Γερμανία: Περίπου 100 δισεκ. λιγότερα από όσα προέβλεπε θα εισπράξει το κράτος από φόρους
Την μεγαλύτερη υστέρηση φορολογικών εσόδων όλων των εποχών αναμένει τα επόμενα χρόνια η Γερμανία, η οποία θα εισπράξει το 2020 περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα από όσα είχε προβλέψει τον περασμένο Νοέμβριο και είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.
Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς - στην «πιο πικρή στιγμή της θητείας του», όπως επισημαίνει η εφημερίδα BILD -, η ομοσπονδία, τα κρατίδια και οι δήμοι θα πρέπει να υπολογίζουν σε τουλάχιστον 81,5 δισεκατομμύρια λιγότερα έσοδα από ό,τι το 2019 - μια μείωση της τάξης του 10%, σε σχέση με τα 800 δισεκατομμύρια που εισπράχθηκαν από φόρους πέρυσι. Επιπλέον, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι μέχρι το 2024 τα διαθέσιμα κεφάλαια θα είναι κατά 315,9 δισεκατομμύρια λιγότερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Η κυβέρνηση υπολογίζει ακόμη το κόστος του πακέτου στήριξης της οικονομίας σε ύψος 453,4 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο κατά το τρέχον έτος, ενώ οι εγγυήσεις που θα αναλάβει το κράτος θα ξεπεράσουν τα 800 δισεκατομμύρια.
Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που επικρατεί σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης, είναι και το γεγονός ότι η σημερινή πρόβλεψη δεν θα χρησιμοποιηθεί, όπως συνηθίζεται, ως βάση για την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2021, αλλά θα μεσολαβήσει μία ακόμη εκτίμηση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο.
Ως αποτέλεσμα της κρίσης, το οικονομικό επιτελείο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τα 156 δισεκατομμύρια νέου δανεισμού που έχουν ανακοινωθεί να μην επαρκούν τελικά προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Τον επόμενο μήνα ο κ. Σολτς θα ανακοινώσει δέσμη μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας, από το οποίο αναμένεται να ωφεληθούν μεταξύ άλλων επιχειρήσεις, δήμοι και κοινότητες.
Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες της Γερμανίας να ξεπεράσει την κρίση: «Παρά τα λιγότερα έσοδα και όλες τις αβεβαιότητες, χάρη στην καλή δημοσιονομική πολιτική των προηγούμενων ετών, η κρίση του κορωνοϊού μπορεί οικονομικά να ξεπεραστεί. Έχουμε συγκεντρώσει αρκετά φορολογικά έσοδα προκειμένου να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Το επόμενο βήμα είναι, με στοχευμένα μέτρα, να δώσουμε και πάλι ώθηση στην βιομηχανία, την βιοτεχνία και το εμπόριο", δήλωσε.
Χθες, Τετάρτη, η καγκελάριος 'Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει καμία αύξηση φόρων ή εισφορών.