ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία επαναφέρει τους στρατιωτικούς ραβίνους για πρώτη φορά από το 1930

(AP Photo/Michael Sohn)

Η Γερμανία επαναφέρει τους ραβίνους στο στρατό της για πρώτη φορά από τότε που οι Ναζί τους απαγόρευσαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις το 1930.

Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη τον νόμο για την αποκατάσταση της επίσημης θέσης του στρατιωτικού ραβίνου, στην πρώτη επέκταση του νόμου από το 1957.

Η υπουργός Εθνικής Άμυνας Αννγκρέτ Κράμπ-Καρρένμποουερ δήλωσε ότι η κίνηση συνιστά επιστροφή στην παράδοση και μια "συμβολή ενάντια στον αυξανόμενο αντισημιτισμό, τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό" στην κοινωνία.

Οι στρατιωτικοί ραβίνοι ήταν μέρος των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν περίπου 100.000 Εβραίοι στρατιώτες πολέμησαν για τη χώρα. Απαγορεύτηκαν λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Αδόλφο Χίτλερ το 1933, ως μέρος των πρώτων προσπαθειών των Ναζί να απομακρύνουν τους Εβραίους από τη δημόσια ζωή.

Ο γερμανικός στρατός παραδέχτηκε πρόσφατα ότι έχει πρόβλημα με τον εξτρεμισμό στις τάξεις του. Πέρυσι, δημιούργησε ένα κεντρικό γραφείο συντονισμού για την καταπολέμηση του ζητήματος.

Μια έκθεση του στρατού που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο ανέφερε ότι 49 στρατιωτικοί απολύθηκαν το 2019 λόγω εξτρεμισμού και αντι-συνταγματικών πεποιθήσεων. Η έκθεση ανέφερε ότι 46 από τις απολύσεις οφείλονταν στον δεξιό εξτρεμισμό, δύο χαρακτηρίστηκαν ως ισλαμισμός και ένας στρατιώτης αναγνωρίστηκε ως αριστερός εξτρεμιστής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, ο ρόλος των ραβίνων θα αντικατοπτρίζει εκείνον των εκκλησιών των Καθολικών και Προτεσταντών. Θα παρέχουν ποιμαντική φροντίδα στους στρατιώτες και θα τους συνοδεύουν σε ξένες αποστολές.

Οι νέοι στρατιωτικοί ραβίνοι θα εργαστούν ως προσωρινοί στρατιωτικοί εργολάβοι για έξι χρόνια, αλλά οι θέσεις τους ενδέχεται να γίνουν μόνιμες στο μέλλον, ανέφερε το υπουργείο. Μια παρόμοια πρωτοβουλία για την εισαγωγή στρατιωτικών ιμάμηδων συζητείται επίσης.

Σύμφωνα με τον νόμο, η βάση των στρατιωτικών ραβίνων θα είναι στο Βερολίνο και θα υπάρχουν επίσης μονάδες σε Αμβούργο, Μόναχο, Φρανκφούρτη και Λειψία. Έως και δέκα ραβίνοι θα κάνουν αναφορές αρχικά στον ομοσπονδιακό αρχηγό, ανέφερε το υπουργείο.

Η Γερμανία δεν καταγράφει επίσημα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των στρατιωτών της. Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις που βασίζονται σε εθελοντικές γνωστοποιήσεις, περίπου 300 Εβραίοι στρατιώτες και 3.000 Μουσουλμάνοι υπηρετούν επί του παρόντος στο γερμανικό στρατό. Υπάρχουν 53.000 Προτεστάντες και 41.000 Ρωμαιοκαθολικοί, οι οποίοι μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ όλων των μελών της υπηρεσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης