ΚΟΣΜΟΣ

Ζίκα: Δύσκολος ο αγώνας κατά της επιδημίας, λέει ο ΠΟΥ

Δύσκολος και ανθεκτικός είναι ο ιός Ζίκα JUAN CARLOS ULATE/REUTERS

Ο αγώνας εναντίον της επιδημίας του ιού Ζίκα, η οποία εξαπλώνεται στη Λατινική Αμερική, θα είναι «μακρύς», προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Μάργκαρετ Τσαν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Βραζιλία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο.

«Ο ιός Ζίκα είναι πολύ περίπλοκος, πολύ ανθεκτικός, πολύ δύσκολος, όπως και το κουνούπι Aedes aegypti (σ.σ. φορέας που μεταδίδει τον ιό στον άνθρωπο)», είπε η Τσαν στη Μπραζίλια. «Πήραμε μαθήματα από τον δάγκειο και από τον τσικουνγκούνια στο παρελθόν και πρέπει να περιμένουμε περισσότερα κρούσματα, πρέπει να περιμένουμε ότι θα είναι ένας μακρύς δρόμος», πρόσθεσε η γενική διευθύντρια του έπειτα από μια συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ και πολλούς υπουργούς της κυβέρνησής της.

Η Τσαν έφθασε χθες στη Βραζιλία για μια επίσκεψη διάρκειας 48 ωρών, στο πλαίσιο της οποίας θα μεταβεί σήμερα στην πόλη Ρεσίφε.

Η Βραζιλία μετρά ήδη πάνω από ενάμιση κρούσματα του ιού Ζίκα από το 2015 και ο ΠΟΥ περιμένει μια «εκρηκτική» εξάπλωσή της στην αμερικανική ήπειρο, με 3 ως 4 εκατομμύρια κρούσματα φέτος.

Στις αρχές Φεβρουαρίου ο Οργανισμός είχε εκτιμήσει πως ενδέχεται ο Ζίκα να συνδέεται με την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μικροκεφαλίας, μιας σοβαρής γενετικής δυσμορφίας, καλώντας να μελετηθεί το ζήτημα το συντομότερο δυνατόν, ενώ κήρυξε «κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε διεθνές επίπεδο» εξαιτίας της επιδημίας του ιού.

Δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε θεραπεία, ούτε κάποια γρήγορη εξέταση για τον ιό, περίπου 70 χρόνια μετά την ανακάλυψή του στην Ουγκάντα. Ο Ζίκα ενδέχεται να συνδέεται επίσης με το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ, μια σοβαρή νευρολογική πάθηση που μπορεί να προκαλέσει πλήρη και αμετάκλητη παράλυση ή τον θάνατο.

Οι μελέτες των ειδικών για το κατά πόσον ο Ζίκα έχει αιτιακή σχέση με τα κρούσματα μικροκεφαλίας και του συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι κλινικές δοκιμές εμβολίων δεν αναμένεται να έχουν αποτέλεσμα πριν περάσουν τουλάχιστον 18 μήνες, προέβλεψε πρόσφατα ο ΠΟΥ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης