ΚΟΣΜΟΣ

Η Αμερική διώχνει τους φοιτητές της

AP Photo/Elise Amendola

Χιλιάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο σπουδάζουν στις ΗΠΑ με την ελπίδα να αποκτήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Τώρα όμως πρέπει να φύγουν.

Το γραφείο Μετανάστευσης και Τελωνειακής Επιβολής στην Αμερική (U.S. Immigration and Customs Enforcement - ICE), ανακοίνωσε την Δευτέρα 6 Ιουλίου ότι όσοι φοιτητές εξωτερικού σπουδάζουν σε πανεπιστήμιο που θα κάνει μαθήματα μόνο διαδικτυακά δεν θα επιτραπεί να πάνε στην Αμερική και όσοι έχουν παραμείνει στην Αμερική θα πρέπει να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους ή να αντιμετωπίσουν ποινές.

Αυτοί οι μαθητές θα χάσουν την φοιτητική τους άδεια και όλα τα δικαιώματα που έχουν ως φοιτητές Αμερικής. Επίσης, θα πρέπει να αφήσουν πίσω διαμερίσματα που είχαν νοικιάσει χωρίς καμία αποζημίωση. Τους δίνεται η επιλογή να κάνουν μεταγραφή σε πανεπιστήμιο που δεν έχει τάξεις μόνο διαδικτυακά, όμως οι ετήσιες μεταγραφές σε πανεπιστήμια για το φθινοπωρινό εξάμηνο έχουν ήδη κλείσει.

Η απόφαση αυτή δεν ισχύει για όσους φοιτητές εξωτερικού σπουδάζουν σε πανεπιστήμιο που έχει έστω και μια τάξη που θα πρέπει να βρίσκονται παρόν.

Χιλιάδες φοιτητές εξωτερικού βρίσκονται σε δίλημμα: να παρατήσουν το πανεπιστήμιο τους ή να συνεχίσουν διαδικτυακά χάνοντας την Αμερικανική φοιτητική άδειά τους, τα διαμερίσματά τους, τα χρήματά τους αλλά και παλεύοντας με την διαφορά ώρας που θα τους αναγκάσει να χάσουν τον ύπνο τους για να βρίσκονται στην τάξη.

Εξαγριωμένοι με την απόφαση, εκατομμύρια φοιτητές έσπευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να μαζέψουν κόσμο για να ανατρέψουν την απόφαση.

Έτσι μαζεύουν υπογραφές σε πάνω από τρεις ηλεκτρονικές εκκλήσεις.

Στο Τwitter φοιτητές, μαθητές, καθηγητές και δημοσιογράφοι μιλούν κατά της απόφασης του γραφείου Μετανάστευσης και Τελωνειακής Επιβολής στην Αμερική, μαζεύοντας πάνω από 200 χιλιάδες υποστηρικτές.

Συγκεκριμένα ένας 19χρονος γράφει: «Το γραφείο Μετανάστευσης και Τελωνειακής Επιβολής στην Αμερική, απειλεί τους φοιτητές επειδή το πανεπιστήμιο τους θα κάνει μαθήματα διαδικτυακά; Λες και διάλεξαν αυτοί να πάνε σε πανεπιστήμιο που κάνει διαδικτυακά μαθήματα; Λες και δεν βρισκόμαστε στη μέση μιας πανδημίας; Με όλο μου το είναι λέω @@ στο γραφείο Μετανάστευσης και Τελωνειακής Επιβολής».

Ψάχνοντας τις λέξεις «international students ICE» θα βρει κάποιος και άλλες παρόμοιες αναγραφές.

Ταυτόχρονα, μια από της μεγαλύτερες ομάδες του Facebook με πάνω από 700.000 μέλη, που ονομάζεται (Zoom Memes for Self Quarantees) και δημιουργήθηκε για να ενώσει νεαρά παιδιά την περίοδο της πανδημίας, οργανώθηκε για να υποστηρίξει το κίνημα ενάντια αυτής της απόφασης.

Τι λένε φοιτητές που βρίσκονται στις ΗΠΑ

Το CNN Greece, μίλησε με μερικούς φοιτητές που βρίσκονται σε αυτοί την κατάσταση. Ο Αμπντούλ Βινασικμπούρ από την Υεμένη είναι φοιτητής μεταπτυχιακού προγράμματος στο πανεπιστήμιο Georgetown University της Ουάσιγκτον.

Το πρόγραμμά του θα είναι μόνο διαδικτυακά και έτσι επηρεάζεται από την απόφαση αυτή.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Αμερική και κινδυνεύει να εκδιωχθεί.

«Εάν γυρίσω πίσω στη Υεμένη, δεν θα μπορέσω να ξαναέρθω στην Αμερική. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να πάρει βίζα κάποιος από τη χώρα μου. Είμαι σοκαρισμένος», λέει ο Βινασικμπούρ.

Στην ίδια μοίρα βρίσκεται και η Γκόα Τσού, από τον Καναδά, φοιτήτρια του ίδιου πανεπιστημίου.

«Εάν ήξερα ότι η κυβέρνηση Τράμπ θα έκανε εμένα και χιλιάδες άλλους φοιτητές να νιώθουμε σαν ανεπιθύμητοι επισκέπτες, δεν θα είχα ξοδέψει την περιουσία μου και το μέλλον μου σε αυτή τη χώρα. Θα έμενα στον Καναδά και θα έκανε μεταπτυχιακό εκεί», λέει η ίδια.

Όμως η αναταραχή και το άγχος κυρίευσε και Έλληνες φοιτητές εξωτερικού που βρίσκονται σε πανεπιστήμια που θα θεωρηθούν μεικτά (δηλαδή με συνδυασμό τάξεων εντός πανεπιστημίου και διαδικτυακά) και εξαιρούνται από την απόφαση του γραφείου Μετανάστευσης και Τελωνειακής Επιβολής στην Αμερική.

Η Ειρήνη Σουρουλίδη είναι η μοναδική φοιτήτρια εξωτερικού σε μεταπτυχιακό στο πρόγραμμα του πανεπιστήμιου της Bryn Mawr College στην Φιλαδέλφεια. Ενώ όλες τις οι τάξεις είναι διαδικτυακά έχει να κάνει πρακτική στην οποία θα πρέπει να είναι παρόν, άρα εξαιρείται από την απόφαση. Όμως το πανεπιστήμιο δεν την ενημέρωσε εγκαίρως και το έμαθε από μια φίλη.

«Το ασαφές email του πανεπιστημίου και η απόφαση του γραφείου Μετανάστευσης και Τελωνειακής Επιβολής στην Αμερική με έκανε να αρχίσω να αναζητάω απαντήσεις και να ψάχνω παντού. Τώρα βοηθάω άλλους φοιτητές που έχουν επηρεαστεί από την απόφαση στέλνοντας μηνύματα στη διοίκηση του πανεπιστημίου», λέει η Σουρουλίδη.

Αυτή τη στιγμή πολλά πανεπιστήμια που βασίζονται στο εισόδημα από τους φοιτητές του εξωτερικού προσπαθούν να βρουν λύσεις για βοηθήσουν τους φοιτητές τους να επιστρέψουν στην Αμερική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης