Δολοφονία Τζορζ Φλόιντ: Ταραχών συνέχεια στις ΗΠΑ - Πιθανή η στρατιωτική επέμβαση
Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στις ΗΠΑ καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας σε δεκάδες πόλεις και οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί στρατιωτικής επέμβασης «για την αποκατάσταση της τάξης» δεν πτόησε τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που ζητούν κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς διακρίσεις, ίση μεταχείριση και τερματισμό της αστυνομικής βίας, μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από τον λευκό -πρώην πλέον- αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εθνοφρουράς, το επίπεδο της βίας που υπήρξε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη ήταν μειωμένο, παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ήταν ίδια ή και μεγαλύτερη, συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες.
Περισσότεροι από 18.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς συνδράμουν τις αστυνομικές δυνάμεις σε πάνω από 29 πολιτείες των ΗΠΑ. Ο αριθμός των κινητοποιημένων μελών της εθνοφρουράς είναι σχεδόν ίδιος με τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται σε ενεργή υπηρεσία στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Στη Νέα Υόρκη, τα επεισόδια ξεκίνησαν το βράδυ της Δευτέρας πριν την επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ έως την Κυριακή 7 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο.
Η οικονομική πρωτεύουσα των ΗΠΑ μετατράπηκε εκ νέου σε θέατρο ταραχών χθες το βράδυ, ιδίως στη συνοικία Μιντάουν, στην καρδιά του Μανχάταν. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο δήλωσε ότι η αστυνομία της Νέας Υόρκης απέτυχε να προστατεύσει τις επιχειρήσεις και τους πολίτες από τις λεηλασίες και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες τη Δευτέρα.
«Η αστυνομία της Νέας Υόρκης και ο δήμαρχος δεν έκαναν τη δουλειά τους τη χθεσινή νύχτα. Πιστεύω ότι ο δήμαρχος υποτιμά το μέγεθος του προβλήματος».
Σύμφωνα με τον Κουόμο, η αστυνομία της Νέας Υόρκης θα έπρεπε να κινητοποιήσει μεγαλύτερο αριθμό από τους 38.000 αστυνομικούς της, για να αντιμετωπίσει τα περιστατικά λεηλασιών και βανδαλισμών.
Επιπλέον, ο Κουόμο επέκρινε τον πρόεδρο Τραμπ για την απάντησή του στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποίησε τη θέση του και τη δυνατότητα δημόσιου λόγου που έχει, για να επικεντρωθεί, κυρίως, σε όσους κάνουν λεηλασίες, προκειμένου να «μην χρειαστεί να μιλήσει για τη δολοφονία» του Τζορτζ Φλόιντ.
Διαδηλωτές στο Παρίσι κατέκλυσαν τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας ενάντια στην αστυνομική βία με «επίκεντρο» το κτήριο του Ανώτατου Δικαστηρίου, παρά το γεγονός ότι η αστυνομία κήρυξε παράνομη τη σημερινή συγκέντρωση, σύμφωνα με το CNNi.
Η διαμαρτυρία οργανώθηκε από την Ασσά Τραορέ, αδελφή του Ανταμά Τραορέ, ενός 24χρονου μαύρου που πέθανε στα προάστια του Παρισιού, το 2016 όντας υπό κράτηση, αφού προηγουμένως είχε χτυπηθεί και ακινητοποιηθεί από τη γαλλική αστυνομία.
Μαζική πορεία με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, στο Σίδνεϋ αψηφώντας τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ενάντια στην αστυνομική βία και ζητώντας την απόδοση δικαιοσύνης για τη δολοφονία του Φλόιντ.
Τα όσα διαδραματίζονται στις ΗΠΑ από τις 25 Μαΐου -ημέρα δολοφονίας του Αφροαμερικανού- προκαλούν θεσμικές αντιδράσεις εκτός αμερικανικών συνόρων.
O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σοκαρισμένη και συγκλονισμένη από τον θάνατο του Τζόρτζ Φλόιντ». «Πρόκειται για κατάχρηση εξουσίας. Πρέπει να την καταγγείλουμε, να την καταπολεμήσουμε, στις Ηνωμένες Πολιτείες και οπουδήποτε αλλού», δήλωσε ο Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
«Νομίζω πως όλες οι κοινωνίες πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση απέναντι στην χρήση υπερβολική βίας. Πρέπει να διασφαλίσουμε παντού, ιδιαίτερα στις κοινωνίες που στηρίζονται στο κράτος δικαίου, τη δημοκρατική αντιπροσώπευση και τον σεβασμό των ελευθεριών, ότι οι άνθρωποι που έχουν επιφορτιστεί με την επιτήρηση της τάξης δεν χρησιμοποιούν τις δυνατότητές τους όπως στην περίπτωση του πολύ πολύ ατυχούς θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ».
