Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής
Σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου που θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το προσφυγικό η ελληνική πλευρά έχει θέσει τα αιτήματά της με τα οποία ζητά την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της συνθήκης Σένγκεν.
Επίσης, στο κείμενο αναφέρεται η ανάγκη για τον συντονισμό των ευρωπαϊκών χωρών- μελών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με τον αποκλεισμό μονομερών ενεργειών ενώ προωθείται εκ νέου το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων μέσω συγκεκριμένων ποσοστώσεων ανά χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα αναμενόταν ότι θα ζητήσει από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες δέσμευση αντίστοιχη με αυτήν της Γερμανίας ότι έως τις 6 Μαρτίου δεν θα υπάρξει μεταβολή στο σημερινό στάτους, σε ότι αφορά τα σύνορα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δώσει, όπως βεβαίωναν ελληνικές διπλωματικές πηγές, την έγκρισή της για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων (Μεταναστευτικό + Σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας), η έκδοση του οποίου απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη μέλη. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται στο προσχέδιο, αφού καλύπτεται από την ταυτόσημη γερμανική θέση για αποκλεισμό μονομερών ενεργειών υπό την απειλή βέτο.
Η τριμερής συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα πραγματοποιείται αυτή την ώρα πριν από την έναρξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στην ατζέντα της συζήτησης περιλαμβάνεται η προσφυγική κρίση και τα θέματα που σχετίζονται με την ελληνική οικονομία.
Η Αυστρία, εξόργισε χθες τους αρκετούς από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν ανακοίνωσε ένα ημερήσιο όριο στις αιτήσεις ασύλου και σήμερα δηλώνει ότι θα παραμείνει στην ίδια θέση ενώ προαναγγέλλει την πρόθεση να εισαγάγει ακόμη αυστηρότερα όρια στο μέλλον.