Συρρίκνωση - ρεκόρ 20,4% για τη βρετανική οικονομία
Η βρετανική οικονομία κατέγραψε συρρίκνωση-ρεκόρ 20,4% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο καθώς η χώρα βρισκόταν σε lockdown, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και πιθανόν να είναι το χαμηλότερο επίπεδο πριν από μια μακρά και βραδεία και ανάκαμψη.
Πρόκειται για πτώση άνευ προηγουμένου, που ακολουθεί τη συρρίκνωση κατά 5,8% η οποία είχε καταγραφεί τον Μάρτιο, διευκρίνισε η η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας ONS.
Ο Απρίλιος ήταν ο πρώτος μήνας πλήρους εφαρμογής των μέτρων περιορισμού, που άρχισε την 23η Μαρτίου και είχε αποτέλεσμα την παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας.
«Η μείωση του ΑΕΠ τον Απρίλιο είναι η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τρεις και πλέον φορές ισχυρότερη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και σχεδόν 10 φορές ισχυρότερη από την μεγαλύτερη πτώση πριν από την Covid-19», δήλωσε ο Τζόναθαν Άθοου, στατιστικολόγος της ONS.
Όπως ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 24,5% συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2019.
Μεγαλύτερη ύφεση εδώ και 300 χρόνια
«Πτώση-ρεκόρ του ΑΕΠ στα σημερινά στοιχεία. Αν υπολογίσει κανείς τον Απρίλιο και τον Μάρτιο μαζί, η οικονομία είναι κατά 25% μικρότερη. Η οικονομία τον Απρίλιο, το ίδιο μέγεθος όπως το 2002», ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ο Ρομπ Κεντ-Σμιθ, στατιστικολόγος της ONS.
Η Τράπεζα της Αγγλίας και η αρμόδια κρατική υπηρεσία για τον προϋπολογισμό έχουν προειδοποιήσει ότι η Βρετανία μπορεί να οδεύει φέτος προς τη μεγαλύτερη ύφεση εδώ και τρεις αιώνες.
«Όπως και πολλές άλλες οικονομίες σε όλο τον κόσμο, ο κορωνοϊός έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.
Για τους τρεις μήνες έως τον Απρίλιο, η συνολική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10,4% σε σχέση με την προηγούμενη τρίμηνη περίοδο, επίσης η μεγαλύτερη πτώση από τότε που η ONS άρχισε να δημοσιεύσει μηνιαία οικονομικά στοιχεία το 1997.
«Δεδομένου ότι το lockdown άρχισε να χαλαρώνει τον Μάιο, ο Απρίλιος θα σηματοδοτήσει τη βουτιά στο ΑΕΠ. Άρα έχουμε ξεπεράσει τα χειρότερα», δήλωσε ο Άντριου Γουίσαρτ, οικονομολόγος στην Capital Economics. «Ενώ έχουμε ξεπεράσει τη βουτιά στη δραστηριότητα, το δημοσιονομικό κόστος της κατάρρευσης και η αύξηση του ποσοστού της ανεργίας σε πάνω από 8%, που θα προκύψει, μόλις αρχίζουν να διαφαίνονται».