ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Η πανδημία του κορωνοϊού είναι «ένα μεγάλο κύμα» και όχι εποχικό

AP Photo/Eldar Emric

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε σήμερα κατά του εφησυχασμού αναφορικά με τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού κατά τη θερινή περίοδο του βόρειου ημισφαιρίου, λέγοντας ότι ο ιός δεν συμπεριφέρεται σαν τη γρίπη που συνηθίζει να ακολουθεί εποχικές τάσεις.

«Ο κόσμος συνεχίζει να σκέφτεται για τις εποχές. Αυτό που χρειάζεται όλοι να κατανοήσουμε είναι ότι αυτός είναι ένας νέος ιός και… ότι αυτός συμπεριφέρεται διαφορετικά», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από τη Γενεύη, ζητώντας να υπάρξει επαγρύπνηση στην εφαρμογή των μέτρων προκειμένου να επιβραδυνθεί η μετάδοση που εξαπλώνεται μέσω μεγάλων συναθροίσεων.

Προειδοποίησε επίσης να μη σκέφτεται κανείς με όρους κυμάτων του κορωνοϊού, λέγοντας: «Πρόκειται να είναι ένα μεγάλο κύμα. Πρόκειται να έχει κάποιες διακυμάνσεις», συμπληρώνοντας ότι το καλύτερο είναι να αμβλυνθεί και να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα σημειώνοντας μικρές διακυμάνσεις.

Μακράν η χειρότερη υγειονομική έκτακτη κατάσταση στον κόσμο

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού που έχει μολύνει πάνω από 16 εκατ. ανθρώπους χαρακτηρίζεται εύκολα η χειρότερη παγκόσμια υγειονομική έκτακτη κατάσταση που έχει αντιμετωπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Μόνο με αυστηρή τήρηση των μέτρων για την υγεία, από τη χρήση μάσκας έως την αποφυγή συναθροίσεων, θα μπορέσει ο κόσμος να καταφέρει να την κερδίσει, πρόσθεσε ο Τέντρος σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Όπου τηρούνται αυτά τα μέτρα, τα κρούσματα μειώνονται. Όπου δεν τηρούνται, τα κρούσματα αυξάνονται», είπε, επαινώντας τον Καναδά, την Κίνα, τη Γερμανία και τη Νότια Κορέα για το ότι έλεγξαν την επιδημία.

Η αναζωπύρωση του κορωνοϊού σε διάφορες περιοχές, μεταξύ των οποίων και σε χώρες που είχαν θέσει υπό έλεγχο την ασθένεια, προκαλούν ανησυχία, με τους θανάτους να πλησιάζουν τους 650.000.

Ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων στον ΠΟΥ, δήλωσε ότι η ανάγκη χώρες σε όλο τον κόσμο να τηρούν τους αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι πολύ σημαντικότερη από τους ορισμούς ενός δεύτερου κύματος, μιας νέας κορύφωσης και τοπικών εστιών.

«Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η πίεση στον ιό οδηγεί πτωτικά τα νούμερα. Χαλαρώστε αυτή την πίεση και τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι», δήλωσε, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι είναι ουσιαστικά αδύνατο τα κράτη να διατηρήσουν τα σύνορα κλειστά στο προσεχές μέλλον.

Ο Τέντρος τόνισε ότι η προτεραιότητα παραμένει το να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

«Πρέπει να περιορίσουμε τη μετάδοση αλλά και την ίδια στιγμή πρέπει να εντοπίσουμε τις ευπαθείς ομάδες και να σώσουμε ζωές, να διατηρήσουμε τα ποσοστά θανάτου εάν είναι δυνατόν στο μηδέν, ή έστω στο ελάχιστο», δήλωσε, επαινώντας την Ιαπωνία και την Αυστραλία σε αυτό το θέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης