ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Ισραήλ: Νέα αύξηση κρουσμάτων αμέσως μετά την άρση του lockdown

Κορωνοϊός – Ισραήλ: Νέα αύξηση κρουσμάτων αμέσως μετά την άρση του lockdown
AP Photo/Oded Balilty

Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού φαίνεται πως «χτυπάει» αυτές τις μέρες το Ισραήλ, λίγες ημέρες αφότου η χώρα ήρε τους περιορισμούς που είχε επιβάλει. 

Το Ισραήλ ήταν μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο (περίπου 8,9 εκατομμύρια κάτοικοι) που επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς εισόδου και εξόδου προκειμένου να διατηρήσει τον αριθμό των μολύνσεων κάτω από 30 την ημέρα, το διάστημα μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Ωστόσο, από τις αρχές Ιουνίου υπήρξε μια εκ νέου αύξηση των σχετικών κρουσμάτων: μόνο τις τελευταίες επτά ημέρες, η χώρα έχει καταγράψει πάνω από 6.000 νέες μολύνσεις, ενώ την Τετάρτη σημειώθηκαν 1.335 κρούσματα

Έτσι, συνολικά ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 33.557 ενώ οι νεκροί ανέβηκαν στους 346.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιβάλει για δεύτερη φορά περιορισμούς στην καθημερινότητα των πολιτών δημόσια ζωή για δεύτερη φορά στις αρχές της εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος σε μπαρ, νυχτερινά κέντρα και γυμναστήρια. Το Ισραήλ απέχει μόλις «ένα βήμα από ένα νέο lockdown», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναζωπυρώνοντας το φόβο και την ανησυχία.

«Χάσαμε τον έλεγχο»

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Έλι Βάξμαν, φυσικός στο Ινστιτούτο Weizmann του Τελ Αβίβ και σύμβουλος της ισραηλινής κυβέρνησης παραδεχόταν ότι «έχουμε χάσει τον έλεγχο της πανδημίας».

Καταμετρώντας τα κυβερνητικά λάθη ο ισραηλινός σύμβουλος ανέφερε: «Ήταν λάθος να επιτρέψουμε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ατόμων σε δραστηριότητες όπως γάμοι, αλλά και σε μπαρ ή εστιατόρια», αναφέρει ο ίδιος τονίζοντας πως «το πρόβλημα είναι ότι είναι πλέον δύσκολο να προσδιοριστεί ποιο μέτρο υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχές στην καταπολέμηση του ιού και ποια χαλάρωση θα μπορούσε να ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων».

«Δυστυχώς δεν περιμέναμε δύο εβδομάδες μεταξύ των βημάτων χαλάρωσης, όπως θα ήταν σωστό», εξηγεί ο Βάξμαν κάνοντας αυτοκριτική στην προσπάθειά του να αποκωδικοποιήσει το τι έφταιξε και τα πράγματα ξέφυγαν πάλι από τον έλεγχο.

Ως δεύτερο λόγο ο σύμβουλος της ισραηλινής κυβέρνησης αναφέρει: «Δεν δημιουργήσαμε μια υποδομή για τον περιορισμό των τοπικών εστιών και αυτό επέτρεψε στον ιό να εξαπλωθεί ελεύθερα σε ολόκληρη τη χώρα. Δεδομένου αυτού του λάθος χειρισμού, αμέσως μόλις υπήρξε επιστροφή στην κανονικότητα, η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναπόφευκτη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι επιτακτική η ανάγκη να τεθούν υπό έλεγχο γρήγορα και σε τοπικό επίπεδο προτού απαιτηθεί η λήψη μέτρων σε όλη την επικράτεια», εξηγεί ο ειδικός επιστήμονας.