Η έκρηξη ταρακούνησε όλη την πόλη, όταν μία φωτιά στο λιμάνι ακολούθησε ένας «σεισμός» που έγινε αισθητός ακόμη και στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Αούν είπε ότι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου παρέμεναν αποθηκευμένοι υπό μη ασφαλείς συνθήκες επί έξι χρόνια σε μία αποθήκη.

Σήμερα, Τετάρτη, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο της χώρας προκειμένου να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων ενώ ο Λίβανος από σήμερα βρίσκεται σε τριήμερο εθνικό πένθος.

Ο πρόεδρος Αούν ανακοίνωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την εκταμίευση περίπου 55 εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο έκτακτης ανάγκης.

Οι δύο γιγαντιαίες εκρήξεις, που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε ολόκληρες συνοικίες της πρωτεύουσας του Λιβάνου, στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από εκατό ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 4.000 και πλέον, ανακοίνωσε ο λιβανέζικος Ερυθρός Σταυρός προσθέτοντας πως οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται.

Ο Κατάνεχ πρόσθεσε μιλώντας στο LBCI ότι η οργάνωση συντονίζεται με το υπουργείο Υγείας για να αποφασιστεί σε ποια νεκροτομεία θα πρέπει να μεταφέρονται οι άνθρωποι ανασύρονται νεκροί και πού θα διακομίζονται οι τραυματίες, διότι τα νοσοκομεία δυσκολεύονται πολύ να αντεπεξέλθουν μπροστά στην πλημμύρα τραυματιών, πολλοί από τους οποίους είναι σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση.

«Είμαστε μάρτυρες μιας τεράστιας καταστροφής», έγραψε στα κοινωνικά μέσα ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού του Λιβάνου Τζορτζ Κετάνεχ. «Υπάρχουν θύματα και τραυματίες παντού».

Αναζητώντας την αιτία της καταστροφής

Ήδη από την Τρίτη το βράδυ οι Αρχές δήλωσαν ότι σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα προκειμένου να βρεθεί τι προκάλεσε την έκρηξη.

Πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε πως πιθανόν οφείλονταν σε ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Το Ανώτατο Αμυντικό Συμβούλιο του Λιβάνου δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την «μεγαλύτερη δυνατή τιμωρία».

Το νιτρικό αμμώνιο φαίνεται πως είχε εκφορτωθεί στο Λίβανο από ένα πλοίο που κατέφτασε στο λιμάνι το 2013 και έκτοτε βρισκόταν υποθηκευμένο σε αποθήκη εκεί.

Η έκρηξη συνέβη σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο για το Λίβανο, εν μέσω οικονομικής κρίσης που διχάζει ξανά τη χώρα, η οποία παράλληλα μάχεται κατά της πανδημίας.

Την ήδη υπάρχουσα ένταση κλιμακώνει το γεγονός ότι την Παρασκευή αναμένεται η ετυμηγορία στη δίκη για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Ραφίκ Χαρίρι το 2005.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τους πολίτες μετά την τραγωδία δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχουν αποδείξεις για την ύπαρξη της εν λόγω αποθήκης από το 2014 και πως δεν θα προδικάσει τις έρευνες των Αρχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νιτρικό αμμώνιο είναι ένα ξηρό λίπασμα που αναμιγνύεται με άλλα λιπάσματα όπως φωσφάτα και χρησιμοποιείται σε σοδιές για να ενισχύσει την ανάπτυξη των φυτών.

Μπορεί να αναφλεγεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις και είχε χρησιμοποιηθεί ως συστατικό στη βομβιστική επίθεση το 1995 στη βομβιστική επίθεση στην πόλη της Οκλαχόμα, από την οποία είχαν βρει το θάνατο 168 άνθρωποι.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Kataeb (Καταέμπ), Ναζάρ Νατζαριάν, είναι μεταξύ των θυμάτων.

Σύμφωνα με λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης ο Νατζαριάν είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Ο αυτόπτης μάρτυρας Μπαχάρ Γκάτα περιέγραψε σκηνές χάους στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, κάνοντας λόγο για «εικόνες αποκάλυψης».

«Μπορείτε να δείτε τραυματίες σε όλους τους δρόμους της Βηρυτού, γυαλιά παντού, αυτοκίνητα είναι κατεστραμμένα, είναι σαν αποκάλυψη», είπε, μιλώντας τηλεφωνικά με την ανταποκρίτρια του CNNi, Μπέκι Άντερσον.

«Είναι πολύ πολύ τρομακτικό αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή και οι άνθρωποι φρικάρουν. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι συγκλονισμένες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Το λιμάνι της Βηρυτού έχει καταστραφεί τελείως. Δεν έχουμε λιμάνι», πρόσθεσε.

«Αισθάνθηκα σαν να γινόταν σεισμός και μετά, ακολούθησε η τεράστια ανάφλεξη και τα τζάμια έσπασαν. Ήταν πιο ισχυρή έκρηξη από εκείνη που σκότωσε τον (σ.σ. πρώην πρωθυπουργό) Ραφίκ Χαρίρι το 2005», είπε με τη σειρά της μια Λιβανέζα κάτοικος στο κέντρο της πόλης.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού, Μαρουάν Αμπούντ χαρακτήρισε «εθνική καταστροφή» παρόμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ενώ δήλωσε ότι χάθηκε η επαφή με μία από τις πυροσβεστικές μονάδες που παλεύουν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

«Μια ομάδα 10 ανθρώπων έφτασε στο σημείο. Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Έφτασαν εκεί και εξαφανίστηκαν. Είναι εθνική καταστροφή για τον Λίβανο. Δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό», πρόσθεσε.

