ΚΟΣΜΟΣ

«Παρέλαση» CEO στο Κογκρέσο: Λογοδότησαν για τις μονοπωλιακές πολιτικές τους

CNNi

Στα «σχοινιά» έριξε το Κογκρέσο τέσσερις από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του παγκόσμιου τεχνολογικού επιχειρείν εγκαλώντας τους για τις ανταγωνιστικές τακτικές τους κατά τη διάρκεια μιας πολυαναμενόμενης ακροαματικής διαδικασίας.

Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων εξετάζει πώς οι επιχειρηματικές πρακτικές των εταιρειών αυτών και η συγκέντρωση στοιχείων των χρηστών τους πλήττει τους μικρότερους ανταγωνιστές τους.

Το Κογκρέσο δεν έχει συχνά την ευκαιρία να εξετάσει πραγματικά αυτούς τους ισχυρούς άνδρες και τα στοιχεία που θα καταθέσουν ενδέχεται να διαμορφώσουν τη μελλοντική τους σχέση με την αμερικανική κυβέρνηση και τους πελάτες τους.

Οι αντιδράσεις των τιτάνων της τεχνολογίας, των γενικών διευθυντών της Amazon, της Apple, του Facebook και της Google ποίκιλαν με αποτέλεσμα κάποιοι να τα πηγαίνουν καλύτερα και άλλοι να τα βρίσκουν πιο «σκούρα».

Ανάμεσα σε αυτούς, ο Τζεφ Μπέζος, CEO της εταιρείας - μαμούθ Amazon αναγνώρισε πως, μολονότι με ειλικρίνεια και διαφάνεια, η Amazon ίσως και να χρησιμοποίησε ακατάλληλα δεδομένα τρίτων πωλητών για να λάβει τις δικές της αποφάσεις για προϊόντα - μια βασική ανησυχία για την προσέγγιση της εταιρείας στον ανταγωνισμό.

Η ακρόαση του Μπέζος ήταν η πλέον αναμενόμενη μεταξύ των τεσσάρων CEO αλλά και η πλέον αιχμηρή εξαιτίας της προσέγγισης της εταιρείας στην τιμολόγηση και τις εξαγωγές αλλά και τον τρόπο χρήσης δεδομένων από τρίτους πολιτές.

Ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ, από την άλλη, έπεσε σχετικά στα «μαλακά». Παρά κάποιες αρχικές ερωτήσεις για το αν η Apple ευνοεί συγκεκριμένους developers στο App Store της, οι ερωτήσεις που του απευθύνθηκαν σχετικά με τις οδικές γραμμές προς τους developers της, βασικό αντικείμενο επικρίσεων κατά της εταιρείας, ήταν σχετικά λίγες.

Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο τα μέλη του Κογκρέσου ερευνούν τους τέσσερις τεχνολογικούς κολοσσούς προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι εταιρείες εκμεταλλεύονται τη δύναμη και την κυριαρχία τους στην online αγορά.

Η χθεσινή ήταν η μεγαλύτερη τέτοια ακροαματική διαδικασία μετά εκείνη του Μπιλ Γκέιτς στην Ουάσινγκτον το 1998.

Η ακρόαση του CEO του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ επικεντρώθηκε στα εταιρικά email που είχε στείλει το 2012 σχετικά με την αγορά του Instagram. Σε ένα από αυτά ο Ζούκερμπεργκ είχε γράψει ότι το Instagram θα μπορούσε να είναι «πολύ αποδιοργανωτικό για το Facebook.

Επίκληση στον αμερικανικό πατριωτισμό

Όπως αναφέρει το CNNi, και οι τέσσερις CEO έκαναν επίκληση στον αμερικανικό πατριωτισμό, τονίζοντας ότι οι εταιρείες τους προέρχονται από την Αμερική, για την Αμερική.

O Μπέζος αναφέρθηκε στην «εμπιστοσύνη» που δείχνουν οι Αμερικανοί απέναντι στην Amazon ενώ ο διευθυντής της Apple ανέφερε πω «η Apple είναι μια μοναδική αμερικανική εταιρεία της οποίας η επιτυχία είναι δυνατή μόνο σε αυτήν τη χώρα».

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ από τη μεριά του ισχυρίστηκε ότι το Facebook πέτυχε με «τον αμερικανικό τρόπο», προσφέροντας προϊόντα τα οποία οι πολίτες βρήκαν αξιόλογα, αφού η εταιρεία ξεκίνησε από το τίποτα, σύμφωνα με την κατάθεσή του που αναρτήθηκε χθες Τρίτη στο διαδίκτυο.

«Ανταγωνιζόμαστε εταιρείες που εμφανίζονται σε αυτή την ακροαματική διαδικασία, όπως και πολλές άλλες που πωλούν διαφημίσεις και συνδέουν τους ανθρώπους. Επίσης ανταγωνιζόμαστε και σε παγκόσμιο επίπεδο, και εναντίον εταιρειών που έχουν πρόσβαση σε αγορές στις οποίες εμείς δεν έχουμε», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Facebook.

Επίσης υπενθύμισε στους βουλευτές τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας στην Κίνα, εξηγώντας ότι η χώρα αυτή της Ασίας δημιουργεί «τη δική της εκδοχή του διαδικτύου βασιζόμενη σε πολύ διαφορετικές ιδέες και εξάγει το όραμά της σε άλλες χώρες».

Παράλληλα ο Ζάκερμπεργκ επανέλαβε την έκκλησή του για την ύπαρξη ρυθμιστικού πλαισίου για τις διαδικτυακές εταιρείες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης