Το Χιούστον αποχαιρέτησε τον Τζορτζ Φλόιντ - Συγκίνηση στην κηδεία του
Στο Χιούστον των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε η κηδεία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ που δολοφονήθηκε στις 25 Μαΐου -σε κοινή θέα- από λευκούς αστυνομικούς, στη Μινεάπολη.
Στην τελετή αποχαιρετισμού συμμετείχαν περίπου 500 καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων και ορισμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά και διασημότητες.
Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία, η σορός του μεταφέρθηκε στη γειτονική πόλη Πέρλαντ για την ταφή, δίπλα στο μνήμα της μητέρας του. Οι Αρχές έλαβαν μέτρα για να διευκολύνουν όλους όσοι θελήσουν να αποτίσουν τα σέβη τους στον αποθανόντα.
«Είναι ώρα να τιμήσουμε τη ζωή του», είπε η πάστορας Μία Ράιτ στην κατάμεστη από κόσμο εκκλησία Fountain of Praise.
«Ίσως να κλάψουμε, να πενθήσουμε, όμως θα βρούμε την ανακούφιση και την ελπίδα», συμπλήρωσε, καθώς άνοιξε την τελετή.
Ο αιδεσιμώτατος Αλ Σάρπτον, αναφερόμενος στο κληροδότημα που άφησε πίσω του ο αποθανών, μίλησε για το παγκόσμιο κίνημα που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τον φόνο του.
«Σε όλο τον κόσμο, ο κόσμος διαδηλώνει φωνάζοντας το όνομά σου. Παρά την πανδημία, βγαίνουν στους δρόμους γιατί τους άγγιξες. Σήμερα οδηγείσαι στην αιώνια ανάπαυση, ωστόσο το κίνημα δεν θα σταματήσει μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Μέχρι να υπάρχει μία καθολική δικαιοσύνη», είπε και προσέθεσε:
«Το έθνος θα θυμάται για πάντα το όνομά σου, γιατί ο δικός σου λαιμός μάς αντιπροσωπεύει όλους. Πάλεψες. Διατήρησες την πίστη σου. Τελείωσε η πορεία του. Προχώρα και αναπαύσου. Πήγαινε να δεις τη μαμά σου. Θα συνεχίσουμε τη μάχη».
Ο Δημοκρατικός βουλευτής του Τέξας Αλ Γκριν, ο οποίος βρέθηκε στην τελετή, είπε με την σειρά του - απευθυνόμενος στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ.
«Όλο αυτό δεν είναι απλά μια μεμονωμένη στιγμή των καιρών μας, είναι ένα κίνημα που επηρεάζει την εποχή μας», υπογράμμισε.
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν τη μνήμη του 46χρονου Αφροαμερικανού.
«Όσο αναπνέω, θα αποδοθεί δικαιοσύνη»
«Όσο αναπνέω, θα αποδοθεί δικαιοσύνη». Με αυτά τα συγκινητικά λόγια η ανιψιά του Τζορτζ Φλόιντ, Μπρουκ Γουίλιαμς αποχαιρέτισε το θείο της.
Η Μπρουκ δήλωσε πως κανένας από τους τέσσερις αξιωματικούς που ευθύνονται για τον θάνατο του Φλόιντ δεν έδειξε να έχει «καρδιά ή ψυχή».
«Αυτός ο αξιωματικός δεν έδειξε να έχει τύψεις ενώ παρακολουθούσε την ψυχή του θείου μου να βγαίνει από το σώμα του. Παρακάλεσε και παρακάλεσε πολλές φορές για να σηκωθεί, αλλά τον πατούσατε πιο δυνατά. Γιατί πρέπει το σύστημα να είναι διεφθαρμένο;» διερωτήθηκε.
Στη συνέχεια παρακάλεσε να σταματήσουν τα εγκλήματα μίσους. «Κάποιος είπε "να γίνει η Αμερική ξανά σπουδαία". Αλλά πότε ήταν σπουδαία η Αμερική;», κατέληξε η νεαρή.
«Ημέρα Τζορτζ Φλόιντ» η 9η Ιουνίου
Ο δήμαρχος του Χιούστον, Σιλβέστερ Τέρνερ ανακοίνωσε πως η 9η Ιουνίου θα είναι εφεξής «Ημέρα Τζορτζ Φλόιντ» στην πόλη του Χιούστον.
«Τον τιμούμε, όχι γιατί ήταν τέλειος, τον τιμούμε σήμερα γιατί όταν πήρε την τελευταία του πνοή, έδωσε την ευκαιρία σε εμάς να αναπνεύσουμε», είπε ο Τέρνερ, στον επικήδειό του.