ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η Βόρεια Κορέα φτιάχνει εμβόλιο - Κι όμως, επιμένει ότι δεν έχει κανένα κρούσμα

AP Photo/Jon Chol Jin

Την εμπλοκή της στην κούρσα για την ανακάλυψη του εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα, τη στιγμή που συνεχίζεται να υποστηρίζει ότι η πανδημία δεν έχει πατήσει στη χώρα.

Αν πιστέψει κανείς στην ανακοίνωση της Κρατικής Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βόρειας Κορέας, οι κλινικές δοκιμές για το εγχώριο υποψήφιο εμβόλιο βρίσκονται καθ’ οδόν και αυτήν την περίοδο στη χώρα της κορεατικής χερσονήσου βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τη μετάβαση στην τρίτη φάση, η οποία περιλαμβάνει τη δοκιμή του εμβολίου σε ανθρώπους.

Πρόκειται για ισχυρισμούς που ο υπόλοιπος κόσμος αμφισβητεί έντονα.

Εκεί, η ανακάλυψη του εμβολίου για την ασθένεια που έχει προσβάλει σχεδόν 14,5 εκατομμύρια ανθρώπους και ευθύνεται για τον θάνατο πάνω 605.000 ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, αποτελεί μία από τις πλέον πιεστικές τεχνολογικές και επιστημονικές προκλήσεις στην πρόσφατη ιστορία. Για την υλοποίησή της προβλέπεται να δαπανηθούν τεράστια χρηματικά ποσά και οι χώρες ανταγωνίζονται σθεναρά για να νικήσουν σε αυτό που εξελίσσεται πλέον ως μάχη επιστημονικής ανωτερότητας και εθνικής υπερηφάνειας.

Σμπαραλιασμένο σύστημα

Απέναντι σε όλα αυτά η Βόρεια Κορέα, μία χώρα με διάτρητο σύστημα υγείας, που επί δεκαετίες στηρίζεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον εφοδιασμό της με εμβόλια και ανοσοποιητικά. Επιπλέον, επιμένει να μην ανακοινώνει δημοσίως κανένα κρούσμα κορωνοϊού μέσα στη χώρα.

Το ερώτημα επομένως είναι εύλογο: Για ποιο λόγο μια χώρα με τέτοια χαρακτηριστικά και σε οικονομική ένδεια αποφασίζει να δαπανήσει χρόνο, χρήμα και δυναμικό για την ανάπτυξη ενός εμβολίου;

Η απάντηση δεν είναι απλή αλλά πιθανότατα αποτελεί συνδυασμό αυθεντικού φόβου για τον ιό καθώς και μιας προσπάθειας να πειστούν οι Βορειοκορεάτες ότι ο ηγέτης τους, Κιμ Γιονγκ Ουν, για ακόμη μια φορά, σηκώνει το γάντι για να προστατεύσει τον λαό του.

Η Βόρεια Κορέα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που είδαν την Covid-19 ως σοβαρή απειλή, και μάλιστα για καλό λόγο: οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι το σύστημα υγείας τους τα πληττόταν άμεσα από μια πιθανή επέλαση της πανδημίας. Πολλές από τις ιατρικές εγκαταστάσεις στη Βόρεια Κορέα δεν έχουν καν πρόσβαση σε αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια ή τρεχούμενο νερό. Επιπλέον, τα φάρμακα και ο λοιπόν εξοπλισμός είναι συχνά σε έλλειψη.

Ένα άλλο θέμα είναι η δυνατότητα λήψης τεστ. Από τις αρχές Ιουλίου μόλις 922 άνθρωποι σε μια χώρα περίπου 25 εκατομμυρίων ανθρώπων έχουν ελεγχθεί για τον ιό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ στη Βόρεια Κορέα, δρ. Έντουιν Σαλβαδόρ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από την έναρξη της πανδημίας 25.551 άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα για να αφεθούν στη συνέχεια ελεύθεροι. Επίσης, 255 άνθρωποι – όλοι Βορειοκορεάτες πολίτες- βρίσκονται ακόμη σε καραντίνα από τις 3 Ιουλίου.

Πολλοί ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες της υγείας αμφισβητούν τον ισχυρισμό της Βόρειας Κορέας περί μη ύπαρξης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ο ιός έχει υψηλή μεταδοτικότητα και εύκολα θα μπορούσε να έχει μπει στη χώρα χωρίς να ανιχνευτεί.

Παρόλα αυτά, η Βόρεια Κορέα είναι μία χώρα όπου μπορεί εύκολα να επιβληθεί lockdown. Πρόκειται, εξάλλου, για μία δικτατορία που ελέγχει αυστηρά ποιος μπαίνει στη χώρα –συνήθως ένας μικρός αριθμός τουριστών, διπλωματών και εργαζόμενους στην υγείας- και πού μπορούν και πού δεν μπορούν να πάνε οι πολίτες της. Οι φυγάδες λένε ότι οι μέσοι Βορειοκορεάτες δεν επιτρέπεται να ταξιδέψουν μακριά από τη χώρα τους χωρίς κυβερνητική έγκριση.

Κατά τους περισσότερους πάντως, η πανδημία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Βόρειας Κορέας. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε στην αρχή του μήνα ότι η χώρα του αντιμάχεται την πανδημία με «λαμπρή επιτυχία», προειδοποίησε ωστόσο τους αξιωματούχους του να μην εφησυχάζουν δεδομένου ότι η παγκόσμια υγειονομική κρίση δεν έχει καμφθεί ακόμη.

Ωστόσο, η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να αναγνωρίσει ότι βρίσκεται πίσω στην κούρσα για την κατασκευή του εμβολίου. Μέχρι την περασμένη Τετάρτη, υπήρχαν περισσότερα από 140 υποψήφια εμβόλια σε προκλινική αξιολόγηση και 23 που είχαν φτάσει σε κλινικές δοκιμές, σύμφωνα με έναν κατάλογο που συνέταξε ο ΠΟΥ. Μερικοί από τους φαρμακευτικούς κολοσσούς που βρίσκονται πίσω από αυτά αξίζουν περισσότερο από ολόκληρη την οικονομία της Βόρειας Κορέας.

Μία καλή ευκαιρία για προπαγάνδα

Έτσι, από οικονομική άποψη, η βορειοκορεατική πίεση για εμβόλιο δεν έχει νόημα. Αν όμως το δει κανείς μέσα από το πρίσμα μιας δυναμικής προπαγάνδας, η εικόνα γίνεται πιο ξεκάθαρη.

Για δεκαετίες, η Βόρεια Κορέα ήταν το τεχνολογικά προηγμένο, βιομηχανοποιημένο μισό της κορεατικής χερσονήσου, χάρη στην κληρονομιά της ιαπωνικής κατοχής. Οι περισσότεροι από τους φυσικούς πόρους που ήθελαν οι Ιάπωνες ήταν στο βορρά, γι’ αυτό έχτισαν τα εργοστάσια εκεί.

«Τα ταλέντα, η επιστήμη και η τεχνολογία είναι το βασικό στρατηγικό πλεονέκτημα και όπλο μας», ανέφερε ένα σύντομο απόσπασμα που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Αυτά τα ταλέντα, συνέχισε το KCNA, «έχουν προκαλέσει θαυμασμό σε όλο τον κόσμο».

Σε περιόδους σύγκρουσης με τη Νότια Κορέα ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Βορρά θα ήταν το πιο ορατό παράδειγμα αυτού – στην τελική είναι μία από τις οκτώ χώρες που δοκίμασαν ποτέ ένα πυρηνικό όπλο. Αλλά τις περισσότερες εβδομάδες, το KCNA επικεντρώνεται σε ιστορίες σχετικά με φαινομενικά τεράστια τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τείνουν επίσης να επικεντρώνονται σε τομείς όπου η Βόρεια Κορέα δεν έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του λαού της - ιδίως την ηλεκτρική ενέργεια και την ασφάλεια τροφίμων.

Το KCNA ανέφερε για έναν νέο τύπο πατάτας που αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες της Βόρειας Κορέας την περασμένη εβδομάδα και την αναπαραγωγή 10 νέων, «νόστιμων» και «υψηλής διατροφικής αξίας» λαχανικών. Τον Ιούνιο, το πρακτορείο ειδήσεων δημοσίευσε κομμάτια σχετικά με: α) τα «παγκοσμίως κορυφαία» υδραυλικά φράγματα της χώρας. β) νέες εξελίξεις στην εκτροφή ιριδίζουσας πέστροφας. γ) την αναπαραγωγή ενός νέου είδους χρυσόψαρου. δ) τεχνολογικές καινοτομίες στο εργοστάσιο μπύρας Taedonggang και ε) την παραγωγή ενός νέου λαμπτήρα υπεριώδους ακτινοβολίας καλύτερου από το αντίστοιχο εισαγόμενο.

Ασφαλώς, η παραγωγή ενός εμβολίου για την ασθένεια Covid-19 πιθανότατα θα αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολο εγχείρημα από οποιοδήποτε από τα παραπάνω. Είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι στιγμής το KCNA δεν έχει κάνει ακόμη επίσημη αναφορά στο εμβόλιο, με τη μόνη δήλωση των φιλοδοξιών της χώρας να προέρχεται από κυβερνητικό ιστότοπο.

Ωστόσο, η ικανότητα να το πράξει αυτό θα ήταν αναμφίβολα ένα ωραίο εργαλείο προπαγάνδας για έναν ηγέτη του οποίου η εντολή στηρίζεται στην αναφερόμενη υπερφυσική του ικανότητα να προστατεύει τον κορεάτικο λαό.

Why North Korea says it's joining the coronavirus vaccine race, even though it has no cases, Analysis by Joshua Berlinger, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης