ΚΟΣΜΟΣ

Κορυφαίοι επιστήμονες ζητούν από τον Τραμπ να μην ξαναρχίσει πυρηνικές δοκιμές

AP Photo/Patrick Semansky

Περίπου 70 κορυφαίοι Αμερικανοί επιστήμονες κάλεσαν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μην ξαναρχίσει τις πυρηνικές δοκιμές, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «επιτάχυνση της κούρσας εξοπλισμών και απειλή για το περιβάλλον».

Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια πυρηνική δοκιμή, για πρώτη φορά από το 1992, σημειώνουν οι ερευνητές των μεγαλύτερων αμερικανικών πανεπιστημίων, σε ανοιχτή επιστολή τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science, 75 χρόνια μετά την πρώτη αμερικανική πυρηνική δοκιμή.

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν το κείμενο είναι και έξι Νομπελίστες.

Στα τέλη Μαΐου η εφημερίδα Washington Post έγραψε ότι λίγες ημέρες νωρίτερα έγινε μια συζήτηση μεταξύ κυβερνητικών στελεχών για την πιθανότητα να ξαναρχίσουν οι πυρηνικές δοκιμές στις ΗΠΑ, ως προειδοποίηση προς τη Ρωσία και την Κίνα. Η συνάντηση αυτή έληξε χωρίς να ληφθεί απόφαση και οι πηγές της εφημερίδας (ένας νυν και δύο πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης) διαφωνούσαν για το αν θα συνεχιζόταν η συζήτηση.

«Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου οι ΗΠΑ έκαναν 1.030 πυρηνικές δοκιμές, περισσότερες απ’ όλες τις άλλες πυρηνικές δυνάμεις μαζί», γράφουν οι επιστήμονες, υπενθυμίζοντας ότι από το 1992 τηρείται μορατόριουμ στις πυρηνικές δοκιμές. Επίσης, η Ουάσινγκτον υπέγραψε το 1996 τη Συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, αλλά δεν την επικύρωσε ποτέ.

Η επανάληψη των δοκιμών «θα έδινε το πράσινο φως σε άλλες χώρες, όπως είναι η Βόρεια Κορέα, η Ινδία ή το Πακιστάν, να τις ξαναρχίσουν», επισημαίνουν. «Αν οι δοκιμές είναι υπόγειες, ραδιενεργά στοιχεία είναι δυνατόν να εξαπλωθούν στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων και των υδάτινων πηγών».

«Ζητάμε από την αμερικανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σχέδιο διεξαγωγής πυρηνικών δοκιμών», συνεχίζουν, καλώντας επίσης τη Γερουσία να υιοθετήσει το νομοσχέδιο του Δημοκρατικού γερουσιαστή Εντ Μάρκεϊ με το οποίο απαγορεύεται κάθε χρηματοδότηση αυτών των δοκιμών. Ζητούν επίσης να επικυρωθεί «αμέσως» η Συνθήκη του 1996.

Ο Λευκός Οίκος ποτέ δεν επιβεβαίωσε αν εξετάζεται το ενδεχόμενο να ξαναρχίσουν οι δοκιμές.

Σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 75 ετών από τη δοκιμή «Τρίνιτι», στις 16 Ιουλίου 1945 στο Νέο Μεξικό, η κυβέρνηση τονίζει ότι Ουάσινγκτον «σέβεται το μορατόριουμ».

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος προσθέτει ότι «η Ρωσία έκανε πειράματα με πυρηνικά όπλα που απελευθέρωσαν πυρηνική ενέργεια» και ότι φοβάται πως «και η Κίνα έχει κάνει το ίδιο πράγμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης