ΚΟΣΜΟΣ

«Βόμβα» Τραμπ για 1,2 εκατ. ξένους φοιτητές στις ΗΠΑ: Κινδυνεύουν με απέλαση λόγω κορωνοϊού

AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Με απέλαση κυνδυνεύουν οι ξένοι φοιτηές στις ΗΠΑ εάν τα πανεπιστήμια στα οποία φοιτούν αποφασίσουν, εξαιτίας των ανησυχιών που εγείρει η πανδημία του κορωνοϊού, να παραδίδονται μαθήματα αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου όταν ξαναρχίσουν τη λειτουργία τους, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση - βόμβα της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ

Η αμερικανική κυβέρνηση «δεν θα χορηγεί βίζες σε φοιτητές εγγεγραμμένους σε προγράμματα (σπουδών) που γίνονται εξ ολοκλήρου μέσω Διαδικτύου και η συνοριοφυλακή δεν θα τους επιτρέπει την είσοδο στην επικράτεια», διεμήνυσε η ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία η οποία είναι αρμόδια για τη μετανάστευση και τα τελωνεία (Immigration and Customs Enforcement, ICE) σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην αμερικανική επικράτεια «θα είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα, ή να λάβουν άλλα μέτρα, όπως να μετεγγραφούν σε σχολή όπου τα μαθήματα παραδίδονται με φυσική παρουσία, για να διατηρήσουν το καθεστώς νόμιμης παραμονής» που απολαύουν. Αν όχι, ρισκάρουν να «αντιμετωπίσουν διαδικασία απέλασης», ξεκαθάρισε η ICE.

Όταν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα επιλέγουν «υβριδικό» μοντέλο λειτουργίας, θα πρέπει να φροντίζουν οι ξένοι σπουδαστές που φοιτούν σε αυτά να εγγράφονται στον μέγιστο αριθμό μαθημάτων που παραδίδονται με φυσική παρουσία, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το δικαίωμα νόμιμης παραμονής στη χώρα. Αυτό δεν αφορά όσους σπουδάζουν αγγλικά ή παρακολουθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

«Η βαρβαρότητα αυτού του Λευκού Οίκου δεν γνωρίζει κανένα όριο», στηλίτευσε αμέσως ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ως πρότινος διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών προκειμένου να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. «Οι ξένοι φοιτητές απειλούνται, είναι αντιμέτωποι με την επιλογή είτε να ρισκάρουν τη ζωή τους πηγαίνοντας στις τάξεις είτε να απελαθούν», συμπλήρωσε.

«Το χειρότερο είναι η αβεβαιότητα», επισήμανε από τη δική του πλευρά ο Γκονθάλο Φερνάντεθ, 32χρονος ισπανός διδακτορικός φοιτητής στη σχολή οικονομίας του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον. «Δεν ξέρουμε αν θα κάνουμε μαθήματα το επόμενο τρίμηνο, αν πρέπει να γυρίσουμε σπίτια μας, ή αν θα μας διώξουν».

Αβεβαιότητα για 1,2 φοιτητές φοιτητές

Το μέτρο αφορά τις βίζες F1 (ακαδημαϊκές σπουδές) και M1 (επαγγελματική κατάρτιση). Περίπου 1,2 εκατ. φοιτητές και σπουδαστές διέθεταν τέτοιες βίζες τον Μάρτιο, στην πλειονότητά τους Ασιάτες (υπήκοοι Κίνας, Ινδίας, Νότιας Κορέας), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Όπως και η υπόλοιπη χώρα, τα αμερικανικά πανεπιστήμια, το 5,5% των φοιτητών στα οποία κατά μέσον όρο είναι υπήκοοι ξένων χωρών και οι σχολές τους εξαρτώνται κατά πολύ από τα δίδακτρα που καταβάλλουν, κλείδωσαν τις πόρτες τους τον Μάρτιο και κλίνουν προς τις παραδόσεις μαθημάτων μέσω Διαδικτύου, για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Ελλείψει αποδεδειγμένα αξιόπιστου και αποτελεσματικού εμβολίου, ορισμένα, όπως το πανεπιστήμιο της πολιτείας της Καλιφόρνιας ή το Χάρβαρντ, ανακοίνωσαν ότι τα μαθήματα θα παραδίδονται 100% ψηφιακά το προσεχές εξάμηνο, ακόμα και στους φοιτητές που ζουν στις πανεπιστημιουπόλεις τους ή σε φοιτητικές εστίες τους.

Πιέσεις Τραμπ

Ο πρόεδρος Τραμπ, σε εκστρατεία με σκοπό να εξασφαλίσει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, πιέζει προκειμένου η χώρα να επανέλθει στην ομαλότητα, παρότι η πανδημία δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. «Τα σχολεία πρέπει να ξανανοίξουν», διατράνωσε χθες Δευτέρα μέσω Twitter, με κεφαλαία γράμματα.

Με πάνω από 130.000 νεκρούς, οι ΗΠΑ είναι η χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα της πανδημίας στον πλανήτη, ενώ βιώνει εδώ και αρκετές εβδομάδες εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό σε πολιτείες στον Νότο και στη Δύση.

Ο Τραμπ, που μετέτρεψε τον αγώνα εναντίον της μετανάστευσης σε άρμα μάχης της προεδρίας του, έχει λάβει σειρά μέτρων που βάζουν στο στόχαστρο τους ξένους από το ξέσπασμα της υγειονομικής και συνεπακόλουθης οικονομικής κρίσης.

Τον Ιούνιο, πάγωσε ως το 2021 την έκδοση των λεγόμενων πράσινων καρτών — των αδειών μόνιμης παραμονής στις ΗΠΑ — και διαφόρων αδειών εργασίας, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, με διακηρυγμένο στόχο να υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς. Η κυβέρνησή του έχει πρακτικά αναστείλει την υποδοχή αιτούντων άσυλο στα νότια σύνορα με το Μεξικό, επικαλούμενη την ανησυχία για τον κίνδυνο που θα ήγειρε κάτι τέτοιο ως προς τη δημόσια υγεία, εν μέσω της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης