Λιβύη: Τη χρήση στρατιωτικών βάσεων από την Άγκυρα συζητά η Τρίπολη
Άγκυρα και Τρίπολη συζητούν πιθανή χρήση δύο στρατιωτικών βάσεων της Λιβύης, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα τουρκική πηγή, βάζοντας τις βάσεις για διαρκή τουρκική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις για πιθανή χρήση από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις της ναυτικής βάσης της Μισράτα και της αεροπορικής βάσης της Αλ-Οουατίγια, η οποία ανακατελήφθη πρόσφατα από τις δυνάμεις της υποστηριζόμενης από την Άγκυρα Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (KEE).
Οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης οδήγησαν σε υποχώρηση τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χαφτάρ, που υποστηρίζεται από την Ρωσία, την Γαλλία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις τελευταίες εβδομάδες και ανακατέλαβαν σειρά θέσεων.
Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι είναι πιθανόν να επεκτείνει στην συνεργασία της με την Λιβύη με νέες συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας και των κατασκευών όταν θα τελειώσει η σύρραξη.
«Η χρήση της Αλ-Ουατίγια από την Τουρκία... βρίσκεται στην ατζέντα», δήλωσε η μη κατονομαζόμενη πηγή.
«Είναι επίσης πιθανόν ότι η ναυτική βάση της Μισράτα θα χρησιμοποιείται από την Τουρκία».
Στο πλαίσιο διέρευνσης της συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι προχωρούν σε έρευνες για υδρογονάνθρακες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα έναν χάρτη με τις περιοχές όπου ζήτησε άδεια ερευνών και εξορύξεων η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ. Η περιοχή αφορά επτά σημεία που βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πάνω στη νοητή γραμμή που ξεκινά από τα βορειανατολικά της Ρόδου, συνεχίζει ανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου περνάει ανατολικά της Κρήτης και καταλήγει στα νοτιοανατολικά της μεγαλονήσου.
Η Γαλλία, που εδώ και μήνες πολλαπλασιάζει τις κατηγορίες κατά των περιφερειακών φιλοδοξιών της Τουρκίας, εξέφρασε την Κυριακή την οργή της για μια «πολιτική όλο και περισσότερο επιθετική της Τουρκίας, με επτά τουρκικά πλοία να έχουν λάβει θέση ανοικτά της Λιβύης και μια παραβίαση του εμπάργκο όπλων».