ΚΟΣΜΟΣ

Κουρτς κατά Μέρκελ - Μακρόν: Η ΕΕ δεν πρέπει να γίνει ένωση χρέους

Κουρτς κατά Μέρκελ - Μακρόν: Η ΕΕ δεν πρέπει να γίνει ένωση χρέους
AP Photo/Ronald Zak

Τη σαφή αντίθεσή του στο ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης» ύψους 500 δισ. ευρώ που προτάθηκε από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν εκφράζει ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, απορρίπτοντας την «μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένωση χρέους».

«Ειδικότερα, μια τέτοια ένωση χρέους δεν πρέπει να εισέλθει από την πίσω πόρτα, γι αυτό και η βοήθεια θα πρέπει να είναι περιορισμένη χρονικά. Οι χώρες που περνάνε κρίση, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, θα πρέπει επίσης να υπόκεινται σε περιορισμούς των εθνικών τους προϋπολογισμών. Σε τελική ανάλυση, η κρίση του κορωνοϊού δείχνει σήμερα πόσο σημαντική είναι μια συνετή πολιτική προϋπολογισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κουρτς.

«Το ρητό "κάνε οικονομίες εγκαίρως ώστε να έχεις την ώρα της ανάγκης" κατέστη πασιφανές για άλλη μια φορά λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Και χαίρομαι που υπάρχουν χώρες όπως η Γερμανία ή η Αυστρία, οι οποίες έχουν υπό έλεγχο τους προϋπολογισμούς τους τα τελευταία χρόνια», συνέχισε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Ο Κουρτς υπερασπίστηκε επίσης στη Bild την κατάθεση μιας εναλλακτικής πρότασης μαζί με τη Δανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία. «Υπάρχουν 27 χώρες στο τραπέζι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι απολύτως σωστό να έχουν γνώμη και οι άλλες χώρες», τόνισε και πρόσθεσε πως η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θα δυσανασχετήσει.

«Δεν νομίζω ότι έχω εξοργίσει πάρα πολύ την κυρία Μέρκελ. Αντίθετα, υπάρχει μια διαδικασία συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία νομίζω ότι έχει σχεδιαστεί σωστά υπό την καθοδήγηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», όπως είπε.

Η απόρριψη του «ταμείου ανάκαμψης» από τον Αυστριακό καγκελάριο, έρχεται να προστεθεί στην κατηγορηματική αντίθεση που προέβαλε από τα τέλη Μαρτίου ο Σεμπάστιαν Κουρτς στην ενδεχόμενη έκδοση των αποκαλούμενων «κορωνο-ομολόγων», δηλαδή ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός.

Για την επίμονη άρνησή του, που ο ίδιος είχε προβάλει κατά την τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 26 Μαρτίου, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος είχε δεχθεί δριμεία κριτική από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, ο οποίος είχε καταγγείλει ως «ανεύθυνο» το ότι «οι αυτοαποκαλούμενοι ενάρετοι κατηγορούν τους άλλους, για μία ακόμη φορά, ότι ξοδεύουν πολλά»