Γαλλία: Η περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία δεν μπορεί να αποκλειστεί
Υψηλόβαθμη Γαλλίδα αξιωματούχος δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση οι εμπορικές συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία, πουέχει ήδη αποχωρήσει από την ΕΕ, να τερματιστούν χωρίς συμφωνία, αν και είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να επιτευχθεί μια συμφωνία.
«Δεν αποκλείω τίποτα», δήλωσε η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ερωτηθείσα εάν μπορεί να αποκλείσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
«Αυτοί που χρειάζονται περισσότερο μια συμφωνία είναι οι Βρετανοί. Δεν μπορούν να αντέξουν ένα δεύτερο σοκ μετά την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Δεν θα είχαν πρόσβαση στο δίκτυ ασφαλείας που είναι η Ευρώπη, δεν θα είχαν πρόσβαση στο Ταμείο Στήριξης», πρόσθεσε, αναφερόμενη στο οικονομικό πλήγμα που προκάλεσε στις ευρωπαϊκές χώρες η πανδημία της νόσου Covid-19.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες, Πέμπτη, στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο ότι οι συνομιλίες για μια συμφωνία μετά το Brexit δεν μπορούν να τραβήξουν έως το φθινόπωρο.
«Δεν θα υποκύψουμε στην πίεση αυτής της προθεσμίας, σε αυτόν τον τελικό αγώνα ταχύτητας που θέλει να μας επιβάλει η Βρετανία με την ελπίδα ότι θα υποκύψουμε. Δεν θέλουμε μια συμφωνία μόνο και μόνο για να έχουμε μια συμφωνία, αλλά θέλουμε μια ισορροπημένη συμφωνία», δήλωσε η Μονσαλέν.
Τη Δευτέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός έθεσε το τέλος Ιουλίου ως προθεσμία για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων σε μία εμπορική συμφωνία μετά το Brexit, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης που είχε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλς Μισέλ, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.
Η Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου αλλά οι συνομιλίες για τις μελλοντικές σχέσεις έχουν έως τώρα σημειώσει μικρή πρόοδο. Ο Τζόνσον και οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστηρίζουν ότι είναι εφικτή μια συμφωνία αλλά και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι ο χρόνος εξαντλείται και παραμένει η πιθανότητα μη επίτευξης συμφωνίας.
Η μεταβατική περίοδος για τη Μεγάλη Βρετανία ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Το Λονδίνο ξεκαθάρισε στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών ότι δεν είναι διατεθειμένο να ζητήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου.