Τζορτζ Φλόιντ: «Έκρηξη» οργής με διεθνείς διαστάσεις – Οι ΗΠΑ «βυθίζονται» στο χάος
Διεθνείς διαστάσεις παίρνει πλέον η κοινωνική οργή που έχει προκαλέσει η δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από τον λευκό -πρώην πλέον- αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν κατά τη βίαιη προσαγωγή του, στη Μινεάπολη, μετά από κλήση υπαλλήλου ψιλικατζίδικου που υποστήριξε ότι ένας άνδρας χρησιμοποίησε ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων για να αγοράσει τσιγάρα.
Την τελευταία εβδομάδα έχουν πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ πάνω από 250 διαμαρτυρίες σε περισσότερες από 140 πόλεις, ενώ πάνω από τις μισές πολιτείες έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Εθνοφρουράς για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων. Όμως τα 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα που ο Ντέρεκ Σόβιν είχε το γόνατό του στον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ, έχουν προκαλέσει διαδηλώσεις -μεταξύ άλλων- σε Λονδίνο, Βερολίνο, Βανκούβερ, Άμστερνταμ, Κοπενχάγη, Όκλαντ και Μόντρεαλ.
Στο Παρίσι, μεταξύ εκείνων που κάλεσαν σε διαδήλωση τη Δευτέρα για τη δολοφονία του Φλόιντ ήταν η οικογένεια του Ανταμά Τραορέ, ενός 24χρονου μαύρου που πέθανε στα προάστια του Παρισιού, το 2016 όντας υπό κράτηση, αφού προηγουμένως είχε χτυπηθεί και ακινητοποιηθεί από την αστυνομία. Η «La Vérité Pour Adama» (Αλήθεια για τον Ανταμά) μια ομάδα υποστήριξης με επικεφαλής την αδελφή του Τραορέ, Ασσά, δήλωσε ότι ο θάνατος του Φλόιντ ήταν μια ανατριχιαστική υπενθύμιση της δολοφονίας του Τραορέ.
Στο Τορόντο, οι εκκλήσεις των διαδηλωτών την Κυριακή για ένα τέλος στον αμερικανικό ρατσισμό ενώθηκαν με την οργή για τον πρόσφατο θάνατο της Ρίτζι Κορτσίνσκι-Πακέ, μιας 29χρονης μαύρης γυναίκας, η οποία -σύμφωνα με την αστυνομία- έπεσε από το μπαλκόνι της μόλις έφτασαν αστυνομικοί στο σπίτι της ανταποκρινόμενοι σε αυτό που ο αρχηγός της αστυνομίας του Τορόντο αποκάλεσε μια «κάπως πανικόβλητη» κλήση σχετικά με μια απόπειρα βιαιοπραγίας.
Εταιρείες κολοσσοί όπως η Amazon, η Apple, η Disney, το Netflix και Nike πλέον παίρνουν ανοιχτά θέση στο αίτημα κοινωνικής δικαιοσύνης κάνοντας λόγο για ρατσισμό κατά των μαύρων στην Αμερική.
Το κύμα οργής στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού εντείνεται μέρα με τη μέρα, ενώ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι υψηλόβαθμοι σύμβουλοί του δεν μπορούν να συμφωνήσουν στα επόμενα βήματα του Λευκού Οίκου για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους ασκεί πιέσεις ώστε ο Αμερικανός πρόεδρος να απευθύνει ένα επίσημο διάγγελμα προς το αμερικανικό έθνος για να δώσει έμφαση στην υποστήριξή του στην τήρηση του νόμου και της τάξης, αλλά και στους αστυνομικούς.
Όμως ο γαμπρός και υψηλόβαθμος σύμβουλος του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, μαζί με άλλους υψηλόβαθμους συμβούλους επιχειρηματολογούν κατά μιας τέτοιας κίνησης, υποστηρίζοντας ότι ο τόνος που θα έχει μπορεί να απομακρύνει σημαντικούς ψηφοφόρους ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων και των Αφροαμερικανών, την υποστήριξη των οποίων προσπαθεί να κερδίσει η κυβέρνηση Τραμπ.
Ο Τραμπ επέκρινε τη στάση των Αμερικανών κυβερνητών απέναντι στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος τους είπε ότι «θα πρέπει να υιοθετήσουν σκληρότερη στάση και ότι η τωρινή απάντησή τους τούς κάνει να φαίνονται αδύναμοι.
«Πρέπει να επιβάλλεστε, εάν δεν επιβάλλεστε, χάνετε τον χρόνο σας. Θα σας πατήσουν, θα φαίνεστε σαν βλάκες. Πρέπει να επιβληθείτε», είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, που δημοσίευσε ηχογραφημένο απόσπασμα της ηχογράφηση της κλήσης.
Όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως για την άσκηση διώξεων σε βάρος του κινήματος Antifa ως εγχώριας τρομοκρατικής οργάνωσης, κάνοντας πράξη τα όσα είχε προαναγγείλει την Κυριακή μέσω Twitter ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος. Βέβαια παραμένει ασαφής ο τρόπος άσκησης διώξεων δεδομένου ότι πρόκειται για ένα αντιφασιστικό κίνημα και όχι πολιτική οργάνωση με μέλη.
«Ανθρωποκτονία» δείχνει το ανεξάρτητο ιατροδικαστικό πόρισμα
Το πόρισμα του ιατροδικαστή που όρισε η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ, αναφέρει πως ο θάνατός του είναι αποτέλεσμα «ανθρωποκτονίας» και συγκεκριμένα γίνεται λόγος για «ασφυξία λόγω της πίεσης που δέχθηκε στο λαιμό και την πλάτη, που οδήγησαν σε μειωμένη ροή του αίτημα στον εγκέφαλο».
Από την περασμένη Τρίτη μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας έχουν συλληφθεί 4.000 διαδηλωτές, με τις καταγγελίες για αστυνομική βία και αυθαιρεσία να κατακλύζουν τα social media. Ένα νέο βίντεο με λευκούς αστυνομικούς να απομακρύνουν με βίαιο τρόπο ένα ζευγάρι μαύρων από το αυτοκίνητό του προκάλεσε εκ νέου οργή. Το περιστατικό συνέβη στην Ατλάντα και το κατέγραψε ζωντανά σε βίντεο το CBS46, που κάλυπτε τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια το βράδυ του Σαββάτου.
Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δεκάδες πόλεις
Μέχρι και το βράδυ της Δευτέρες τουλάχιστον 40 αμερικανικές πόλεις επέβαλλαν απαγόρευση κυκλοφορίας. Ανάμεσά τους η Ουάσιγκτον που επέβαλλε απαγόρευση, από τις επτά το απόγευμα (τοπική ώρα) μέχρι το πρωί, στο Μπέβερλι Χιλς, τη Σάντα Μόνικα, ενώ στο Ατλάντικ Σίτι το μέτρο θα ισχύσει για όλη την εβδομάδα.
Όπως σημειώνει το Reuters, απαγόρευση κυκλοφορίας σε τέτοια έκταση είχε να συμβεί στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Απαγόρευση κυκλοφορίας επέβαλε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, στην πολιτεία, ενώ δήλωσε ότι στους δρόμους θα αναπτυχθούν μέχρι και 8.000 αστυνομικές δυνάμεις. Μετά τον κύκλο επεισοδίων της Κυριακής, ο Κουόμο ξεκαθάρισε ότι θα διπλασιαστεί ο αριθμός των αστυνομικών που θα περιπολούν την πολιτεία και έκανε ακόμη γνωστό ότι η απαγόρευση των μετακινήσεων θα ισχύσει από τις 23:00 της Δευτέρας μέχρι τις 05:00 της Τρίτης.
Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Συνελήφθη σε διαδήλωση η κόρη του δημάρχου της Νέας Υόρκης
Ένας εκ των αδελφών του Τζορζ Φλόιντ επισκέφθηκε ένα αυτοσχέδιο μνημείο στη Μινεάπολη, όπου προέτρεψε τους διαδηλωτές να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, να το κάνουν, όμως, ειρηνικά και να αποφεύγουν τη βία. «Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, ειρηνικά», είπε ο Τέρενς Φλόιντ. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους Αμερικανούς να ενημερωθούν για την πολιτική και να «ψηφίσουν», διότι «με αυτόν τον τρόπο θα τους καταφέρουμε πλήγμα, επειδή είμαστε πολλοί».
Ο Τέρενς Φλόιντ σημείωσε πως οι βίαιες διαδηλώσεις «ίσως να (μας) κάνουν να νιώθουμε καλά αυτή τη στιγμή», όμως βλάπτουν. Πρόσθεσε, δε, ότι πολλοί συχνά περιστατικά αστυνομικής βίας οδήγησαν σε βίαιες διαδηλώσεις χωρίς να επιφέρουν πολιτική αλλαγή.
«Αυτό που όλοι εσείς κάνετε, δεν κάνετε τίποτα, διότι δεν θα φέρετε πίσω τον αδελφό μου», τόνισε. «Δεν θα ήθελε όλοι εσείς να το κάνετε αυτό. Ηρεμήστε».