ΚΟΣΜΟΣ

Επιτυχής εκτόξευση στον Άρη του νέου ερευνητικού ρομπότ της NASA

Επιτυχής εκτόξευση στον Άρη του νέου ερευνητικού ρομπότ της NASA
(AP Photo/John Raoux)

Εκτοξεύτηκε επιτυχώς σήμερα η φιλόδοξη αποστολή της NASA στον Άρη, το όχημα επόμενης γενιάς (Perseverance rover).

Πρόκειται για ένα ρομπότ έξι τροχών που έχει ως αποστολή την ανάπτυξη ενός μίνι ελικοπτέρου, την πειραματική εφαρμογή εξοπλισμού για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές, αλλά και τη διεξαγωγή έρευνας για τον εντοπισμό ιχνών προηγούμενης ζωής στον Άρη.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι έχουν ενδείξεις πως πριν από τρία δισεκατομμύρια χρόνια ο πλανήτης ήταν πιο θερμός και καλυπτόταν από ποτάμια και λίμνες, ένα περιβάλλον που ευνοούσε την ανάπτυξη μικροβίων.

Η αποστολή, με οικονομικό κόστος 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτοξεύτηκε όπως προβλεπόταν στις 14.50 σήμερα από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντας, με σκοπό να καλύψει 480 εκατομμύρια χιλιόμετρα μέσα σε επτά μήνες. Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αποκολλήθηκε λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση. Είναι η 9η αποστολή της NASA στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

Μερικές ώρες μετά την εκτόξευση, ωστόσο, η NASA ανακοίνωσε ότι το διαστημόπλοιο αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και χρησιμοποιεί μόνο τις βασικές λειτουργίες του. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι το σκάφος έχει μπει σε μια κατάσταση γνωστή ως ασφαλής λειτουργία (safe mode), πιθανόν επειδή ένα μέρος του ήταν λίγο πιο κρύο απ’ όσο υπολογίζαμε» όταν βρισκόταν στη σκιά της Γης. «Επί του παρόντος, η αποστολή Άρης 2020 εκτελεί την πλήρη αξιολόγηση της κατάστασης του σκάφους», πρόσθεσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Η εκτόξευση έγινε από πύραυλο-φορέα Atlas 5 που κατασκεύασε η κοινοπραξία Boeing-Lockheed (United Launch Alliance), ενώ το όχημα εξερεύνησης που έχει το μέγεθος αυτοκινήτου, αναμένεται ότι θα φτάσει στον Άρη τον Φεβρουάριο. Η προσεδάφισή του έχει προγραμματιστεί σε ένα κρατήρα βάθους 250 μέτρων με την ονομασία «Jezero».

Πρόκειται για μία τοποθεσία που ήταν λίμνη, πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, για την οποία οι επιστήμονες πιστεύουν πως μπορεί να περιέχει ίχνη από προηγούμενη μικροβιολογική ζωή στον Άρη.

To Perseverance, εφόσον φτάσει στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021, θα είναι μόλις το πέμπτο ρομποτικό όχημα που καταφέρνει να ολοκληρώσει το ταξίδι, από το 1997. Όλα τα προηγούμενα ήταν αμερικάνικα, αλλά την περασμένη εβδομάδα η Κίνα εκτόξευσε το δικό της ρόβερ, που είναι προγραμματισμένο να φτάσει στον Κόκκινο Πλανήτη τον Μάιο του 2021.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κίνα προχώρησαν σε διαφορετικές διαστημικές εκτοξεύσεις για τον Άρη, μέσα στον Ιούλιο, παρουσιάζοντας τις δικές τους τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και διαστημικές φιλοδοξίες.