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, χαρακτήρισε κατανοητές και νόμιμες τις διαδηλώσεις που επεκτείνονται στις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι θα είναι σε επαφή με τις αμερικανικές αρχές σχετικά με την αστυνομική επίθεση με πλαστικές σφαίρες και τις απειλές περί σύλληψης που δέχτηκε συνεργείο της Deutsche Welle κατά τη δημοσιογραφική κάλυψη μιας διαμαρτυρίας στη Μινεάπολη.
«Οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς κίνδυνο για την ασφάλειά τους. Τα δημοκρατικά κράτη, που διέπονται από την κυριαρχία του νόμου, πρέπει να εφαρμόζουν τα πιο υψηλά στάνταρ όσον αφορά την προστασία της ελευθερίας του Τύπου», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
Στο «στόχαστρο» τα ΜΜΕ
Οι επιθέσεις της αστυνομίας στους εργαζόμενους στον Τύπο είναι κάτι που συνήθως συναντά κανείς σε χώρες με αυταρχικά καθεστώτα, αλλά όπως αναφέρουν οι New York Times, είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια στις ΗΠΑ, οπού η ελευθερία του Τύπου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη.
Ο βραβευμένος ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat έχει καταγράψει περισσότερες από 110 περιπτώσεις αστυνομικών επιθέσεων -μερικές εκ των οποίων κατέληξαν σε σοβαρούς τραυματισμούς- σε δημοσιογράφους. Σε αρκετές, οι δημοσιογράφοι δέχτηκαν επίθεση αφού είχαν δηλώσει την ιδιότητά τους.
Ο οργανισμός US Press Freedom Tracker έχει καταγράψει συνολικά 131 επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, εκ των οποίων οι 108 είναι από την αστυνομία
Πυρά Μπάιντεν κατά Τραμπ
Από τη Φιλαδέλφεια, ο υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε εκτενώς στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν, ενώ εξαπέλυσε «πυρά» κατά του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Μπάιντεν περιέγραψε τα τελευταία λόγια του Φλόιντ ως «μία στιγμή αφύπνισης για το έθνος μας». «"Δεν μπορώ να αναπνεύσω" ήταν τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Φλόιντ. Αλλά δεν πέθαναν μαζί του. Ακούγονται ακόμα σε όλο το έθνος», είπε.
«Τα λόγια αυτά μιλούν σε ένα έθνος όπου πολύ συχνά το χρώμα του δέρματός σου βάζει τη ζωή σου σε κίνδυνο. Και μιλούν σε ένα έθνος όπου κάθε μέρα εκατομμύρια άνθρωποι φωνάζουν αυτή τη στιγμή "Δεν μπορώ να αναπνεύσω". Είναι στιγμή αφύπνισης για το έθνος μας. Για όλους μας».
Ο Δημοκρατικός υποψήφιος υποσχέθηκε να «αντιστρέψει τον συστημικό ρατσισμό» αν εκλεγεί πρόεδρος. Υποσχέθηκε, μάλιστα, να προωθήσει νόμους για αλλαγές στην αστυνομία.
«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να είναι μέρος της λύσης, όχι το πρόβλημα. Ο πρόεδρος σήμερα είναι μέρος του προβλήματος και το επιταχύνει».
Παρ’ όλα αυτά, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι δεν θα εξαφανιστούν τα προβλήματα της χώρας μόνο με την ήττα του Τραμπ. «Η ιστορία της Αμερικής δεν είναι παραμύθι. Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι ο ρατσισμός μας έχει απομακρύνει εδώ και χρόνια».
«Η προεδρία δεν είναι εύκολη δουλειά. Κανείς δεν μπορεί να τα κάνει σωστά, ούτε εγώ θα τα καταφέρω. Αλλά σας υπόσχομαι αυτό. Δεν θα διακινήσω τον φόβο και τη διάσπαση. Δεν θα βάλω λάδι στη φωτιά του μίσους. Θα προσπαθήσω να θεραπεύσω τις πληγές του ρατσισμού που καταπονούν εδώ και χρόνια τη χώρα μας – δεν θα τις χρησιμοποιήσω για πολιτικό όφελος», σημείωσε.