ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ανάλυση CNNi: Καταστροφή στη Μόσχα - Διασπορά του ιού σε όλη τη ρωσική επικράτεια

AP Photo/Dmitri Lovetsky

Η Ρωσία έφτασε σε ένα ζοφερό ορόσημο σε ό,τι αφορά τον νέο κορωνοϊό αυτήν την εβδομάδα καθώς όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins, πρόκειται για τη δεύτερη πιο πληγείσα χώρα του κόσμου σε επίπεδο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου Covid-19.

Η ρωσική πρωτεύουσα βρίσκεται στην πιο δεινή θέση. Από τα συνολικά 281.752 κρούσματα στη Ρωσία, περισσότερα από τα μισά έχουν καταγραφεί στη Μόσχα, δεδομένου ότι 142.824 ασθενείς έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον ιό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Κυριακή. Ωστόσο η διασπορά του νέου κορωνοϊού αφορά πλέον ολόκληρη τη ρωσική επικράτεια, η οποία καλύπτει 11 χρονικές ζώνες και περιλαμβάνει μερικά από τα πιο απομακρυσμένα και φτωχά μέρη της χώρας.

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα μεταξύ των 85 περιφερειακών ηγετών της χώρας και του Ρώσου προέδρου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι το βάρος θα πέσει τους τοπικούς ηγέτες για να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν το lockdown ή θα προχωρήσουν προσεκτικά στην άρση των μέτρων περιορισμού για την επανεκκίνηση της οικονομίας. «Έχουμε μια μεγάλη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

«Η επιδημιολογική κατάσταση ποικίλλει μεταξύ των περιφερειών. Το λάβαμε υπόψη αυτό στο παρελθόν και τώρα -στο επόμενο στάδιο- πρέπει να δράσουμε ακόμα πιο συγκεκριμένα και προσεκτικά».

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, η πανδημία έχει φτάσει σε όλες τις περιφέρειες της Ρωσίας, από το Καλίνινγκραντ -το επίνειο της Ρωσίας στη Βαλτική θάλασσα που είναι μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας- μέχρι τον απομακρυσμένο αυτόνομο θύλακα Τσουκότκα, κατά μήκος του Βερίγγειου Πορθμού απέναντι από την Αλάσκα.

Η περιοχή του Καλίνινγκραντ, για παράδειγμα, έχει ανακοινώσει 13 θανάτους από την Παρασκευή, ενώ η επίσημη εθνική υπηρεσία για τον κορωνοϊό, 11.

Η αντίθεση μεταξύ των εθνικών και των τοπικών στατιστικών αναφορικά με τη θνησιμότητα ήταν ακόμη πιο έντονη στην περιοχή Τσελιαμπίνσκ στα Ουράλια Όρη: Στην περίπτωση αυτή οι τοπικές αρχές ανέφεραν 10 επιπλέον θανάτους που σχετίζονται με τον Covid-19 εκτός από τους έξι θανάτους που αποδίδονται άμεσα στον κορωνοϊό σύμφωνα με την εθνική πύλη.

Η Ρωσίδα αντιπρόεδρος Τατιάνα Γκολίκοβα δήλωσε αυτή την εβδομάδα σε ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η κυβέρνηση δεν έχει παραποιήσει στατιστικά στοιχεία, ωστόσο τα στοιχεία θνησιμότητας της Ρωσίας έχουν γίνει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Παρατηρητές έχουν επισημάνει τον συγκριτικά χαμηλό συνολικό αριθμό θανάτων στη Ρωσία -συνολικά αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 2.631 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- παρόλο που η χώρα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στον κόσμο αναφορικά με τον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, μετά τις ΗΠΑ.

Στη Μόσχα, αξιωματούχοι υγείας απέκρουσαν τα δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι δεν αναφέρθηκαν θάνατοι που σχετίζονται με την Covid-19, λέγοντας ότι τα δεδομένα τους ήταν «απολύτως αόριστα».

Όμως οι υπηρεσίες υγείας της πόλης επιβεβαίωσαν ότι προσμετρώνται μόνο όσοι θάνατοι επιβεβαιώθηκαν μετά από νεκροψία ότι σχετίζονται άμεσα με τις επιπλοκές του κορωνοϊού.

Σε κρίση το σύστημα υγείας

Η Μόσχα, από πολλές απόψεις, είναι καλύτερα εξοπλισμένη για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού από τις λιγότερο εύπορες περιοχές της Ρωσίας. Υπό τη δημαρχία του Σεργκέι Σομπιάνιν, η ρωσική πρωτεύουσα έχει απολαύσει ένα «όργιο» δημοτικών δαπανών.

Η κορυφαία οικονομική εφημερίδα Vedomosti ανέφερε πέρυσι ότι ο προϋπολογισμός για έργα καλλωπισμού την τελευταία δεκαετία ξεπερνά το 1,5 τρισεκατομμύριο ρούβλια (σ.σ. περίπου 20,5 δισ. δολάρια) και αντιστοιχεί στο συνολικό ποσό που δαπανήθηκε σε παρόμοια έργα περίπου σε ολόκληρη τη χώρα.

Ωστόσο δεν χρειάζεται να ταξιδέψει κανείς πολύ έξω από τη Μόσχα για να αντιληφθεί τις ανισότητες στο βιοτικό επίπεδο και στο συστήμα υγειονομικής περίθαλψης. Βίντεο από την πόλη Ιβαντέγιεβκα -μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη ρωσική πρωτεύουσα- απεικονίζουν τη σοκαριστική κατάσταση των μονάδων υγείας στις περιφέρειες.

Με πληροφορίες από Coronavirus has devastated Moscow. Now it's spreading across Russia's 11 time zones to ill-funded regions

Analysis by Nathan Hodge, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης