Ερντογάν: Δεν θα υποστείλουν τη σημαία μας, δεν θα φιμώσουν την προσευχή μας
Ανανεώθηκε:
Μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες έστειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τα τέσσερα χρόνια από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.
«Δεν θα υποστείλουν τη σημαία μας, δεν θα φιμώσουν την προσευχή μας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος στην τελετή προς τιμήν όσων έχασαν τη ζωή τους στην μάχη κατά του πραξικοπήματος.
Η Τουρκία, στην εποχή της Δημοκρατίας, αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πρόγονοί της, ανέφερε ο Ερντογάν σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Hurriyet.
«Μερικές φορές εξωτερικές επιθέσεις και παγίδες, άλλες φορές εσωτερικές προδοσίες, απασχολούσαν το έθνος μας που γινόταν θύμα. Η προδοσία της 15ης Ιουλίου ήταν η πιο ενοχλητική από τα προβλήματα με τα οποία έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι σε αυτή τη χώρα εδώ και χίλια χρόνια», σημείωσε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει εξαλέιψει σε μεγάλο βαθμό το κίνημα των γκιουλενιστών, υπενθυμίζοντας ότι η ομάδα είχε διεισδύσει κάποτε στο κράτος και στην κοινωνία.
«Φυσικά, γνωρίζουμε ότι η αντιμετώπιση μιας τέτοιας ύπουλης και σκοτεινής οργάνωσης είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία. Θα παραμείνουμε σε επιφυλακή μέχρι το τέλος και δεν θα μειώσουμε την περιφρούρησή μας», πρόσθεσε.
Στεφάνι στο μνημείο των μαρτύρων
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από «βετεράνους» που πολέμησαν ενάντια του πραξικοπήματος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των Μαρτύρων έξω από το προεδρικό συγκρότημα στην Άγκυρα και προσευχήθηκε.
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους «ήρωες που εμφανίστηκαν σε όλη τη χώρα τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος για να υπερασπιστούν το έθνος».
«Μερικές φορές, ένας και μόνο ήρωας αλλάζει τη μοίρα ολόκληρου του έθνους. Στις 15 Ιουλίου, εκατομμύρια ήρωες εμφανίστηκαν από κάθε γωνιά της χώρας και άφησαν το σημάδι τους στο μέλλον της χώρας», ανέφερε στην τελετή στο προεδρικό συγκρότημα.
Στις 15 Ιουλίου 2016, μονάδες μέσα στο στρατό χρησιμοποίησαν άρματα μάχης, αεροπλάνα και ελικόπτερα για να προσπαθήσουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Ερντογάν. Συνολικά 251 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 2.200 άλλοι τραυματίστηκαν καθώς οι συνωμότες του πραξικοπήματος πυροβόλησαν ανθρώπους, ενώ βομβάρδισαν το κτήριο της Εθνοσυνέλευσης και άλλα κυβερνητικά κτίρια. Περίπου 35 φερόμενοι ως συνωμότες σκοτώθηκαν επίσης.
Ο Ερντογάν κατηγορεί τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχό του, για την αποτυχημένη απόπειρα. Ο Γκιουλέν αρνείται ότι είχε ανάμειξη.
Ο Ερντογάν ανέφερε ότι η επίθεση στο κτήριο της Εθνοσυνέλευσης δεν ήταν τυχαία επιλογή.
«Αν ήταν αρκετά δυνατοί, να είστε σίγουροι ότι δεν θα είχαν διαστάσει να σκοτώσουν πρώτα τον πρόεδρο της χώρας και τον πρωθυπουργό και όλους τους άλλους εκλεγμένους αξιωματούχους», τόνισε ο Ερντογάν και κάλεσε τους βουλευτές να χτίσουν ενωμένοι τους στόχους της Τουρκίας για το 2023.
«Εφόσον λέμε ‘πρώτα η Τουρκία’ δεχόμαστε όλες τις διαφορετικές απόψεις και συζητήσεις υπό τη σκέπη αυτής της Εθνοσυνέλευσης, είναι ακόμα και πηγή διαφορετικότητας για εμάς», πρόσθεσε.
Στην τελετή μίλησε επίσης ο εκπρόσωπος της Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ.
«Η κύρια συνέπεια της προσβλητικής προσπάθειας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου είναι η Τουρκία να αρχίσει να εμφανίζεται ως δύναμη… να αντιτίθεται στις αδικίες του τρέχοντος παγκόσμιου συστήματος», τόνισε.
Η χώρα τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο χρόνια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, κατά την οποία δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν για φερόμενους δεσμούς με το πραξικόπημα και με τον Γκιουλέν και οι δίκες συνεχίζονται. Περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι απολύθηκαν από τις δημόσιες υπηρεσίες μέσω διατάξεων έκτακτης ανάγκης, μεταξύ των οποίων δάσκαλοι και αστυνομικοί.