Süddeutsche Zeitung: «Αναμφισβήτητη η νίκη του Ερντογάν στο Αιγαίο»
Ανανεώθηκε:
Αίσθηση προκαλεί το σημερινό σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung (SZ), στο οποίο γίνεται ειδική μνεία στην ελληνοτουρκική διένεξη, στον απόηχο της διαμεσολάβησης της Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ γίνεται αναφορά με κολακευτικά λόγια στον ρόλο του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο της Deutsche Welle, ο αρθρογράφος της εφημερίδας κάνει λόγο για «σκληρές θέσεις της Αθήνας» σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των ελληνικών νησιών και χαρακτηρίζει νικητή τον Ερντογάν, αποδίδοντάς του το χαρακτηρισμό «ξιφομάχος»
«Επειδή ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν φοβάται τους στρατιωτικούς κινδύνους, οι φρεγάτες των Τούρκων και των Ελλήνων ήρθαν επικίνδυνα κοντά. Η Καγκελάριος κατάφερε να διαμεσολαβήσει μεταξύ των δυο εταίρων του ΝΑΤΟ αλλά προφανώς την τελευταία στιγμή. Η Άγκυρα ανέβαλε προς το παρόν τις προκλητικές γεωτρήσεις της. Τώρα θα πρέπει να μιλήσουν. Αυτό όμως σημαίνει πως η Αθήνα θα πρέπει να απομακρυνθεί από τις σκληρές θέσεις της για τα κυριαρχικά δικαιώματα των 3.000 νησιών και νησίδων της. Κάτι που για τον ξιφομάχο Ερντογάν, ο οποίος προσβλέπει στο διαμοιρασμό των πρώτων υλών, είναι μια αναμφισβήτητη νίκη», γράφει το σχόλιο της SZ.
Σρέντερ στην Handelsblatt: Εθνικό συμφέρον να βοηθηθεί η Ελλάδα
Την ίδια στιγμή, σε τελείως διαφορετικό κλίμα κινείται η τοποθέτηση του πρώην Καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει πως είναι προς το εθνικό συμφέρον της Γερμανίας να στηριχθεί η Ελλάδα.
Στο άρθρο του υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ευρωπαϊκή», ο κ. Σρέντερ σημειώνει:
«Είναι προς όφελος του εθνικού μας συμφέροντος να βοηθηθούν οι χώρες που επλήγησαν ιδιαίτερα πολύ από την κρίση και να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Αυτό ισχύει για τη Γαλλία, τον σημαντικότερο πολιτικό μας εταίρο, αλλά αυτό ισχύει και για την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Η Γερμανία εξάγει το 60% των προϊόντων της στις χώρες της ΕΕ. Η κατανάλωση σε αυτές τις χώρες, η οποία έχει πληγεί εξαιτίας του κορωνοϊού, εγγυάται την ευημερία μας και τις θέσεις εργασίας μας».