Τζόνσον: Η Βρετανία έτοιμη να επιδεινώσει τις σχέσεις με την ΕΕ, εάν δεν υπάρξει συμφωνία
Η Βρετανία θα είναι έτοιμη να επιδεινώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ με «όρους Αυστραλίας» αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη μελλοντική τους σχέση, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στον Πολωνό ομόλογό του Ματέους Μοραβιέτσκι.
Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου και συμφώνησε για την επίτευξη μεταβατικών συμφωνιών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου (2020).
Στο μεταξύ, ένας γύρος «εντατικών διαπραγματεύσεων» αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιούλιο.
«Ο πρωθυπουργός (Τζόνσον) είπε ότι η Βρετανία θα διαπραγματευτεί εποικοδομητικά, αλλά ισότιμα θα είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τη μεταβατική περίοδο με όρους Αυστραλίας, αν δε μπορεί να επιτευχθεί μία συμφωνία», ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του, το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού στη Ντάουνινγκ Στριτ.
Ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016, οπότε οι Βρετανοί πολίτες τάχθηκαν υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια πανευρωπαϊκή έρευνα έρχεται να καταδείξει ότι η πλειονότητα των κατοίκων της «Γηραιάς Αλβιόνας» επιθυμεί την παραμονή της χώρας μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την υπηρεσία Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας (ESS) και διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, έδειξε πως πάνω από πέντε στους δέκα Βρετανούς (ποσοστό 56,8%) θα ψήφιζαν εν έτει 2020 υπέρ της παραμονής της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ποσοστό αυτό παρουσιάζεται αυξημένο κατά 6,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2018, και έδειχνε ότι μόλις το 49,9% επιθυμούσε την παραμονή εντός της Ένωσης.
Η πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι μόλις το 34,9% των ερωτηθέντων στη Βρετανία θα ψήφιζε ξανά υπέρ του Brexit, ενώ το 8,3% δηλώνει πως δεν θα ψήφιζε καθόλου.
Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της ESS, έρχονται την ίδια ακριβώς εβδομάδα, κατά την οποία συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από το δημοψήφισμα του 2016.
Στα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει η Βρετανία βρέθηκε να διεξαγάγει μια διχαστική εσωτερική συζήτηση για την ακριβή μορφή που θα έπρεπε να λάβει το Brexit, αλλά και να εμπλέκεται σε πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες ως προς τον τρόπο που η χώρα θα εγκατέλειπε το ευρωπαϊκό μπλοκ. Μέσα σε όλα αυτά προστίθεται και το πολιτικό αδιέξοδο, το οποίο έληξε στις 31 Ιανουαρίου 2020, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε τελικά από την ΕΕ.
Επιπλέον, η έρευνα αποκαλύπτει ότι η υποστήριξη προς την ΕΕ έχει αυξηθεί ευρύτερα σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.