ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλειστικό CNNi: Ο εκπρόσωπος του Πούτιν απαντά στην κριτική που δέχεται η Ρωσία για τον κορωνοϊό

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

H Ρωσία είναι μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς είναι η τρίτη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία. Και παρόλο που η κυβέρνηση της χώρας έχει δεχτεί έντονη κριτική τόσο εκ των έσω όσο και από το εξωτερικό, το Κρεμλίνο, μέσω του εκπροσώπου της, Ντμίτρι Πέσκοφ, επιμένει ότι όλα έγιναν καλά.  

Οι Ρώσοι γιατροί έχουν περιγράψει τις βασικές ελλείψεις στον εξοπλισμό, ελλείψεις που ωστόσο οι διοικήσεις των νοσοκομείων και οι τοπικές κυβερνήσεις αρνούνται κατηγορηματικά. Ακόμη και το κατά πόσο είναι αντιπροσωπευτικοί της κατάστασης οι αριθμοί που ανακοινώνονται τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ, ο οποίος επέστρεψε στα καθήκοντά του αφού νοσηλεύτηκε με κορωνοϊό τον Μάιο, υπερασπίζεται τους χειρισμούς της χώρας του απέναντι στον κορωνοϊό.

Μιλώντας αποκλειστικά στο CNNi, ο Πεσκόφ αρνήθηκε ότι ο κορωνοϊός προκάλεσε εσωτερική πολιτική κρίση με τον πρόεδρο Πούτιν να μπαίνει στο στόχαστρο, ενώ υποστήριξε και ότι το σύστημα υγείας της Ρωσίας έσωσε πολλές ζωές παρά τη δοκιμασία στην οποία τέθηκε.

Η πανδημία δοκίμασε και την συνήθως υψηλή δημοτικότητα του Πούτιν. Τον Απρίλιο και τον Μάιο η δημοφιλία του προέδρου έπεσε κάτω από το 60%, ένα ποσοστό που είχε να δει περίπου 20 χρόνια, όταν πρωτοανέλαβε καθήκοντα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ωστόσο το αρνείται: «Μας απασχολεί αυτή η πανδημία και μας απασχολεί ο αντίκτυπος που θα έχει στην οικονομία της χώρας», λέει ο Πέσκοφ. «Ο πρόεδρος Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα προσωπικά του ποσοστά, ότι αν είσαι αληθινός ηγέτης ενός κράτους δεν πρέπει να σκέφτεσαι τα ποσοστά σου, γιατί τότε δεν μπορείς να λάβεις υπεύθυνες αποφάσεις.

Η πανδημία είχε σημαντική επίπτωση στην πολιτική σκηνή της χώρας αφού οδήγησε σε αναβολή το προγραμματισμένο δημοψήφισμα αναφορικά με την συνταγματική μεταρρύθμιση που ανοίγει τον δρόμο για τον Πούτιν προκειμένου να διατηρήσει την ηγεσία μέχρι το 2036.

«Μαγειρεμένοι» αριθμοί;

Τον Μάρτιο, ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού ήταν «υπό έλεγχο». Ωστόσο, τις επόμενες εβδομάδες η Ρωσία γνώρισε αλματώδη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων αναγκάζοντας τον Πούτιν να αναβάλει το δημοψήφισμα.

Ερωτηθείς τι πήγε στραβά στην προσπάθεια της Ρωσίας να συγκρατήσει τον ιό, ο Πέσκοφ απάντησε: «Τίποτα δεν πήγε στραβά εκτός από τον ίδιο τον κορωνοϊό. Αρχικά, έχουμε έναν αριθμό πόλεμος με μεγάλη πυκνότητα. Και αυτές οι πόλεις είναι οι πλέον πληττόμενες πόλεις στον κόσμο. Αυτό συνέβη και με τη Μόσχα».

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων αντικατοπτρίζει την μαζικότητα των τεστ. «Η χώρα μας πραγματοποιεί τον μεγαλύτερο πιθανό αριθμό τεστ για τον κορωνοϊό. Και όσα περισσότερα τεστ κάνεις, τόσα περισσότερα κρούσματα εντοπίζεις», λέει.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό αμφισβητείται έντονα στη Ρωσία, εγείροντας ανησυχίες ότι οι τοπικές αρχές «μαγειρεύουν» τα νούμερα. Το Μάιο, εν μέσω ενός μεγάλου κύματος θανάτων στην πόλη, το υγειονομικό τμήμα της Μόσχας δήλωσε ότι προσμετρά μόνο τους θανάτους που εντοπίζονται κατά την νεκροψία να έχουν προκληθεί απευθείας από επιπλοκές του κορωνοϊού, ένας αριθμός που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 40% των περιπτώσεων.

Η πανδημία, δίκοπο μαχαίρι για τα αυταρχικά καθεστώτα

Ο Πεσκόφ, από την άλλη, ερμηνεύει τον χαμηλό αριθμό θανάτων ως συνέπεια του «αποτελεσματικού» συστήματος υγείας. «’Σκεφτήκατε ποτέ την πιθανότητα το σύστημα υγείας της Ρωσίας να είναι πιο αποτελεσματικό;’ λέει, προσθέτοντας ότι «έδωσε τη δυνατότητα σε περισσότερους ανθρώπους να ζήσουν».

Παρόλα αυτά, αρκετές είναι οι αναφορές ανά τη χώρα που περιγράφουν τον αγώνα των νοσοκομείων να φροντίσουν τους αρρώστους αλλά και το δικό τους προσωπικό. Οι γιατροί παραπονιούνται για δύσκολες συνθήκες, έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού και απλήρωτο προσωπικό, επικρίσεις που ωστόσο αμφισβητούνται από τους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόλις 100 γιατροί και νοσηλευτές έχουν πεθάνει μέχρι τώρα από κορωνοϊό. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στην υγεία τοποθετούν τον αριθμό των νεκρών σε πάνω από 300. Ακόμη και επίσημες αναφορές στα κρατικά μέσα παραδέχονται χιλιάδες κρούσματα ανάμεσα στο υγειονομικό προσωπικό.

Την ίδια ώρα οι πολιτικοί αντίπαλοι του Πούτιν εκμεταλλεύονται τους πρώιμους πανηγυρισμούς του προέδρου περί επιτυχούς αντιμετώπισης του κορωνοϊού για να εξαπολύσουν την επίθεσή τους. Επικρίνεται επίσης και η αμφιλεγόμενη απόφαση να στείλει η Ρωσία αναπνευστήρες και άλλον ιατρικό εξοπλισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη στιγμή που η πανδημία κλιμακωνόταν στη Ρωσία.

Restart στις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Ο Πεσκόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο μπορεί να σηματοδοτήσουν την αρχή στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας, και ότι ο κορωνοϊός θα πυροδοτήσει παγκόσμια συζήτηση για τον χειρισμό μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων: «Θα πρέπει όλοι να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι και να σκεφτούμε τα μαθήματα αυτής της πανδημίας για κάθε χώρα ξεχωριστά και για όλον τον κόσμο», λέει.

Το CNNi μίλησε με τον Πεσκόφ την ημέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων στη Μόσχα, γεγονός που επιτρέπει στους Μοσχοβίτες και βγαίνουν χωρίς περιορισμούς από τα σπίτια τους και να ταξιδεύουν στην πόλη χωρίς ηλεκτρονικά πάσα. Και παρόλο που χιλιάδες κρούσματα εξακολουθούν να καταγράφονται καθημερινά, αυτό το βήμα προς την κανονικότητα θα επιτρέψει επιτέλους στο Κρεμλίνο να προχωρήσει μπροστά: η κυβέρνηση επαναπρογραμμάτισε το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές για την 1η Ιουλίου.

Exclusive: Did Russia pass the coronavirus test? Kremlin spokesman Dmitry Peskov responds, by Matthew Chance, Zahra Ullah and Nathan Hodge, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης