ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Κίνδυνος αύξησης στις αιτήσεις ασύλου λόγω κορωνοϊού

Ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού στις φτωχές χώρες και η επανεμφάνιση τζιχαντιστικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος ενδέχεται να αυξήσουν «μεσοπρόθεσμα» τις αιτήσεις για παροχή ασύλου από τις χώρες τις ΕΕ, εκτίμησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Η EASO είχε αναφέρει τον Απρίλιο ότι οι αιτήσεις για παροχή ασύλου που κατατέθηκαν τον Μάρτιο στις 27 χώρες της ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ελβετία μειώθηκαν κατά 43% των εξαιτίας των έκτακτων μέτρων που υιοθέτησαν οι χώρες και του κλεισίματος των συνόρων τους προκειμένου να καταπολεμήσουν την επιδημία του κορονοϊού.

Σε έκθεσή της η EASO υπογραμμίζει ωστόσο ότι οι φτωχές χώρες, από όπου προέρχονται οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο στην ΕΕ, είναι ευάλωτες στην Covid-19, ενώ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να ξεσπάσει λιμός, να επιδεινωθεί η ανασφάλεια, αλλά και να επανεμφανιστεί το ΙΚ, παράγοντες «που ενδέχεται να επηρεάσουν τη μετανάστευση» προς την Ευρώπη και «να οδηγήσουν μεσοπρόθεσμα σε άνοδο των αιτήσεων για την παροχή ασύλου».

Αν και η πανδημία μέχρι στιγμής «επικεντρώνεται στις ανεπτυγμένες χώρες», η EASO προειδοποιεί για τον «μέσο προς αυξημένο κίνδυνο η επιδημία να εγκατασταθεί στις χώρες διέλευσης και προέλευσης» των αιτούντων άσυλο.

Βασιζόμενη στα στοιχεία του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC), της επιστημονικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η EASO τονίζει την απουσία μέσων αντιμετώπισης της επιδημίας στις χώρες αυτές, όπως για παράδειγμα στο Αφγανιστάν, στο Μπανγκλαντές, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκο, στην Ερυθραία, στη Σομαλία και στη Συρία.

Οι χώρες αυτές «έχουν επίσης πολύ λιγότερες κλίνες στα νοσοκομεία και γιατρούς ανά κάτοικο», επισημαίνεται στην έκθεση, ενώ υπενθυμίζεται ότι δεν είναι εφικτό το συχνό πλύσιμο των χεριών χωρίς τρεχούμενο νερό, στο οποίο για παράδειγμα δεν έχει πρόσβαση το 84% των νοικοκυριών στη ΛΔ Κονγκό.

Επίσης η τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης δεν είναι δυνατή για όσους μένουν σε περιοχές όπου επικρατεί συνωστισμός, συνεχίζει η EASO η οποία εξηγεί ότι στο Σουδάν το 92% του αστικού πληθυσμού ζει σε παραγκουπόλεις.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία αποκαλύπτει επίσης ότι η απόσυρση από το Ιράκ των στρατευμάτων του διεθνούς συνασπισμούς εναντίον του ΙΚ εξαιτίας της επιδημίας άφησε «ένα κενό» το οποίο «προσπαθούν να εκμεταλλευθούν» τζιχαντιστικές ομάδες.

«Αν και το ΙΚ έχασε τον επικεφαλής του (τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι) σε αμερικανική επιδρομή τον Οκτώβριο του 2019 στη Συρία και έχασε πολλά εδάφη, έχει πλέον μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων», εκτιμά η EASO.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης