ΚΟΣΜΟΣ

Νέα επιστημονική μελέτη: Ανέφικτη η «ανοσία της αγέλης»

(AP Photo/Martin Meissner)

Ευρεία ισπανική μελέτη για τον κορωνοϊό δείχνει ότι μόλις το 5% του πληθυσμού της χώρας έχει αναπτύξει αντισώματα, κάτι που ενισχύει την άποψη ότι η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» έναντι του κορωνοϊού είναι αδύνατη, σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το 95% του πληθυσμού της Ισπανίας παραμένει ευάλωτο στον ιό. Η «ανοσία της αγέλης» επιτυγχάνεται όταν αρκετός πληθυσμός έχει μολυνθεί από τον ιό ή βακτήρια -ή εμβολιαστεί εναντίον του- για να σταματήσει η κυκλοφορία του.

Το ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) δήλωσε στο CNNi ότι η έρευνα στην Ισπανία, στην οποία συμμετείχαν 61.000 άτομα σε εθνικό επίπεδο, φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, μελέτη μεταξύ δώδεκα μελετών για τον κορωνοϊό που έχουν αναλάβει ευρωπαϊκά έθνη.

Η έρευνα προστίθεται στα ευρήματα μιας μελέτης αντισωμάτων στην οποία συμμετείχαν 2.766 συμμετέχοντες στη Γενεύη της Ελβετίας, η οποία δημοσιεύθηκε στο Lancet στις 11 Ιουνίου.

Παρόμοιες μελέτες υπήρξαν στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και «το βασικό εύρημα από αυτές τις αντιπροσωπευτικές ομάδες είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού φαίνεται να παρέμεινε μη εκτεθειμένο στη Covid-19, ακόμη και σε περιοχές όπου υπήρξε εκτεταμένη κυκλοφορία του ιού», αναφέρεται στη δημοσίευση, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα ευρήματα της Ισπανίας.

«Υπό τη σκιά αυτών των ευρημάτων, οποιαδήποτε προτεινόμενη προσέγγιση για την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης μέσω της φυσικής μόλυνσης, δεν είναι μόνο εξαιρετικά ανήθικη, αλλά και ανέφικτη», αναφέρουν οι αρθρογράφοι που σχολιάζουν τη μελέτη, Isabella Eckerle, επικεφαλής του Κέντρου της Γενεύης για τις αναδυόμενες ιογενείς ασθένειες, και Benjamin Meyer, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Επιπλέον, οι γιατροί δεν είναι βέβαιοι πως αν κάποιος έχει αντισώματα στον κορωνοϊό τότε δεν μπορεί να μολυνθεί ξανά. Δεν είναι, επίσης, σαφές το πόσο καιρό ή το πόσο καλά προστατεύουν τα αντισώματα τους ανθρώπους από τον ιό.

Η μελέτη στην Ισπανία ξεκίνησε τον Απρίλιο, ενώ η χώρα παρέμενε σε αυστηρό lockdown, και διεξήχθη από κορυφαίους ερευνητικούς και επιδημιολογικούς κυβερνητικούς οργανισμούς.

«Προς το παρόν, η ανοσία της αγέλης είναι δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς να συνυπολογιστεί η παράπλευρη ζημία πολλών θανάτων στον ευάλωτο πληθυσμό και η υπερβολική επιβάρυνση των συστημάτων υγείας», αναφέρεται στην έκθεση.

«Ορισμένοι εμπειρογνώμονες υπολόγισαν ότι η λοίμωξη πρέπει να καλύψει τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού για να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης. Αλλά απέχουμε πολύ από την επίτευξη αυτού του αριθμού», δήλωσε στο CNNi η επικεφαλής συγγραφέας της ισπανικής μελέτης Marina Pollan, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας.

Η Ισπανία είναι μία από τις πιο πληγείσες χώρες της Ευρώπης από τον κορωνοϊό, με περισσότερους από 28.000 θανάτους και 250.000 κρούσματα.

Το Lancet δημοσίευσε τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της μελέτης στη χώρα, που πραγματοποιήθηκε από τις 27 Απριλίου έως τις 11 Μαΐου και έδειξε επιπολασμό αντισώματος (συχνότητα εμφάνισης της νόσου και εξάπλωσής της σε ένα ορισμένο διάστημα) σε εθνικό επίπεδο σε ποσοστό 5%.

Όμως, στη Μαδρίτη, την πιο πληγείσα πόλη στη χώρα, ο επιπολασμός ήταν άνω του 10%, ενώ στην Βαρκελώνη στο 7%, ενώ σε πολλές άλλες παράκτιες επαρχίες τα ποσοστά ήταν πολύ χαμηλότερα.

«Με τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού να μην έχει μολυνθεί, η κυκλοφορία του ιού μπορεί γρήγορα να επιστρέψει στις πρώτες διαστάσεις της πανδημίας σε ένα δεύτερο κύμα μόλις αρθούν τα μέτρα», αναφέρουν οι αρθρογράφοι Lancet Eckerle και Meyer για τα ευρήματα.

Τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης μελέτης της Ισπανίας κυκλοφόρησαν στις 4 Ιουνίου, δείχνοντας επιπολασμό σε εθνικό επίπεδο 5,2%, λίγο υψηλότερα από ό,τι στην πρώτη φάση. Τα αποτελέσματα από την τρίτη και τελευταία φάση που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι ο εθνικός επιπολασμός παρέμεινε στο 5,2%, δήλωσε η Pollan.

Spain's coronavirus antibodies study adds evidence against herd immunity, by Al Goodman, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης