Financial Times: «Αερογέφυρα» τουριστών με την Ελλάδα επιχειρεί η Βρετανία
Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Τουρκίας, επιθυμούν να υιοθετήσουν «αερογέφυρες» τον επόμενο μήνα που θα επέτρεπαν στους Βρετανούς τουρίστες να επισκεφθούν μεσογειακά θέρετρα χωρίς καραντίνα για 14 ημέρες μετά την επιστροφή τους στη Βρετανία, όπως αναφέρουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους.
Σύμφωνα με το αυστηρό νέο σύστημα καραντίνας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι περισσότεροι επισκέπτες πρέπει να απομονωθούν για δύο εβδομάδες μόλις επιστρέψουν. Ωστόσο, ενώ ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αυτή την εβδομάδα είπε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν εγχώριες διακοπές, πρόσθεσε ότι οι υπουργοί συζητούν την υιοθέτηση «διαδρόμων μεταφορών» για να αποκλείσουν χώρες με χαμηλά ποσοστά μόλυνσης από τους κανόνες καραντίνας. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο όταν τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι ασφαλές να το πράξει», πρόσθεσε.
Υπήρξε σκεπτικισμός σχετικά με το αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα ήθελαν να επιτύχουν ταξιδιωτικές συμφωνίες με τη Βρετανία, δεδομένου του υψηλού ποσοστού μόλυνσης, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου από κορωνοϊό μεταξύ χωρών που παράγουν συγκρίσιμα δεδομένα, σύμφωνα με την ανάλυση των Financial Times. Ωστόσο, αξιωματούχοι σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δήλωσαν ότι ελπίζουν για συμφωνίες πριν από την καλοκαιρινή περίοδο των διακοπών αντικατοπτρίζοντας την οικονομική σημασία να κάνουν διακοπές Βρετανοί τουρίστες σε μεσογειακά θέρετρα.
Τρία εκατομμύρια Βρετανοί πέρυσι στην Ελλάδα
Όπως αναφέρουν οι FT όλα τα ελληνικά αεροδρόμια θα είναι ανοιχτά από την 1η Ιουλίου σε διεθνείς πτήσεις -συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών - με τυχαίο έλεγχο των αφίξεων. Ένας αξιωματούχος της Αθήνας δήλωσε ότι υπήρξε «έντονη» συζήτηση με τη συμβουλευτική επιτροπή επιδημιολόγων της κυβέρνησης σχετικά με το εάν θα επιτραπεί στους τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου να εισέλθουν στη χώρα από την 1η Ιουλίου ή να περιμένουν μέχρι να πέσει ο αριθμός των βρετανικών κρουσμάτων.
«Αποφασίστηκε να ανοίξουμε σε όλους ταυτόχρονα χωρίς διακρίσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μας μετά τη Γερμανία», είπε ο έλληνας αξιωματούχος. Να σημειωθεί πως πάνω από 3 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι.
Την ίδια στιγμή, η Πορτογαλία ελπίζει ότι το σχετικά χαμηλό επίπεδο κρουσμάτων θα συμβάλει στη διασφάλιση συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία έδωσε 3 εκατομμύρια από τους συνολικά 16 εκατομμύρια ξένους τουρίστες πέρυσι στην Πορτογαλία. Ο Augusto Santos Silva, υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Η Πορτογαλία σχεδιάζει να ελέγχει τις θερμοκρασίες των επιβατών κατά την άφιξή τους, αλλά απέκλεισε την απομόνωση των τουριστών.
Παράλληλα, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος στην Τουρκία, ο οποία είχε 2,6 εκατομμύρια τουρίστες απο το Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, δήλωσε στους FT ότι μια συμφωνία είναι κοντά, με μια προσωρινή ημερομηνία για την επανάληψη των ταξιδιών μεταξύ των δύο χωρών που ορίστηκε στις 15 Ιουλίου. «Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε στενή επαφή», είπε ο αξιωματούχος. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια πολύ σημαντική χώρα για εμάς». Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από την πορεία των βρετανικών λοιμώξεων, πρόσθεσε.