Περισσότερες από 30 ομάδες διασωστών βοηθούν τους τραυματίες, μετέδωσε το πρακτορείο NNA, επικαλούμενο πηγές του Ερυθρού Σταυρού.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει ελικόπτερα που βοηθούν στην κατάσβεση της φωτιάς που εκδηλώθηκε μετά την έκρηξη.

Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 17.11, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Είχε προηγηθεί μια μικρότερης ισχύος και πέντε λεπτά αργότερα αναδύθηκε μαύρος και λευκός καπνός. Μετά την έκρηξη, μια στήλη κόκκινου καπνού υψώθηκε στον ουρανό.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), η πρώτη ισχυρή έκρηξη έγινε αισθητή σε ακτίνα 240 χιλιομέτρων.

Το Σεισμολογικό Παρατηρητήριο της Ιορδανίας εκτιμά ότι η έκρηξη ισοδυναμεί με σεισμό μεγέθους 4,5 της κλίμακας Ρίχτερ.

Διεθνής βοήθεια

Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι στέλνει κινητά νοσοκομεία στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

«Η διοίκηση Τραμπ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις μετά τις φονικές εκρήξεις που σημειώθηκαν στη Βηρυτό», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Κεϊλέι ΜακΕνάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα αίτια της έκρηξης.

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε ότι παρακολουθεί στενά τις αναφορές σχετικά με τις εκρήξεις στη Βηρυτό και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να προσφέρει «κάθε πιθανή βοήθεια», είπε ένας εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τα αίτια της έκρηξης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου που πρόσθεσε πως το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εργάζεται στενά με τις τοπικές αρχές για να καθορίσει εάν Αμερικανοί πολίτες έχουν επηρεαστεί από το περιστατικό.

«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να παρέχει βοήθεια και στήριξη», έγραψε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μέσω Twitter.

Το Ιράν είναι έτοιμο να βοηθήσει τον Λίβανο με όποιον τρόπο χρειαστεί, ανέφερε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τον μεγάλο και δυνατό λαό του Λιβάνου. Όπως πάντα, το Ιράν είναι πλήρως προετοιμασμένο να παράσχει βοήθεια με όποιον τρόπο χρειαστεί. Μείνε δυνατός, Λίβανε», έγραφε το μήνυμα του ΥΠΕΞ του Ιράν.

Η Γαλλία διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει τον Λίβανο μετά την τεράστια έκρηξη κοντά στο κέντρο της Βηρυτού που σκότωσε τουλάχιστον 10 ανθρώπους και τραυμάτισε εκατοντάδες.

«Η Γαλλία βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Λιβάνου και του λιβανικού λαού. Είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια ανάλογα με τις ανάγκες που διατυπώνουν οι λιβανικές αρχές», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, σε μια ανάρτηση στο Twitter.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Λιβάνου διαβεβαίωσε ότι οι εκρήξεις έγιναν σε μια περιοχή όπου φυλάσσονται άκρως εκρηκτικές ουσίες, όχι όμως εκρηκτικές ύλες.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι N12, είπε ότι η έκρηξη πιθανότατα οφείλεται σε κάποιο ατύχημα που ξεκίνησε με την εκδήλωση κάποιας πυρκαγιάς.

Το Al-Arabiya μετέδωσε, επικαλούμενο πηγή στην αστυνομία, ότι σημειώθηκαν δύο εκρήξεις, καθώς μετά την ισχυρή ακολούθησε μία μικρότερη.

«Το Ισραήλ δεν έχει καμία σχέση με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στον Λίβανο», μετέδωσε η τηλεόραση του ισραηλινού κοινοβουλίου, καθώς υπήρξαν φήμες περί πυραυλικής επίθεσης στο λιμάνι της Βηρυτού.

«Τα κτήρια τρέμουν», έγραψε στο Twitter ένας κάτοικος της πόλης, προσθέτοντας ότι «έσπασαν όλα τα τζάμια» του διαμερίσματός του.

Προσοχή - Ακολουθούν σκληρές εικόνες

Αισθητή σε πολλές περιοχές της Κύπρου η έκρηξη

Ο εκκωφαντικός θόρυβος αναστάτωσε και πολλές περιοχές της Κύπρου, με αποτέλεσμα οι Αρχές να βρίσκονται σε κινητοποίηση, προσπαθώντας να εξακριβώσουν από πού προήλθε.

Παράκληση όπως όλοι οι Κύπριοι που βρίσκονται στο Λίβανο επικοινωνήσουν με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων ή την πρεσβεία της Κύπρου στο Λίβανο, απευθύνει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει:

«Όλοι οι Κύπριοι που βρίσκονται στο Λίβανο παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ στο τηλ. 99660129 ή με την πρεσβεία μας στο Λίβανο στο τηλ. +9613572139, για σκοπούς άμεσης συνδρομής ή σε περίπτωση ανάγκης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης