ΚΟΣΜΟΣ

«Εσωτερικό ζήτημα η Αγία Σοφία»: Νέες προκλήσεις Ερντογάν και Τσαβούσογλου

«Εσωτερικό ζήτημα η Αγία Σοφία»: Νέες προκλήσεις Ερντογάν και Τσαβούσογλου
AP Photo/Emrah Gurel

Την αταλάντευτη θέση της προς τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί διαμηνύει σε όλους τους τόνους η Άγκυρα με μπαράζ δηλώσεων ανώτερων αξιωματούχων, την ώρα μάλιστα που ο Ερντογάν συνεχίζει τα μαθήματα… Ιστορίας.

Η Τουρκία δεν θα κάνει βήμα πίσω στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας επανέλαβε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίς Μεβλούτ Τσαβούσοβλου, ενώ δεν παραλείπει να επιτεθεί ξανά κατά της Ελλάδας, μία ημέρα μετά τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του.

«Όχι, πλέον σε αυτό το θέμα δεν τίθεται θέμα οπισθοχώρησης. Αυτή τη στιγμή όλοι λένε ‘σεβόμαστε την απόφασή σας, αλλά ας διατηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά’. Εκείνοι που προηγουμένως έλεγαν "να μην ανοίξει ως τζαμί", τώρα άρχισαν να το στηρίζουν», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του σε γνωστό φιλοκυβερνητικό αρθρογράφο της εφημερίδας «Χουριέτ».

Παράλληλα, επανέλαβε για ακόμη μια φορά το γνωστό τουρκικό αφήγημα περί ανυπαρξίας τεμένους στη χώρα μας ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την «καταπιεσμένη τουρκική μειονότητα» της Θράκης.

«Η Ελλάδα είναι σήμερα η μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσά της. Δεν υπάρχει ούτε τζαμί στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας», είπε.

«Από την άλλη πλευρά, παρά τη Συνθήκη της Λωζάνης, η καταπίεση των Μουσουλμάνων στη δυτική Θράκη είναι προφανής. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στον κόσμο, που θα έπρεπε να μιλάει», ανέφερε ενώ υπογράμμισε ότι «οι Έλληνες άρχισαν να ξεπερνούν τα όρια και να παίζουν με την υπομονή της Άγκυρας».

Σχολιάζοντας την κριτική σε βάρος της Τουρκίας ότι δεν γνωστοποίησε τις προθέσεις της στην UNESCO, στη λίστα της οποίας υπάγεται η Αγία Σοφία ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, ο κορυφαίος Τούρκος διπλωμάτης ανέφερε:

«Δεν χρειάζεται και δεν πρόκειται να ενημερώσουμε την UNESCO ότι θα λειτουργήσει ως τζαμί. Η σχετική σύμβαση της UNESCO, δεν είναι αντίθετη. Εξετάζοντας τη σύμβαση της UNESCO, δεν είναι απαραίτητο να λάβουμε τη γνώμη της σχετικά με τον τρόπο χρήσης ενός μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση. Αλλά παρόλα αυτά θα εξηγήσουμε τις εργασίες που θα διεξαχθούν στο εσωτερικό κι ότι δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τα κριτήρια που θέτει για την προστασία τέτοιων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ερντογάν: Ηγέτης και των Ορθοδόξων ο Μωάμεθ

Την ίδια στιγμή, σε άλλο άρθρο της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Χουριέτ» μεταφέρει αποσπάσματα από την ομιλία του Τούρκου προέδρου κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας στην κεντρική επιτροπή του κόμματός του.

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», αφού έδωσε «γραμμή» στα στελέχη του κόμματός του να διαμηνύουν ότι η Τουρκία θα προστατεύσει την ιστορία της Αγίας Σοφίας και ότι οι εργασίες αλλαγής της σε τζαμί θα πραγματοποιηθούν με ιδιαίτερη σπουδή, ο Ερντογάν είπε:

«Την Αγία Σοφία όπως και το Μπλε Τζαμί και το Σουλεϊμάνιγε θα μπορούν να την επισκέπτονται όλοι. Ο Σουλτάνος Μωάμεθ ήταν παράλληλα ηγέτης και των Ορθοδόξων, ήταν ο ανώτατος άρχοντάς τους. Και σε εμάς υπάρχει μία ελληνορθόδοξη εκκλησία. Η Αγία Σοφία άλλωστε ήταν τζαμί, μετατράπηκε σε μουσείο και τώρα έγινε ξανά τζαμί. Το ιστορικό μνημείο θα προστατευτεί. Όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Αγίας Σοφίας θα προστατευτούν».

Υπογραμμίζοντας ότι τα μωσαϊκά και οι αγιογραφίες θα καλύπτονται με ένα σύστημα κατά τη διάρκεια της προσευχής, ο Ερντογάν είπε ότι δεν θα σταλούν προσκλήσεις για τη συμμετοχή στην προσευχή της 24ης Ιουλίου, ημέρα έναρξης της λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί.

«Δεν χρειάζονται προσκλήσεις. Στην προσευχή είναι όλοι προσκεκλημένοι. Θα είμαστε όλοι εκεί. Περιμένουμε κι εσάς», είπε.

«Το άνοιγμα σε λατρεία της Αγίας Σοφίας είναι απόφαση του ΣτΕ. Η Αγία Σοφία δεν είναι ένας τόπος λατρείας μόνο για Μουσουλμάνους, αλλά θα είναι ανοιχτός για όλους. Θα προστατεύσουμε την Αγία Σοφία και η είσοδος θα είναι δωρεάν. Είναι κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ανοικτή για όλους»

Το γεγονός ότι η Αγία Σοφία ως τζαμί θα είναι ανοικτή για επισκέπτες από όλες τις θρησκείες και όποιος θέλει θα μπορεί να επισκεφτεί αυτό το εκπληκτικό κτήριο διεμήνυσε άλλωστε την Τρίτη και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω του εκπροσώπου του, Χαμί Ακσόι.

Μετά τη συνάντηση στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ δήλωσε αναφορικά με την Αγία Σοφία ότι κανείς δεν μπορεί να αναμειγνύεται στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, ενώ τόνισε ότι το καθεστώς της Αγίας Σοφίας είναι εσωτερικό ζήτημα και αποτελεί ιδιοκτησία της Τουρκίας.

«Η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να αγκαλιάζει τους πάντες υπό το νέο της καθεστώς, διατηρώντας την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας», υπογράμμισε.


Οδηγία για την προστασία των αγιογραφιών

Την ίδια ώρα οδηγία για τον τρόπο συντήρησης των αγιογραφιών της Αγίας Σοφίας εξέδωσε η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας.


Στην οδηγία ζητείται οι αγιογραφίες να είναι καλυμμένες και πιο σκοτεινές κατά τη διάρκεια της προσευχής των μουσουλμάνων «με τα κατάλληλα μέσα».

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει εξάλλου ότι «η ύπαρξη των αγιογραφιών δεν αποτελεί κίνδυνο για την κανονικότητα των προσευχών που θα διεξαχθούν στην Αγία Σοφία».