ΚΟΣΜΟΣ

Οχυρωμένοι σε εθνικές πολιτικές, οι Ευρωπαίοι αναζητούν συλλογική λύση στο προσφυγικό

Οχυρωμένοι σε εθνικές πολιτικές, οι Ευρωπαίοι αναζητούν συλλογική λύση στο προσφυγικό
REUTERS/Olivier Hoslet/Pool

Έχοντας μείνει μετεξεταστέοι στα μαθήματα ανθρωπισμού που διαχρονικά παραδίδουν στον υπόλοιπο κόσμο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με το προσφυγικό και τις συνακόλουθες σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας να κυριαρχούν στην ατζέντα.

Η Αυστρία θα προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου της να επιβάλλει όριο στον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που επιτρέπει να περνούν τα σύνορά της, ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, προσερχόμενος στη σύνοδο.

“Από πολιτική άποψη θα πω ότι θα επιμείνουμε σε αυτό. Η Σουηδία και η Γερμανία θα πρέπει να μιλήσουν η καθεμιά για λογαριασμό της, αλλά είναι αδιανόητο για την Αυστρία να υποδέχεται τους αιτούντες άσυλο όλης της Ευρώπης”, είπε ο Φάιμαν προσερχόμενος για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

“Έπειτα από την υποδοχή 100.000 προσφύγων δεν μπορούμε να πούμε στον λαό της Αυστρίας ότι απλά θα συνεχίσουμε έτσι”, πρόσθεσε ο Φάιμαν.

Νωρίτερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεμήνυσε με επιστολή της στην Αυστρία πως το σχέδιό της για την επιβολή ορίου στον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που επιτρέπει να εισέρχονται στην επικράτειά της αντίκειται ‘σαφώς’ στο κοινοτικό δίκαιο.

«Αυτό που με απασχολεί σήμερα είναι το μέλλον της Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά τη Μ. Βρετανία, τους πρόσφυγες, την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας, την αγροτική κρίση», δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «αναγκαία» μια συμφωνία με τη Βρετανία, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι πιθανή εφόσον «πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις».

Όπως τόνισε:

Η Μ. Βρετανία πρέπει να μείνει στην ΕΕ. Αυτή είναι η επιθυμία μου, αλλά πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ. Γιατί διαφορετικά και ένα άλλο κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει εξαιρέσεις. Μπορούμε να έχουμε ένα συμβιβασμό, αλλά πρέπει να πηγαίνει την Ευρώπη μπροστά όχι να τη σταματάει.

av

“Θα παλέψω για την Βρετανία και αν υπάρξει μια καλή συμφωνία θα την πάρω”, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Καμέρον.

“Έχουμε σημαντική δουλειά να κάνουμε σήμερα και αύριο. Θα είναι δύσκολα. Θα παλέψω για τη Βρετανία και αν υπάρξει μια καλή συμφωνία, θα την πάρω. Αλλά δεν θα συμφωνήσω σε κάτι που δεν απαντά σε αυτό που χρειαζόμαστε. Νομίζω πως είναι πιο σημαντικό να το κάνουμε σωστά από το να το κάνουμε γρήγορα. Αλλά με καλή θέληση και σκληρή δουλειά μπορούμε να πάρουμε μια καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία”, ήταν η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τρεις κρίσεις παράλληλα. Τη χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση ασφάλειας και την προσφυγική κρίση».

«Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά ενωμένοι και αλληλέγγυοι παντού, όχι μόνο στη βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης, αλλά και στην νοτιοανατολική και στη μεσογειακή πλευρά της» προσέθεσε ο πρωθυπουργός και τόνισε:

Η λύση στην προσφυγική κρίση δεν είναι το χτίσιμο φραχτών και η προώθηση του ρατσισμού στην Ευρώπη. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τείχη και ξενοφοβία. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν μπορεί να είναι μόνο για κάποιους και για κάποιους άλλους «α λα καρτ».

Η βαθιά διαίρεση της ΕΕ στο μεταναστευτικό αντανακλάται στο κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τα βλέμματα όλων στρέφονται στην Άνγκελα Μέρκελ, η οποία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, εξαιτίας της γενναιόδωρης πολιτικής της στο προσφυγικό, όπως είχε παρουσιαστεί μετά βαΐων και κλάδων τον Σεπτέμβριο. Οι εσωτερικές πιέσεις στη Γερμανία και τους οικονομικούς συμμάχους της έσπασε το αραγές έως τότε μέτωπο, όπως παρουσιαζόταν στα Eurogroup των ελληνικών διαπραγματεύσεων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει πλέον απέναντί της έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών που εισηγούνται ακόμη και σφράγισμα των συνόρων κατά μήκος της βαλκανικής οδού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