Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: 13η ημέρα μαζικών διαδηλώσεων σε πολλές χώρες
Νέες μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες, για 13η συνεχή νύχτα σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ αλλά και σε αρκετές ακόμη χώρες στον πλανήτη στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, ενός άοπλου Αμερικανού την ώρα που βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση.
Σε αντίθεση με τα συλλαλητήρια προηγούμενων ημερών, οι περισσότερες συγκεντρώσεις της Κυριακής στις ΗΠΑ ήταν κατά κύριο λόγο ειρηνικές.
Δεν έλειψαν ωστόσο κάποια περιστατικά βίας, όπως στο Σιάτλ όταν ένα άτομο τραυματίστηκε αφού αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος διαδηλωτών. Στη συνέχεια, ο οδηγός του οχήματος έβγαλε όπλο και πυροβόλησε προς τον κόσμο, λίγο πριν συλληφθεί από τις αστυνομικές Αρχές.
Στην Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά κατά της αστυνομικής βίας.
Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος αναμείχθηκε με το πλήθος στην Ουάσινγκτον προκειμένου να διαμαρτυρηθεί.
Μάλιστα ο ίδιος ο Ρόμνεϊ ανέβασε σχετικό φωτογραφικό υλικό στον λογαριασμό του στο Instagram.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε και πολλές ακόμη χώρες.
Στη Βραζιλία, οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στο κίνημα Black Lives Matter πήραν τη μορφή διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Μπολσονάρου, με αφορμή και τον τρόπο που χειρίζεται την πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Περίπου 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Σάο Πάολο, ξαπλώνοντας στο έδαφος και φωνάζοντας: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Φλόιντ.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες σε περίπου 20 πόλεις της Γερμανίας ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις. Σύμφωνα με στοιχεία των αστυνομικών αρχών οι μεγαλύτερες πραγματοποιήθηκαν στο Μόναχο με 25.000 άτομα, το Βερολίνο με 15.000 το Αμβούργο με 14.000 και τη Φρανκφούρτη με 8.000. Χιλιάδες συμμετείχαν και στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Κολωνία και τη Στουτγάρδη.
Μαζική διαδήλωση στη Φρανκφούρτη (AP Photo/Michael Probst)
Χιλιάδες Ισπανοί διαδήλωσαν χθες στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη κατά του ρατσισμού, με αφορμή τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, πριν από δύο εβδομάδες.
Διαδηλώσεις έγιναν επίσης σήμερα στις Βρυξέλλες, τη Γλασκώβη, την Κοπεγχάγη και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Δεύτερη ημέρα επεισοδίων στη Βρετανία
Στη Βρετανία, διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους του Μπρίστολ για να διαμαρτυρηθούν για τον ρατσισμό και την αστυνομική βία γκρέμισαν το άγαλμα ενός γνωστού δουλεμπόρου που πέθανε στις αρχές του 18ου αιώνα, του Έντουαρντ Κόλστον, το οποίο έστεκε στο κέντρο της πόλης.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, προειδοποιώντας ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν υποστήριξε το βράδυ της Κυριακής ότι οι αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στη Βρετανία «υπονομεύτηκαν από τραμπουκισμούς».
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους του Λονδίνου την Κυριακή, διαδηλώνοντας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.
Προς το τέλος της συγκέντρωσης, σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές με την αστυνομία, ενώ κάποια στιγμή ένα άλογο της αστυνομίας σκόρπισε τον πανικό αφού τραυμάτισε τη γυναίκα αστυνομικό που βρισκόταν επάνω του.
Το Σάββατο 14 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, οι δύο εκ των οποίων σοβαρά, σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και έφιππων αστυνομικών κοντά στην κατοικία του Τζόνσον, στην Ντάουνινγκ Στριτ.
«Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται ειρηνικά και τηρώντας τις αποστάσεις, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να επιτίθενται στην αστυνομία», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός. «Αυτές οι διαδηλώσεις υπονομεύτηκαν από τραμπουκισμούς – και προδίδουν τον σκοπό που υποτίθεται ότι υπηρετούν. Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν», πρόσθεσε.