Ανησυχία στην ΕΕ για την «οπισθοδρόμηση» της Τουρκίας στα ανθρώπινα δικαιώματα
Την ανησυχία της εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να καταδικαστούν τέσσερις υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων για κατηγορίες σχετικά με τρομοκρατία.
«Η απόφαση του δικαστηρίου είναι βαθιά λυπηρή και μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τις σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με την οπισθοδρόμηση της Τουρκίας σε θεμελιώδεις τομείς» αναφέρει η ανακοίνωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.
Ο Πήτερ Στάνο τονίζει ότι η Τουρκία «χρειάζεται άμεσα να επιδείξει συγκεκριμένη πρόοδο όσον αφορά στο κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των ευρωτουρκικών-σχέσεων».
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα της δημοκρατικής κοινωνίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρακολουθεί την υπόθεση.
Παράλογες κατηγορίες
Χθες τουρκικό δικαστήριο επέβαλε σε έναν πρώην επικεφαλής της οργάνωσης της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία ποινή κάθειρξης έξι ετών και τριών μηνών. «Είναι εξοργιστικό. Παράλογες κατηγορίες. Καμιά απόδειξη. Έπειτα από δίκη τριών ετών ο Τανέρ Κιλίτς καταδικάστηκε για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε ο αντιπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας Άντριου Γκάρντνερ όταν έγινε γνωστή η ετυμηγορία για τον πρώην επίτιμο πρόεδρο της τουρκικής οργάνωσης της Διεθνούς Αμνηστίας.
Τρεις άλλοι ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο ετών και ενός μήνα, για κατηγορίες σχετικές με τρομοκρατία.
Η οργάνωση της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία έγραψε στο Twitter πως επτά άλλοι κατηγορούμενοι, οι οποίοι είχαν προφυλακισθεί πριν από τρία χρόνια στο πλαίσιο της καταστολής που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, αθωώθηκαν στην υπόθεση αυτή.
Μυστική συνάντηση το σεμινάριο για την εισαγγελία
Ο Πέτερ Στόιντνερ, γερμανός υπήκοος, και ο Αλί Γαραβί, Σουηδός, είναι μεταξύ αυτών που αθωώθηκαν. Δέκα από τους κατηγορουμένους είχαν συλληφθεί ενώ συμμετείχαν σε σεμινάριο για την ψηφιακή ασφάλεια που είχε γίνει τον Ιούλιο του 2017 στην Πρίγκηπ, στη θάλασσα του Μαρμαρά.
Η εισαγγελία υποστήριξε πως το σεμινάριο ήταν μια μυστική συνάντηση για την οργάνωση εξέγερσης και την πρόκληση χάους και πως οι κατηγορούμενοι είχαν σχέσεις με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ως εγκέφαλος πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Από τότε οι αρχές προχώρησαν σε μια εκτεταμένη επιχείρηση καταστολής, βάζοντας στη φυλακή περίπου 80.000 ανθρώπους και απολύοντας 150.000 δημόσιους υπαλλήλους, στρατιωτικούς, καθηγητές και άλλους, ενώ έκλεισαν περίπου 180 οργανισμούς μέσων ενημέρωσης.