SpaceX: Ο καιρός χάλασε τα σχέδια για την ιστορική επανδρωμένη αποστολή
Ο καιρός στάθηκε εμπόδιο στα σχέδια την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό της τεχνολογικής εταιρείας SpaceX, με την οποία θα εγκαινιαζόταν μια νέα διαστημική εποχή, αφού για πολλά χρόνια η δυνατότητα αυτή ήταν μονοπώλιο λίγων κρατών.
Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μερικές ημέρες πριν επιχειρήσουν να κάνουν την εκτόξευση. Η επόμενη απόπειρα εκτόξευσης έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, 30 Μαΐου.
Τα δύο μέλη του πληρώματος που επέλεξε η NASA για την αποστολή με την ονομασία "Demo-2" είναι οι Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χέρλεϊ, οι οποίοι βρίσκονταν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες. Και οι δύο είναι παντρεμένοι με γυναίκες αστροναύτες της NASA και έχουν μικρά παιδιά.
Παρά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, η αποστολή αποφασίστηκε να συνεχιστεί, προκειμένου να διατηρηθεί ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός -ένα τεράστιο εργαστήριο σε τροχιά- πλήρως εξοπλισμένος με Αμερικανούς αστροναύτες. Ωστόσο, οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν από νωρίς στην περιοχή, με τις έντονες βροχοπτώσεις, δεν επέτρεψαν να προχωρήσει η εκτόξευση, παρότι οι δύο αστροναύτες βρίσκονταν μέσα στην κάψουλα και περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή για να λάβουν το «πράσινο φως».
Στην εκτόξευση θα παρευρισκόταν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει να κατοχυρώσει την αμερικανική κυριαρχία στο διάστημα.
«Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, νομίζω για μένα και για όλους στην SpaceX. Είναι κάτι που δεν πίστευα ποτέ ότι θα συμβεί. Όταν ξεκίνησα την SpaceX το 2002, πραγματικά δεν πίστευα ότι θα συμβεί αυτή η μέρα» δήλωσε ο διευθυντής της SpaceX Έλον Μασκ, μιλώντας στο livestream της NASA, πριν την ακύρωση.
Όταν πραγματοποιηθεί και εάν πετύχει, θα είναι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή της εταιρείας, στην ιστορία της των τελευταίων 18 χρόνων. Παρά τη σημασία και τη δημοσιότητα που έχει λάβει, την οποία η NASA καλωσορίζει, η υπηρεσία διαστήματος τη θεωρεί ακόμα δοκιμαστική.
Το διακύβευμα δεν ήταν ποτέ υψηλότερο για το Space X του Έλον Μασκ, καθώς θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά στην ιστορία που μια εμπορική αεροδιαστημική εταιρεία μεταφέρει ανθρώπους στην τροχιά της Γης. Η NASA και οι οπαδοί του διαστήματος περίμεναν σχεδόν μια δεκαετία για αυτό το ορόσημο, που θα σημάνει την επιστροφή των Αμερικανών στις επανδρωμένες εκτοξεύσεις.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η εκτόξευση θα γίνει από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα στο Brevard County. Ο πύραυλος θα απογειωθεί από το "Pad 39A", έναν ιστορικό χώρο που ήταν το σημείο εκκίνησης των αποστολών που χρονολογούνται από την εποχή του "Apollo", συμπεριλαμβανομένης της πρώτης προσγείωσης στο φεγγάρι το 1969. Η SpaceX εκμισθώνει επί του παρόντος το σημείο εκτόξευσης από τη NASA.
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει δαπανήσει περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια δολάρια στη SpaceX για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη δοκιμή και τη λειτουργία της επαναχρησιμοποιήσιμης κάψουλάς της για έξι μελλοντικά διαστημικά μετ 'επιστροφής διαστημικά ταξίδια. Το πρόγραμμα συνάντησε πολλές καθυστερήσεις, εκρήξεις, προβλήματα με το αλεξίπτωτο, αλλά η SpaceX υπερίσχυσε στο τέλος του αεροπορικού γίγαντα Boeing, ο οποίος επένδυσε για την κατασκευή μιας κάψουλας (του Starliner), η οποία ακόμα δεν είναι έτοιμη.
Η αποστολή της κάψουλας Crew Dragon είναι να προσκολληθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σε ύψος 400 χλμ από την επιφάνεια της θάλασσας, όπου θα μπορούσε να παραμείνει αγκυρωμένος μέχρι τον Αύγουστο.
Εάν η κάψουλα εκπληρώσει την αποστολή της και πιστοποιηθεί ότι είναι ασφαλής, πλέον οι Αμερικανοί δεν θα εξαρτώνται από τους Ρώσους για να έχουν πρόσβαση στο διάστημα: από το 2011, τα ρωσικά Soyuz είναι τα μόνα διαθέσιμα διαστημικά οχήματα μεταφοράς. Κατόπιν τούτου, οι εκτοξεύσεις από τη Φλόριντα θα επιστρέψουν στον τακτικό ρυθμό τους, πάλι με τέσσερις αστροναύτες ανά αποστολή.
Και φυσικά, η SpaceX θα είναι και εκείνη ελεύθερη να οργανώνει διαστημικά ταξίδια για τουρίστες με την κάψουλα, με ένα εισιτήριο που πιθανότατα θα κοστίζει κάποιες δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για μία επίζηλη θέση σε αυτήν.