ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Τραγικός ο απολογισμός των νεκρών και τραυματιών πολέμου

EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ

Συγκλονίζουν τα στοιχεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τους ανθρώπους που έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους εξαιτίας του πολέμου στη Συρία. 7.000 νεκροί και 155.000 τραυματίες είναι ο καταγεγραμμένος απολογισμός από το 2015, όπως προκύπτει μόνο από τα νοσηλευτικά κέντρα που υποστηρίζονται από την οργάνωση.

Σε αυτόν τον απολογισμό οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 30% με 40% των θυμάτων, "το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι οι ζώνες που κατοικούνται από αμάχους αποτελούν διαρκώς τον στόχο αεροπορικών βομβαρδισμών ή άλλου είδους επιθέσεων", όπως αποκαλύπτει η οργάνωση.

Όπως επισημαίνεται, ο απολογισμός αυτός είναι “ιδιαίτερα ανησυχητικός καθώς τα 70 νοσοκομεία και νοσηλευτικά κέντρα εκστρατείας που λαμβάνουν τακτικά βοήθεια από τους MSF αντιπροσωπεύουν μόνον ένα μικρό μέρος των ιατρικών δομών στη Συρία".

Οι υψηλότεροι αριθμοί νεκρών και τραυματιών αντιστοιχούν σε "πολλές μεγάλες στρατιωτικές επιθέσεις και στην είσοδο των ρωσικών, των γαλλικών και των βρετανικών αεροπορικών ενόπλων δυνάμεων στη σύγκρουση στη Συρία", υπογραμμίζει η οργάνωση.

Στόχος επιθέσεων έχουν γίνει 63 δομές που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, οι οποίες έχουν δεχθεί 94 αεροπορικά πλήγματα και πυρά ρουκετών, από τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς 12 από τις εγκαταστάσεις αυτές και σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν 81 μέλη του ιατρικού τους προσωπικού.

Η κυβερνητική οργάνωση επισημαίνει ότι “Έπειτα από πέντε χρόνια πολέμου στη Συρία, οι υποδομές για την υγεία έχουν αποδεκατιστεί".

"Η υποχρέωση να προστατεύονται οι άμαχοι από τις εχθροπραξίες δεν τηρείται, την ώρα που σχολεία, κλινικές, τεμένη και αγορές τίθενται "σκόπιμα" στο στόχαστρο, ενώ αυτό συνιστά μια παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου", υπογραμμίζουν.

Τη Δευτέρα δέκα άτομα, ανάμεσά τους κι ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας του βομβαρδισμού νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη βόρεια Συρία.

Στην έκθεσή της η οργάνωση αναφέρεται επίσης σε τέσσερις επιθέσεις με "διπλό αντίκτυπο", όπως αποκαλούνται, καθώς πλήττουν σωστικά συνεργεία ή νοσοκομειακές εγκαταστάσεις λίγο μετά την πρώτη επίθεση, την ώρα που τα συνεργεία φτάνουν εκεί ή που οι τραυματίες μεταφέρονται σε ένα κέντρο υγείας.

Εκτός από τους νεκρούς και τους τραυματίες πολέμου, η ΜΚΟ αναφέρει και περιπτώσεις "λιμοκτονίας". Στην πολιορκημένη πόλη Μαντάγια, στην περιοχή της Δαμασκού, όπου δεν είχε επιτραπεί η είσοδος σε αυτοκινητοπομπές ανεφοδιασμού με ιατρική βοήθεια ή τρόφιμα, 49 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου και της 29ης Ιανουαρίου, καταλήγει η οργάνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης