ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Πότε θα τελειώσει η πανδημία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Κορωνοϊός: Πότε θα τελειώσει η πανδημία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Dominic Lipinski / PA via AP

Κάποιες χώρες έχουν παρατηρήσει «αύξηση» των κρουσμάτων της covid-19, καθώς χαλαρώνουν το lockdown και οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύονται απέναντι στον κορωνοϊό, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Σχετικά με τις αυξήσεις (των κρουσμάτων): ναι έχουμε δει σε κάποιες χώρες του κόσμου, δεν μιλώ συγκεκριμένα για την Ευρώπη, όταν χαλαρώνει το lockdown, όταν χαλαρώνουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης οι άνθρωποι καμιά φορά το ερμηνεύουν αυτό ωςεντάξει, τελείωσε’», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις εκπρόσωπος του ΠΟΥ σε ενημέρωση από τη Γενεύη.

«Δεν έχει τελειώσει. Δεν θα τελειώσει μέχρι να μην υπάρχει ιός πουθενά στον κόσμο», τόνισε.

Τέλος, πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές στις ΗΠΑ θα πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα κατά τις συναθροίσεις τους.

Τα τρία σενάρια για την εξέλιξη του ιού στην Ελλάδα

Τρία είναι τα σενάρια της εξέλιξης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως τα παρουσίασε ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή τα σενάρια αυτά είναι:

1. Συνέχιση της παρουσίας του ιού με μικρά κύματα τα οποία θα είναι λίγο μεγαλύτερα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και μετά θα πέσουν πάλι όπως τώρα. Ο ιός θα κρατήσει την παρουσία του 24 – 48 μήνες συνολικά και στην συνέχεια θα γίνει ένας απλός ιός του αναπνευστικού.
2. Να είναι πολύ μικρός ο αριθμός κρουσμάτων και να αρχίσει σιγά σιγά να σβήνει μέσω των μέτρων που παίρνουμε.
3. Υπάρχει και το κακό σενάριο ενός δεύτερου ίδιου ή και μεγαλύτερου κύματος αλλά αυτό θα βρει την παγκόσμια κοινωνία καλύτερα προετοιμασμένη.

Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων ο καθηγητής εξήγησε πως «ο ιός δεν εξαφανίστηκε στην Ξάνθη, παραμένει σε διάφορες δομές της περιοχής εκείνης με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχώς μια μικρή ροή κρουσμάτων».

«Μας ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων στις γειτονικές χώρες»

Ο Χαράλαμπος Γώγος αναφέρθηκε και στο αν πρέπει να μας ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων στις γειτονικές χώρες.

«Πρέπει να μας ανησυχεί η εν γένει δραστηριότητα παγκοσμίως. Στην ευρωπαϊκή ήπειρο εκεί που ξεκίνησε, έχουμε σαφώς μια γενικότερη μείωση κρουσμάτων. Στις ΗΠΑ παραμένει η κατάσταση. Αλλά έχουμε όλη την Λατινική Αμερική που αρχίζει και φουντώνει. Στην Τουρκία μπήκαν σε καραντίνα 15 πόλεις. Στην Αίγυπτο αρχίζουν και εμφανίζονται εστίες καινούργιες. Στην Ινδία. Επομένως, είναι μια νόσος που υπάρχει» επεσήμανε ο ίδιος.

«Είμαστε επιφυλακτικοί και το καλοκαίρι με τον τουρισμό δημιουργεί ανησυχίες, επιφυλακτικότητα και για αυτό τον λόγο γίνονται συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων για να δούμε τον ασφαλέστερο τρόπο για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού χωρίς να σταματήσουμε την ροή των τουριστών» υπογράμμισε ο ίδιος.

Τόνισε δε, πως η απόσταση είναι η κυριότερη σύσταση που υπάρχει αυτή την στιγμή. «Απ' όλα τα μέτρα η αποστασιοποίηση είναι το πιο σημαντικό με μεγάλη επίδραση στην μετάδοση της νόσου ειδικά πάνω από 1,5 – 2 μέτρα. Επομένως αυτό πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ακόμα και όταν έρθουν οι τουρίστες» επεσήμανε.

Το χειρότερο σενάριο σε περίπτωση που υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων είναι όχι μόνο να διακοπούν η πτήσεις αλλά και να κλείσουν οι ξενοδοχειακές δομές τόνισε ο καθηγητής.

«Αν υπάρχει μεγάλη επιδημιολογική βαρύτητα σε κάποιες μπορεί να καθυστερήσουμε τις πτήσεις από τις συγκεκριμένες χώρες», ανέφερε ο κ. Γώγος.