ΚΟΣΜΟΣ

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δεν θα πάρουμε την άδεια της Αθήνας για να κάνουμε τζαμί την Αγία Σοφία

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δεν θα πάρουμε την άδεια της Αθήνας για να κάνουμε τζαμί την Αγία Σοφία
Turkish Presidency via AP, Pool

Νέες απειλές εξαπέλυσε το βράδυ της Δευτέρας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Αθήνα αναφορικά με την Αγία Σοφία και την μετατροπή της σε τζαμί.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό κανάλι TRT, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στις ελληνικές αντιδράσεις που έχουν προκύψει για το ζήτημα, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αναμειγνύεται στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να πάρει την άδεια της Αθήνας και έστειλε μήνυμα πως η «Τουρκία δεν θα κάνει την παραμικρή παραχώρηση». «Η Ελλάδα δεν διοικεί αυτήν την γη, επομένως πρέπει να αποφεύγει τέτοιες τοποθετήσεις. Αν η Ελλάδα δεν γνωρίζει τη θέση της, η Τουρκία γνωρίζει πώς να απαντά».

«Τώρα [η Ελλάδα] άρχισε κάτι καινούριο. Λένε 'μην κάνετε ποτέ την Αγιά Σοφιά τζαμί'. Το προτείνετε ή μας δίνετε εντολές; Γιατί δεν πρόκειται ποτέ να σας πάρουμε την άδεια. Μήπως είστε άνθρωποι της τουρκικής διοίκησης;» είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Νωρίτερα, σχολιάζοντας το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, θέμα που θα εξετάσει το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας στις 2 Ιουλίου, ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε:

«Η Αγία Σοφία είναι τέμενος, σύμβολο της κατάκτησης από τον τουρκικό μουσουλμανικό λαό. Πρόκειται για αλήθεια που δεν αλλάζει και πρέπει όλοι να αντιληφθούν. Με το θέλημα του Αλλάχ, το κάλεσμα για προσευχή (σ.σ. εζάν) θα ακουστεί από τους μιναρέδες της Αγίας Σοφίας κι όχι ο ήχος της καμπάνας».

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Τραμπ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης κρίσιμα διμερή και περιφερειακά ζητήματα, όπως η Λιβύη, η Συρία και η Ανατολική Μεσόγειος».

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι τελευταίες προσπάθειες για την εξάλειψη της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και για την επανεκκίνηση των οικονομιών των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι αναφορικά με την κατάσταση στη Λιβύη οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε «ορισμένα ζητήματα» που σχετίζονται με τις εξελίξεις στην περιοχή αυτήν.

«Μια νέα εποχή μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ μπορεί να ξεκινά μετά το τηλεφώνημά μας. Συμφωνήσαμε σε ορισμένα θέματα», είπε ο Ερντογάν στη δημόσια τηλεόραση TRT.

Πρόσθεσε ότι θα συζητήσει το θέμα της Λιβύης και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σημειώνεται πως προ ολίγων ημερών, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν σε έρευνες για υδρογονάνθρακες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