ΚΟΣΜΟΣ

Μπροστά στο «δεύτερο κύμα» κορωνοϊού ο πλανήτης: Ανησυχία από την Κίνα μέχρι την Ισπανία

AP Photo/Matilde Campodonico

Στο ρυθμό του κορωνοϊού εξακολουθεί να κινείται με αμείωτο ρυθμό ο πλανήτης με τα περισσότερα κρούσματα να διαγνώνονται πλέον στη νότια Αμερική αλλά και με ανησυχητικά αύξηση μολύνσεων σε ΕυρώπηΙνδία και Αυστραλία

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική μετατράπηκε χθες Κυριακή στην περιφέρεια όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στον πλανήτη, συνολικά 4.364.792, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός των μολύνσεων σε αυτή την περιφέρεια ξεπέρασε αυτές στην περιοχή της βόρειας Αμερικής (4.330.989 κρούσματα, στη μεγάλη τους πλειονότητα στις ΗΠΑ). Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παραμένουν η χώρα που υφίσταται το πιο βαρύ χτύπημα από την πανδημία στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, με 4,2 εκατομμύρια μολύνσεις και σχεδόν 150.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19.

Στη Λατινική Αμερική, η χώρα που πλήττεται περισσότερο είναι η Βραζιλία, με 2.419.091 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 87.004 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 ως χθες Κυριακή. Μεγάλες αυξήσεις των μολύνσεων διαπιστώνονται στο Μεξικό, στο Περού, στην Κολομβία και στην Αργεντινή, χώρες οι κυβερνήσεις των οποίων αποπειρώνται να προχωρήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας για να περιορίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της COVID-19, η Ευρώπη παραμένει στην κορυφή αυτής της τραγικής κατάταξης, με 207.933, ακολουθούμενη από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (183.281) και τις ΗΠΑ και τον Καναδά (155.673).

Τον Μάιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε την αμερικανική ήπειρο νέο επίκεντρο της πανδημίας, μετά την Ευρώπη.

Ρεκόρ κρουσμάτων στην Ινδία

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε ακόμη 708 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 49.931 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας να ανέρχεται πλέον σε 32.771 νεκρούς επί συνόλου 1.435.453 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης που ανακοίνωσε το υπουργείο είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 485.114.

Ανησυχητική έξαρση στην Αυστραλία

Οι αρχές στη Βικτόρια, τη δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, ανακοίνωσαν σήμερα ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψαν έξι νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και ρεκόρ 532 νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, από 459 την προηγουμένη.

«Οι πέντε από αυτούς τους έξι θανάτους συνδέονται με εστίες σε γηροκομεία», διευκρίνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της πολιτείας Ντάνιελ Άντριους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Μελβούρνη.

Η Βικτόρια κατέγραψε χθες Κυριακή τον πιο βαρύ απολογισμό νεκρών από την έναρξη της εξάπλωσης της πανδημίας στην αυστραλιανή επικράτεια, 10 θανάτους, κυρίως σε γηροκομεία.

Το προηγούμενο ρεκόρ κρουσμάτων μόλυνσης μέσα σε μία ημέρα (484) καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδικοί επισημαίνουν πως η Αυστραλία κατάφερε να αποτρέψει την εξάπλωση της πανδημίας σε βαθμό όπως εκείνοι που καταγράφονται σε άλλα κράτη, καθώς μέχρι σήμερα η χώρα θρηνεί 161 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου σχεδόν 20.000 μολύνσεων. Όμως η κατάσταση στη Βικτόρια, που παραμένει σε καραντίνα, έχει θορυβήσει τις αρχές.

Νέα μέτρα στην Κίνα

Οι ασιατικές χώρες είναι αντιμέτωπες με ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού και επιβάλλουν ξανά περιοριστικά μέτρα, με την Κίνα να καταγράφει σήμερα τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από τις αρχές Μαρτίου και το Βιετνάμ να επιβάλει lockdown στην πόλη Ντα Ναν, μεταδίδει εξάλλου το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα συνολικά 57 κρούσματα σε σύνολο 61 νέων μολύνσεων. Στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ αναφέρθηκαν για πέμπτη συνεχή ημέρα νέα κρούσματα και στην επαρχία Τζιλίν δύο νέα κρούσματα, για πρώτη φορά από τα τέλη Μαΐου.

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα την επιβολή νέων περιορισμών από την Τετάρτη, περιλαμβανομένης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους δημόσιους χώρους, ενώ τα εστιατόρια θα λειτουργούν μόνο για παραλαβή φαγητού.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που απαγορεύεται στους κατοίκους της πόλης να δειπνούν σε εστιατόρια. Από τα τέλη Ιανουαρίου περισσότεροι από 2.600 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την covid-19 στο Χονγκ Κονγκ και 19 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Μαζικά κρούσματα στην Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν την τηλεργασία και να υιοθετήσουν άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων μεταξύ των εργαζομένων.

Η Ιαπωνία έχει αποφύγει τα μαζικά κρούσματα όμως την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων στο Τόκιο και σε άλλα αστικά κέντρα, προκαλώντας ανησυχία στις αρχές για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού.

Εξάλλου το Βιετνάμ απομακρύνει 80.000 ανθρώπους, κυρίως ντόπιους τουρίστες, από την πόλη Ντα Ναν αφού τρεις κάτοικοί της βρέθηκαν θετικοί στην covid-19 στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Το Βιετνάμ βρίσκεται και πάλι σε κατάσταση συναγερμού, αφού το Σάββατο επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην κοινότητα από τον Απρίλιο και άλλα τρία κρούσματα την Κυριακή, όλα στη Ντα Ναν.

Ο Φιλιππινέζος πρόεδρος Ροντρίγο Ντουτέρτε αναμένεται να αναφερθεί κυρίως στην επιδημία covid-19 και την οικονομία κατά την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους σήμερα, εν μέσω ανόδου των κρουσμάτων.

Η Μανίλα εξετάζει αν θα πρέπει να επαναφέρει αυστηρότερους περιορισμούς, αφού μετά τη χαλάρωση των μέτρων παρατηρήθηκε άνοδος των κρουσμάτων, με 62.326 μολύνσεις να έχουν αναφερθεί από την 1η Ιουνίου.

«Ύποπτο» κρούσμα ακόμη και στη Βόρεια Κορέα

Εξάλλου τα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας μετέδωσαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι η μεθοριακή πόλη Κεσόνγκ τέθηκε σε καραντίνα αφού ένας άνθρωπος που είχε αυτομολήσει στη Νότια Κορέα πριν τρία χρόνια επέστρεψε αυτό τον μήνα στη χώρα με συμπτώματα κορωνοϊού.

Αν και η Νότια Κορέα αρνείται ότι ο άνθρωπος αυτός είναι φορέας κορωνοϊού, αν επιβεβαιωθεί, αυτό θα είναι το πρώτο επίσημο κρούσμα της covid-19 στη Βόρεια Κορέα.

Η Νότια Κορέα από την πλευρά της έχει αναφέρει περισσότερα από 14.000 νέα κρούσματα και 298 θανάτους από την αρχή της επιδημίας. Οι 113 μολύνσεις που καταγράφηκαν το Σάββατο στη χώρα ήταν ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός από τις 31 Μαρτίου.

Η Ινδονησία αναμένεται να ξεπεράσει τα 100.000 κρούσματα σήμερα, ξεπερνώντας την Κίνα σε αριθμό κρουσμάτων και θανάτων στην ανατολική Ασία.

Σε εγρήγορση όλη η Ευρώπη

Αντιμέτωπη με τον υπαρκτό κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού βρίσκεται όμως πλέον και όλη η Ευρώπη καθώς πολλές είναι οι χώρες που εμφανίζουν ανησυχητική αύξηση στα κρούσματά τους.

Η αύξηση των κρουσμάτων στην Ισπανία θεωρείται ως η πλέον ανησυχητική αναγκάζοντας άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Νορβηγία και η Βρετανία να επιβάλλουν αιφνιδιαστικά υποχρεωτική καραντίνα 10 και 14 ημερών αντίστοιχα στους πολίτες που εισέρχονται στο έδαφός τους έχοντας ταξιδέψει στην μεσογειακή αυτή χώρα.

Στη χώρα αυτή το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή της Καταλονίας όπου οι Αρχές έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να εντοπίσουν και να απομονώσουν τις νέες εστίες.

Σε συναγερμό όμως έχει τεθεί και η Γαλλία, όπου τα τελευταία 24ωρα τα ημερήσια κρούσματα υπερβαίνουν τα 1.000 αναγκάζοντας τις υγειονομικές αρχές της χώρας να ανακοινώνουν τη διάθεση περισσότερων δωρεάν και χωρίς συνταγογράφηση τεστ κορωνοϊού προκειμένου να συγκρατηθεί η διάδοση του ιού.

Αύξηση κρουσμάτων, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χώρες, εντοπίζεται και στην Ιταλία καθώς τα τελευταία 24ωρα τα περιστατικά μόλυνσης υπερβαίνουν σταθερά τα 250. Το Σάββατο ανακοινώθηκαν 275 νέα κρούσματα σε 24 ώρες, καθώς και 5 νέοι θάνατοι ενώ στις 23 Ιουλίου τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τα 300.

H ανοδική τάση στα κρούσματα ανάγκασε τις Αρχές της γειτονικής χώρας να ανακοινώσουν πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ σε όσους δεν φορούν μάσκα όταν εισέρχονται σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

«Βράζουν τα βαλκάνια»

Κι ενώ χώρες όπως η Αυστρία και το Βέλγιο ανακοινώνουν νέα ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων με αποτέλεσμα να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αναγκάζοντας χώρες όπως η Ελλάδα, να απαγορεύουν την είσοδο ταξιδιωτών από αυτές στο έδαφός τους χωρίς την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Ρουμανία και Σερβία κατέγραψαν το Σάββατο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων (1.112 και 426 αντίστοιχα) ενώ εκατοντάδες νέα κρούσματα ανακοινώνουν καθημερινά οι Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης