ΚΟΣΜΟΣ

Παναγία Σουμελά: Κανονικά τελικά η λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο

Παναγία Σουμελά: Κανονικά τελικά η λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο
AP Photo / Ibrahim Usta

Κανονικά θα τελεστεί η Λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά, καθώς δόθηκε άδεια από τις υγειονομικές αρχές της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο με ανακοίνωση του το βράδυ της Τρίτης, γνωστοποίησε πως δεν θα πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία του κλήρου και των πιστών από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ωστόσο, νέα ανακοίνωση του Πατριαρχείου γνωστοποιεί ότι τελικά θα τελεστεί τελικά θεία λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο.

Την πανηγυρική λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου θα τελέσουν ο μητροπολίτες Καλλιουπόλεως, Σηλυβρίας και Ζάμπιας.

Αναλυτικά η νεώτερη ανακοίνωση του Πατριαρχείου:

«Ευχαρίστως ανακοινούται, ότι κατόπιν νεωτέρου εγγράφου της Νομαρχίας Τραπεζούντος, αλλά και σχετικής ανακοινώσεως του Εξοχωτάτου κυρίου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, επετράπη η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά κατά την εορτήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Την πανηγυρικήν αυτήν Λειτουργίαν θα τελέσουν κατά την μεγάλην Θεομητορικήν εορτήν οι Σεβ. Μητροπολίται Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος και Ζάμπιας κ. Ιωάννης, Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος την 28ην τ. μ. επεκοινώνησε τηλεφωνικώς προς τον Εξοχώτατον Πρόεδρον κ. Recep Tayyip Erdoğan και τον ηυχαρίστησε διά τα γενόμενα εν τη ως άνω ιστορική Μονή συστηματικά ανακαινιστικά έργα και, επί τη ευκαιρία, διεβίβασεν εις αυτόν τας ευχάς και τα συγχαρητήρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της περί αυτό ενταύθα Ομογενείας διά την επί θύραις εορτήν των θυσιών (Kurban Bayramı)».

Άλλαξε η αρχική ανακοίνωση

Λίγες ώρες νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε ανακοινώσει ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα, δεν θα πραγματοποιηθούν, στο πλαίσιο της προστασίας του κλήρου και των πιστών από την πανδημία του κορωνοϊού.

Είχε προηγηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος ενημέρωσε τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να επαναλειτουργήσει το ιστορικό μοναστήρι.

Συγκεκριμένα, η προηγούμενη ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρεε τα εξής:

«Διά του παρόντος ανακοινούται ότι, λόγω της συνεχιζομένης πανδημίας του νέου κορωνοιού, δεν επετράπη υπό των αρμοδίων Τουρκικών Αρχών η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντος, την 15ην προσεχούς μηνός Αυγούστου.

Τούτο φέρον εις γνώσιν των ενδιαφερομένων το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, επικαλείται επ᾿ αυτούς και επί πάντας την χάριν και την άμαχον προστασίαν της Παναγίας της Σουμελιώτισσας.

Τη 28η Ιουλίου 2020 - Εκ της Μεγάλης Πρωτοσυγκελλίας»

Τι είχε πει ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την Τρίτη πως το φετινό Δεκαπενταύγουστο οι Ορθόδοξοι θα μπορέσουν να τελέσουν κανονικά τη Θεία Λειτουργία στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της τελετής που έλαβε χώρα στην Τραπεζούντα για τα εγκαίνια της πτέρυγας του μοναστηρίου που αναστηλώθηκε, αλλά και τα εγκαίνια του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας της ίδιας πόλης, ο οποίος -όπως και η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης- μετατράπηκε σε τζαμί.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε - μεταξύ άλλων - ότι η Σουμελά είναι ένα σύμβολο για την προβολή της Τουρκίας στο εξωτερικό και φέρει τα ίχνη όλων των πολιτισμών που πέρασαν από την περιοχή.

«Δυστυχώς» όπως είπε χαρακτηριστικά, «μέρος των έργων που βρίσκονταν σε αυτό το ωραίο κτήριο μεταφέρθηκαν τη δεκαετία του 1930 στην Ελλάδα».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως η χώρα του κατέστησε και πάλι λειτουργικά τα υδραγωγεία και τις κλίμακες και σήμερα εγκαινιάζουμε ένα τμήμα του αφού έγιναν έργα βελτιώσεως των βράχων που βρίσκονται πάνω από το μοναστήρι».

«Αν εμείς ήμασταν ένα έθνος που κατέστρεφε τα σύμβολα των άλλων θρησκειών, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, τότε στη θέση αυτού του μοναστηριού που βρίσκεται στα χέρια μας εδώ και πέντε αιώνες δεν θα υπήρχε τίποτα. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα μνημεία που είναι διάσπαρτα στην Ανατολία. Εμείς ποτέ δεν θελήσαμε να ισοπεδώσουμε και να καταστρέψουμε, θελήσαμε να τα κρατήσουμε ζωντανά», υποστήριξε ο κ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκλεισε την ομιλία του με το εξής μήνυμα:

«Θα ήθελα να ανακοινώσω τα καλά νέα ότι οι Ορθόδοξοι συμπολίτες μας θα μπορέσουν να τελέσουν τη λειτουργία τους φέτος τον Δεκαπενταύγουστο στη Μονή Σουμελά, η οποία διακόπηκε λόγω των έργων αναστήλωσης».