ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Πόσα σταγονίδια σάλιου μένουν στον αέρα κατά την ομιλία με και χωρίς μάσκα;

AP Photo/Charlie Riedel

Απάντηση στο «γιατί» ενδείκνυται η χρήση μάσκας σε χώρους όπου δεν γίνεται να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις δίνει βίντεο που δόθηκε προσφάτως στη δημοσιότητα.

Το εν λόγω βίντεο, που δημοσίευσε η Deutsche Welle, βασίζεται σε πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι σταγονίδια σάλιου από την ομιλία μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για περισσότερο από 10 λεπτά, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού.

Στο βίντεο απεικονίζεται ο διασκορπισμός των σταγονιδίων στον αέρα με και χωρίς τη χρήση μάσκας και η διαφορά είναι πράγματι σημαντική.

Τα ευρήματα της έρευνας ενισχύουν έτσι τα επιχειρήματα υπέρ της χρήσης μάσκας, σε χώρους όπου ερχόμαστε σε επαφή με κόσμο χωρίς να τηρούμε το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ένα λεπτό ομιλίας γεννά πάνω από 1.000 σταγονίδια

Νέες ενδείξεις ότι τα χιλιάδες μικροσκοπικά σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα κατά την ομιλία, αποτελούν ένα δυνητικά σημαντικό τρόπο μετάδοσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2, βρήκαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φίλιπ Άνφινραντ των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), υπολόγισαν ότι ένα λεπτό δυνατής ομιλίας μπορεί να γεννήσει περισσότερα από 1.000 σταγονίδια που περιέχουν τον ιό και τα οποία μπορεί να παραμείνουν αιωρούμενα στον αέρα για τουλάχιστον οκτώ λεπτά.

Η μελέτη, που έκανε πειράματα με τη βοήθεια φωτός λέιζερ, αναφέρει ότι τα σταγονίδια της ομιλίας, μόλις εξέλθουν από το στόμα στον αέρα, συρρικνώνονται γρήγορα στο 20% έως 34% του αρχικού μεγέθους τους. Η ομιλία γεννά ανά δευτερόλεπτο περίπου 2.600 σταγονίδια των 12 έως 21 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου), τα οποία στον αέρα έχουν μικρότερο μέγεθος περίπου τεσσάρων μικρομέτρων.

«Υπάρχει σημαντική πιθανότητα ότι η κανονική ομιλία προκαλεί την μετάδοση του ιού μέσω του αέρα ιδίως σε περιορισμένα περιβάλλοντα», σύμφωνα με τους ερευνητές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης