ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν έχει κορωνοϊό ο Βορειοκορέατης που αυτομόλησε» υποστηρίζει η Νότια Κορέα

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας σε... χαλαρή στιγμή περικυκλωμένος από συνεργάτες του. ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/KCNA

Αρνείται η Σεούλ ότι το πρώτο «ύποπτο» κρούσμα της Βόρειας Κορέας, ένας άνδρας που είχε αυτομολήσει στη Νότια Κορέα, είχε μολυνθεί με τον κορωνοϊό όσο βρισκόταν στη χώρα.

Ο άνδρας φέρεται να είχε αυτομολήσει στη Νότια Κορέα πριν από τρία χρόνια και αποφάσισε να επιστρέψει στη Βόρεια Κορέα την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη Σεούλ, είχε περάσει τα σύνορα προς το βορρά παράνομα: μέσω ενός σωλήνα αποχέτευσης είχε φτάσει έρποντας σε ένα νησί στα νότια της Βόρειας Κορέας και στη συνέχεια είχε κολυμπήσει για περίπου ένα μίλι, σύμφωνα με το BBC.

Την Κυριακή η Πιονγιάνγκ είχε ανακοινώσει ότι ο άνδρας αυτός, 24 ετών, ήταν «ύποπτος» ότι φέρει τον «φαύλο ιό». Ήταν η πρώτη τέτοια ανακοίνωση της χώρας του Κιμ Γιονγκ Ουν, η οποία στο παρελθόν έχει αρνηθεί την ύπαρξη οποιουδήποτε τέτοιου κρούσματος εντός των συνόρων της.

Την ίδια ημέρα η χώρα κήρυξε «ύψιστη κατάσταση συναγερμού» ενώ διατάχτηκε επίσης ο περιορισμός της πόλης Καεσόνγκ (νότια) όπου εντοπίστηκε η πιθανή πρώτη εστία.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν προήδρευσε σε έκτακτη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του κυβερνώντος κόμματος το Σάββατο για την εφαρμογή «ενός συστήματος ύψιστης έκτακτης ανάγκης και αύξησης του υψηλότερου επιπέδου συναγερμού» για τον περιορισμό του ιού, ανακοίνωσε το επίσημο πρακτορείο KCNA.

Τι λέει η Νότια Κορέα για τον 24χρονο

«Το άτομο ούτε έχει καταγραφεί ως ασθενής Covid-19, ούτε έχει ταξινομηθεί ως άτομο που ήρθε σε επαφή με ασθενείς του ιού», ανακοίνωσε ο Yoon Tae – Ho, ανώτερος αξιωματούχος υγείας της χώρας, σύμφωνα με το Yonhap.

Τεστ κορωνοϊού διενεργήθηκαν σε δύο ανθρώπους που είχαν έρθει σε στενή επαφή με τον αποστάτη και τα δύο βρέθηκαν αρνητικά.

Η Νότια Κορέα υπήρξε μία από τις πρώτες χώρες μετά την Κίνα όπου εντοπίστηκε κρούσμα κορωνοϊού, ωστόσο η χώρα κατάφερε να θέσει την πανδημία γενικά υπό έλεγχο.

Είναι εξαιρετικά σπάνιο να διασχίζουν άνθρωποι από Νότο προς Βορρά την Αποστρατικοποιημένη Ζώνη (DMZ), που χωρίζει στα δύο την κορεατική χερσόνησο. Σε αντίθεση με αυτό που υποδηλώνει το όνομά της, η Ζώνη τούτη είναι μία από τις πιο στρατοκρατούμενες περιοχές στον πλανήτη, με συρματοπλέγματα, χωράφια, ναρκοπέδια και ισχυρές φρουρές.

Ωστόσο, ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε πως υπάρχει μια «μεγάλη πιθανότητα» ότι ένας αποστάτης επέστρεψε πρόσφατα στο Βορρά.

Η Πιονγκγιάνγκ μέχρι στιγμής ισχυρίζεται πως δεν έχει εντοπίσει κανένα κρούσμα της πανδημίας, η οποία έχει εξαπλωθεί σε όλες τις ηπείρους και προήλθε μάλιστα από τη γειτονική Κίνα.

Αναλυτές πάντως υποστηρίζουν ότι πιθανώς δεκάδες πολίτες της Βόρειας Κορέας που διασχίζουν τα σύνορα καθημερινά με την Κίνα για να μεταφέρουν προϊόντα λαθρεμπορίου μετέφεραν τον ιό σε αυτήν την απομονωμένη χώρα, ακόμη και πριν κλείσει η μεθόριος. Η Κίνα και η Βόρεια Κορέα μοιράζονται μία συνοριακή γραμμή 1.400 χλμ., η οποία είναι ιδιαίτερα διαπερατή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι παγωμένοι ποταμοί διευκολύνουν τις παράνομες διαβάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης