Κορωνοϊός - Γερμανία: Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα στη χώρα
Ο ρυθμός αναπαραγωγής του κορωνοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε στο 2,88 την Κυριακή από 1,79 που ήταν ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) για τη Δημόσια Υγεία, ανεβάζοντας τις λοιμώξεις πάνω από το επίπεδο που απαιτείται για τον περιορισμό του ιού μακροπρόθεσμα.
Ένας ρυθμός αναπαραγωγής ή «R», του 2,88 σημαίνει ότι στα 100 άτομα που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, άλλοι 288 θα προσβληθούν. Ένα ποσοστό κάτω από το ένα χρειάζεται για να περιοριστεί σταδιακά η νόσος.
Ο αριθμός, που παρουσιάζει απότομη αύξηση από 1,06 που ήταν την Παρασκευή, βασίζεται στον υπολογισμό του μέσου όρου τεσσάρων ημερών του RKI.
Σε μέσο όρο 7 ημερών, ο αναπαραγωγικός αριθμός αυξήθηκε στο 2,03, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του RKI από την Κυριακή.
Νωρίτερα, την Κυριακή, την πόλη Γκέτινγκεν, σε μια περιοχή όπου περίπου 700 άτομα είχαν τεθεί σε καραντίνα, ξέσπασαν ταραχές, ανάμεσε σε άτομα που ήθελαν να «σπάσουν» το lockdown και δυνάμεις της τοπικής αστυνομίας.
«Περίπου 200 άτομα επιχείρησαν να βγουν έξω, αλλά 500 ακόμη συμμορφώθηκαν με τους κανόνες της καραντίνας», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Γκέτινγκεν.
Από τα επεισόδια, οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν από επιθέσεις που δέχτηκαν με μπουκάλια, φωτοβολίδες και μεταλλικές ράβδους.
Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία εξανάγκασαν 6.500 υπαλλήλους και τις οικογένειές τους να μπουν σε καραντίνα, μετά και την ανίχνευση περισσότερων από 1.000 κρουσμάτων κορωνοϊού σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρεάτων.
Ο κυβερνήτης του κρατιδίου, Άρμιν Λάσετ, κάλεσε αξιωματούχους από τις προξενικές αρχές της Πολωνίας, της Βουλγαρίας και Ρουμανίας να κινητοποιήσουν μεταφραστές, με σκοπό να πείσουν τους εργάτες στο τοπικό εργοστάσιο να συμμορφωθούν με την καραντίνα.
«Υπάρχουν 1.300 ιδιοκτησίες, όπου ζει το προσωπικό με τις οικογένειές τους κι όπου χρειάζεται να παρακολουθήσουμε τους κανόνες της καραντίνας», δήλωσε ο Λάσετ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Κυριακή
«Πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι εάν μολυνθούν [από τον κορωνοϊό] δεν θα πρέπει να προσπαθήσουν να επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Η καλύτερη πιθανότητα γι’ αυτούς είναι να παραμείνουν στη Γερμανία, όπου θα έχουν τις καλύτερες συνθήκες περίθαλψης», κατέληξε ο κυβερνήτης της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.